Det hela ska ha hänt i samband med att polisen förra torsdagen bröt upp en sittmanifestation där statslösa palestinier protesterade mot att ha hamnat i ett märkligt utvisningslimbo.
Det var under polisens dagliga presskonferens på måndagen som Skånepolisen släppte nyheten att man upprättat anmälan. Flamman har inte lyckats utreda exakt vad som sades då, men i såväl Skånska Dagbladet som i SVT uttalar sig Lars Förstell, Skånepolisens presstalesman. Exempelvis citeras han i SVT:
– I samband med att han blev avlägsnad från tältet satte han sig till motvärn, försökte slita sig loss från den ingripande polisen och vid samma tillfälle försökte han dessutom sparka en polisman i huvudet.
Stolt
Daniel Sestrajcic säger att han är jättestolt över att ha varit med på manifestationen, och att anklagelserna är ”chockerande”.
– Jag var på platsen i åtminstone tre timmar, pratade med polisens presstalesperson på plats, kommenderingschefen med flera. Om de ansåg att jag gjort något fel, hade de rimligen gott om chanser att prata med mig om det då. Eller kanske gripa mig. Men istället kommer detta via media fyra dagar senare.
– Anklagelserna är helt befängda. Jag vet att jag inte gjort det som påstås, punkt.
Sestrajcic ser ett mönster i hur Skånepolisen agerat i flera andra politiska sammanhang – inte minst vid den antirasistiska demonstrationen i Limhamn förra året då man red in i en folkmassa med polishästar.
– Det är farliga signaler man sänder ut. Jag ser detta som försök att kriminalisera politiska protester och aktivism.
Flamman har pratat med flera jurister som reagerat på hur polisen gått ut med nyheten. Exempelvis kan uttalandet ovan ge intrycket att polisen tar ställning i skuldfrågan, samt att man namnger en misstänkt i ett tidigt skede, innan ens förundersökningen inletts. Alla tre delar är ovanliga – och olämpliga.
Anmälan upprättades under helgen och gäller försök till våld mot polisman, ohörsamhet och våldsamt motstånd. När Flamman talar med Lars Förstell på tisdag efter lunch har förundersökning ännu inte inletts. Ärendet ska lottas mellan åklagare. Inte heller har Sestrajcic delgivits någon misstanke.
”Tillspetsad bild”
Polisens presstalesman Lars Förstell anser sig inte, exempelvis i citatet ovan, ha tagit ställning i skuldfrågan, utan att han redogjort för vad anmälan innehåller.
– Det kan vara den enskilda redaktionen som vill få det att framstå på det viset. Det vet både du och jag hur media kan skapa en mer tillspetsad bild än vad det varit från början. Jag kan inte ta ansvar för hur det återges, bara redogöra för vad det handlar om.
– Jag har sagt att det finns film- och fotodokumentation – inte exakt vad de visar. Det handlar inte om att i media lägga fram bevisning och ta ställning i skuldfrågan, utan att referera vad som finns av misstankar och i anmälan. Jag har varit väldigt noga med att påpeka att det är detta som ska utredas.
Men du hade kunnat välja att hänvisa till förundersökningssekretess för att hålla namn utanför.
– Vi vill vara en transparent organisation, med stor öppenhet och insyn. Vi har en mängd kontakter med media, i en mängd ärenden, varje dag året runt. Det går inte att undanhålla eller mörka saker om det inte rör sig om särskilda omständigheter såsom sexualbrott.
Ofta vet medierna namnet på misstänkta, men väljer att inte gå vidare med det, fortsätter Förstell.
– I detta fallet tycks media bedömt att uppgiften om vem som är misstänkt är av ”oavvisligt allmänintresse”, och därför valt att publicera.
Det rör sig om en allvarlig händelse, att försöka sparka en polisman i huvudet. Varför dröjde det flera dagar innan anmälan upprättades?
– Det är jag inte beredd att svara på nu, säger Lars Förstell.