När den borgerliga regeringen tillträdde för ett år sedan, utökades uppdraget till Forum för levande historia, till att ”belysa och informera om kommunismens brott mot mänskligheten”.
I förra veckan öppnades en utställning som heter ”Kriget efter kriget” om brott i de baltiska länderna. Litauens president Valdas Adamkus närvarade vid öppnandet, tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt. Men det var inte FFLH som var arrangör. För utställningen står organisationen Upplysning om kommunismen. Forum för levande historia ville inte vara samarbetspartner. Utbildningsminister Jan Björklund säger till Dagens Nyheter:
– Det verkar handla om revirpinkeri. Jag har pratat med kulturministern om detta, och vi är eniga om att regeringen kräver att de slutar tjafsa och börjar samarbeta.
En av styrelseledamöterna i Upplysning om kommunismen är Maria Rankka, VD för Timbro och även VD för Fritt näringsliv. Hon är också författare till Timbro-rapporten ”Myndigheterna – från fristående ämbetsverk till rörelsedrivna idéfabriker”. Den utkom 2005 och hade som fokus hur den socialdemokratiska regeringen använde statliga myndigheter för att bedriva kampanjer och påverka folkopinionen. ”En viktig princip i den svenska statsförvaltningen och demokratin är den om myndigheternas självständighet. Riksdag och regering formar och formulerar politiken. Myndigheterna i sin tur är, åtminstone i teorin, opartiska verkställare av den förda politiken”, står det bland annat i rapporten. Maria Rankka vill inte svara på frågor som rör Upplysning om kommunismen.
– Det är ingen verksamhet vi bedriver, utan som vi ger ekonomiskt stöd till.
Men du är själv styrelseledamot i UOK.
– Jag har inga synpunkter på detaljer i hur de löser sitt uppdrag. De svarar på frågor om sin verksamhet.
Rimligt med sådant uppdrag
Regeringen har gett Levande historia i uppdrag att upplysa om kommunismens brott mot mänskligheten. Är det bra?
– Det är bra, det sa i regeringen första regeringsförklaring och det tycker jag är rimligt att de ska få ett sådant uppdrag. Men det är ingenting som jag håller på med själv, säger Maria Rankka.
Du skrev en rapport för Timbro 2005 med namnet ”Myndigheterna – från ämbetsverk till rörelsedrivna idéfabriker”.
– Ja, om myndigheters opinionsbildning. Jag är väldigt klar i den frågan, jag tycker inte vi ska ha opinionsbildande myndigheter över huvud taget. Jag är tveksam till Levande historia av principiella skäl. Det som hänt under lång följd av år, och som vi förhoppningsvis ser ett skifte i nu, är att myndigheter har satsat mycket mer på opinionsbildning och information, än på klassisk myndighetsutövning. De har även själva påpekat att det är inget man hittat på själv, utan att de har de här uppdragen i sina regleringsbrev. Jag är tveksam till att man har den typen av uppdrag. Politiker ska inte abdikera från sitt opinionsbildande uppdrag och lägga över det på statsapparaten.
Rapporten ägnar några sidor åt Skatteverket, och tar upp Djurskyddsmyndigheten, SCB och Glesbygdsverket. Men nämner ingenstans Forum för levande historia.
– Nej, men rapporten tar upp ett antal exempel. Det är en kvalitativ genomgång.
Så du tycker det är ett problem med ett statligt verk som sysslar med historieskrivning?
– Jag förstår varför den myndigheten kom till, då man från politiskt håll ansåg det kunde behövas för att det finns förfalskning och kunskapen är låg. Men jag tycker det är principiellt tveksamt.
– Det som är operativt får du fråga Upplysning om kommunismen om, de svarar på frågor om sin verksamhet.
Men UOK svarar inte på frågor om sin verksamhet, Åtminstone inte när Flamman frågar.
Information om vår historia
”Statsförvaltningen har gått från att verkställa politiska beslut till att själv bedriva politik. Myndighetsutövning har ersatts av opinionsbildning.” Det skrev moderaten Henrik von Sydow på SvD Brännpunkt den 22 juli 2006, tillsammans med Tobias Krantz (fp). Henrik von Sydow har ställt en skriftlig fråga i riksdagen, om behovet av ”engagerad kunskapssatsning” om kommunismens brott och behovet av att ”förbättra kunskaperna i skolan om kommunismens brott mot mänskligheten”. Henrik von Sydow är positiv till att Jan Björklund krävt samarbete mellan FFLH och UOK.
– Det är bra att Björklund klargör detta. Forum för levande historias uppdrag behöver klargöras.
Men du har också skrivit en debattartikel där du menar att ”myndighetsutövning har ersatts av opinionsbildning” och att ”statsförvaltningen har gått från att verkställa politiska beslut till att själv bedriva politik”.
– Det där är uppdraget handlar ju om information om vår historia. Det handlar inte om att ta ställning och bedriva vissa sakfrågor utan det handlar om att påminna om de övergrepp som skett i vår historia och att man där pekar på diktaturernas övergrepp.
Så vad är skillnaden…?
– Den statliga opinionsbildningen skiljer sig i att där driver myndigheter enskilda sakfrågor som till exempel att alkoholmonopolet är bra.
Forum för levande historia kom till 2003, då dåvarande statsminister Göran Persson ville att skolelevers kunskaper om förintelsen under nazismen skulle öka. Han förde kampanjen ”Om detta må ni berätta” och bjöd in till internationella ”förintelsekonferenser”.
– Nya generationer får inte alltid möjlighet att lära sig om eller reflektera kring skeenden i vår historia som har format demokratin i Europa, sade Ulf Larsson, ordförande i Kommittén för levande historia, inför öppnandet av myndigheten.
Ett par år senare permanentades den.
UOK finansieras av Stiftelsen Fritt näringsliv och av PR-byrån Hypnosis. Styrelseledamot och verksamhetsansvarig vid UOK är Anders Hjemdahl som också är en av innehavarna till Hypnosis. Anders Hjemdahl driver PR-byrån Hypnosis tillsammans med Camilla Andersson, som även hon arbetar med Upplysning om kommunismen.
Jan Björklund låter hälsa via sin pressekreterare att han inte vill kommentera det uttalande som Flamman återger från Dagens nyheter.