Huvudskyddsombudet har en längre tid kritiserat arbetsmiljön på Swebus i Gävle. I början av oktober varslades han och Kommunals ordförande på Swebus. Båda stängdes av från arbetsplatsen med omedelbar verkan. Det ena varslet drogs dock tillbaka.
Arbetsgivaren hävdar att huvudskyddsombudet förfalskade en kallelse till ett möte för att få ledigt med lön.
– Vi har noll förtroende för honom, säger Hans Båmstedt, Swebus förhandlingschef, till Arbetarbladet.
– Händelsen är av så ringa art att det inte finns saklig grund för avsked, säger Mona Thoresson, ombudsman på Kommunal i Gävleborg.
Hon konstaterar att avskedandet är en ”personlig katastrof” för huvudskyddsombudet, som har mist både jobb och lön med omedelbar verkan.
Fack och arbetsgivare ska förhandla centralt på tisdag. Facket kräver skadestånd och att avskedandet tas tillbaka.
Insamling
Huvudskyddsombudets fru är hemma med en sjumånaders bebis och får ersättning för detta. Men den avskedade mannen får inga pengar från vare sig Swebus eller a-kassan, eftersom det är 65 dagars karens från a-kassan för den som avskedas.
En insamling startades efter att ett huvudskyddsombud från Buslink i Stockholm kontaktat sin kollega. Även en namninsamling har startats till stöd för huvudskyddsombudet.
Dan Holke är chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd AB. Han menar att det är ovanligt att arbetsgivaren försöker avskeda en fackligt förtroendevald. De senaste åren rör det sig om två eller tre fall då LO-TCO Rättsskydd fått träda in. Men det är något fler än tidigare, säger Dan Holke till Arbetarbladet.
Sedan i våras har det varit många problem med turerna som körs av Swebus i Gävle. Peter Åsblom på Swebus, har fått in mycket klagomål. Åsblom sade i april till Arbetarbladet att de flesta klagomålen rör försenade eller för tidiga bussar, men även att resenärer blivit förbiåkta.
– Det är det ökade antalet resande som ligger bakom förseningarna, men även dåligt väder och bussar som inte håller.
I förtroendemannalagen stadgas en förtroendevald har rätt till att använda arbetstid för uppdraget. ”Våra fackliga kamrater har provocerats under lång tid och till slut gjort ett misstag, då har arbetsgivaren slagit till med sitt starkaste vapen”, menar de kommunalare som startat insamlingen för huvudskyddsombudets uppehälle.
Företrädare för Kommunal och Swebus kommer att förhandla på tisdag. Om den avskedade har det mycket svårt ekonomiskt så ökar risken att han tvingas acceptera en förlikning för att få pengar till att försörja sig, menar de kommunalare som startat insamlingen.
Om parterna fortfarande är oense och det inte blir förlikning, kan avskedandet hamna i Arbetsdomstolen.
För ett avskedande måste arbetstagaren ”grovt ha åsidosatt sina åligganden gentemot arbetsgivaren”.
En busschaufför säger till Gefle Dagblad att många är missnöjda med arbetsmiljön på Swebus. Tidtabellerna går bara att följa om chaufförerna kör för fort.
Seko-ordförande förlorade i AD
För en tid sedan sedan beslutade Arbetsdomstolen, AD, att arbetsgivaren Veolia (tidigare Connex) gjorde rätt som avskedade Seko:s klubbordförande i Stockholms tunnelbana. AD valde att tro helt på företagets anklagelser. Fackordföranden skulle ha skällt ut arbetsledare, arbetskamrater och utomstående leverantörer. LO-TCO Rättsskydd hävdade att anklagelserna var överdrivna och att det fanns godtagbara förklaringar. Facket har anmält ärendet till Europadomstolen.