– Det är ett generationsskifte på G. Det var många unga tjejer som var uppe i talarstolen och fick kongressen att göra ett feministiskt avstamp, säger Marta Aguirre, kongressombud från Seko.
Till exempel tog kongressen ställning för en samtyckeslag och för individualiserad föräldraförsäkring.
Överlag tycker hon att LO-ledningen var ganska inlyssnande under helgen.
– Det var inget som kändes jättedåligt. Men som vänster önskar man ju att de skulle kunna göra lite mer avtryck och ta i lite mer, medan LO ser sig självt mer som en påtryckningsmaskin.
En sådan sak var sex timmars arbetsdag och förlängd semester, som Marta Aguirre själv var uppe och pläderade för, men som röstades ner av kongressen.
– Jag vet att vi har en utredning på G, men någonstans måste vi ju prata om det här också. De som jobbar i dag, jobbar bara mer och mer. Effektiviseringen av samhället har ju gått framåt så mycket, varför kan vi inte prata om det?
Vill se hårdare linje
Frågan om TTIP är ett annat beslut där Marta Aguirre gärna hade velat se en hårdare linje från LO:s sida (se notisen bredvid) Hon tror att det kan hänga ihop med att ett avtal mellan USA och EU kan kännas väldigt avlägset för många och svårt att engagera sig i när man är orolig för att förlora industrijobb.
– Någonstans där måste vi också ta tag i människors vardag. Många tänker att ”det är bra med visioner, men jag vill ha pengar kvar i slutet av månaden”.
– Vi har haft en regering som regerat med en nyliberal agenda i åtta år. De här idéerna har slagit rot i människors hjärnor. Du får inte en högt uppsatt sosse att säga att vi ska ta bort jobbskatteavdraget.
Utöver sitt fackliga engagemang sitter Marta Aguirre även i Vänsterpartiets partistyrelse.
Hur är det egentligen att vara vänsterpartist i ett LO-förbund?
– Jag tror att det inte är helt okomplicerat i andra förbund, men Seko har en hållning som är rätt bra.
Hon menar att Seko är ett förbund som samlar många olika branscher och som därför har fått en öppnare hållning. Det finns flera profilerade Sekoföreträdare som är vänsterpartister.
– Lasse Ohly kommer ju från oss från början.
Själv har hon inte känt sig motarbetad i sitt fackförbund.
– Det har kunnat varit gliringar ibland, men det är oftast med glimten i ögat. Hela förbundsstyrelsen grattade mig när jag kom in i partistyrelsen. Det är ju inte jag mot Janne Rudén (Sekos ordförande, reds anm). Det är jag och Janne Rudén mot Almega.
Från kongressen:
Ledningen fick stöd för TTIP-linje
Flera motioner behandlade TTIP. Transport efterlyste till exempel en konsekvensanalys för vad TTIP innebär för svensk fackföreningsrörelse. IF Metall avdelning tre, Norra Västerbotten, krävde till exempel att LO ska verka för att stoppa TTIP helt och hållet. Många var framför allt oroliga över tvistlösningsmekanismen, som gör att företag kan stämma stater i företagsdomstolar.
LO-ledningen, som i grunden har haft en positiv hållning till avtalet, fick igenom sin linje på kongressen. Däremot ska LO göra en konsekvensanalys över TTIP. LO-ledaren Karl-Petter Thorwaldsson var också tydlig med att LO inte kommer att acceptera företagsdomstolar. (Se även artikel på sid 5.)
Allmän visstid ska bort från Las
”Varje natt sover människor i Sverige med en mobiltelefon under kudden, allt för att de ska vara först att svara på det viktiga sms-et om att få jobba nästa dag”, skrev Kommunalarbetareförbundet avdelning Väst i en motion till kongressen.
De och flera andra motionärer ville verka för att få bort allmän visstidsanställning, som infördes av den tidigare borgerliga regeringen, ur Lagen om anställningsskydd. LO-ledningen hade föreslagit att parterna skulle förhandla för att minska antalet otrygga anställningar, men kongressen gick på motionärernas linje.
LO vill ha maktutredning
Det behövs en ny maktutredning som belyser maktförskjutningarna i samhället. Det beslutade kongressen att LO ska verka för. Utredningen bör ligga direkt under statsministern.
”Förändringstakten i dagens samhälle är mycket snabb. Det handlar om tidsanda, digitalisering och teknikutveckling. Men också om regleringar, så kallad avknoppning, avpolitisering och privatisering”, skriver LO i ett uttalande.
Thorwaldsson kritiserade det fria skolvalet
Jämlikhet, feminism och antirasism, präglade LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldssons linje-tal. Han kritiserade även vinstdrivande skolor och det fria skolvalet.
– Det är ofta barn till föräldrar med kortare utbildning och lägre inkomster, bosatta i områden med låg medelinkomst, vars skolor de mer högpresterande elevernas föräldrar helt enkelt valt bort. Det är LO-medlemmarnas ungar, konstaterade han.
LO-ledaren uppehöll sig även en del kring globaliseringsfrågor och tryckte på vikten av internationell solidaritet.
– När vår unga fackföreningsrörelse tvingades ut i storstrejk 1909 fick våra strejkkassor bidrag från fackföreningar i hela världen. Några av de bidragen kom från Rhodesia, det som nu heter Zimbabwe.
– I dag stödjer vi, genom Union to Union, den fria fackföreningsrörelsen i Zimbabwe.
Han passade även på att ge EU-moståndare en känga och varnade för att gräva ner sig i ”nationalistisk protektorism”.