I Bahrain, Saudiarabien, Qatar och Förenade Arabemiraten styr sharialagstiftningen över bland annat giftermål, skilsmässa, vårdnad av barn och arv. Tillämpningen av denna lag skiljer sig från land till land. I Bahrain har kvinnor till exempel fler rättigheter än någon annanstans i området.
Våld mot kvinnor ses i hög utsträckning som en familjefråga. Inom sharialagstiftningen finns det ett förbud mot våld mot civila, men al-Shaikh tycker inte att detta räcker för att skydda kvinnor. Hon menar att det behövs familjerättsliga och straffrättsliga lagar som utformas utifrån andra kriterier, så att kvinnors rättigheter blir tydligare. Domarna bör även utfärdas av civila domstolar istället konservativa religiösa domstolar, där den juridiska utbildningen är begränsad. I Bahrain kom ett sådant lagförslag för ett tag sedan, men den förkastades av shiitiska företrädare.
– Det är alltid män som motsätter sig förändringar, säger Fakhro till Flamman. Men vilka är förlorarna? Kvinnor.
Första kvinnliga parlamentarikern
Fakhro är själv religiös och hon menar att religionen inte är dålig förrän den används av makthavare för att förtrycka människor. Fakhro var den mest kända kvinnliga kandidaten till det bahrainska parlamentet 2006. Under valkampanjen fick hon många SMS och hotbrev där hon avråddes från att ställa upp, men hon trotsade detta. Ändå blev hon inte vald. Vissa menar att regimen begått valfusk i hennes valkrets. Däremot blev en kvinna vid namn Latifa al-Ghoud från regeringssidan vald, vilket gjorde henne till den första kvinnliga parlamentarikern i området kring Persiska viken.
Långsam förändring
Fakhro har varit aktiv inom kvinnorörelsen under en lång tid, hon har bland varit med och tagit fram en FN-rapport om mänskliga rättigheter i arabvärlden och medverkat i ett rådgivande organ till det bahrainska parlamentet i kvinnofrågor. Hon känner till 14 kvinnoorganisationer i Bahrain. De informerar kvinnor om lagliga rättigheter, erbjuder dem advokathjälp och har stödsamtal.
– Endast kvinnor kan hjälpa andra kvinnor, säger Fakhro. Aktiva kvinnor kan göra mycket mer än myndigheter som har stora mängder pengar.
I Saudiarabien finns det inte någon liknande verksamhet. Föreningsfriheten är starkt begränsad. al-Shaikh är inte organiserad i någon förening. Aktivismen sker till stor del i det dolda. Det finns några mindre grupper som jobbar med kvinnofrågor i landet men de har ingen kontakt med varandra. Hon säger att det är mycket påfrestande att bedriva politiskt arbete under sådana omständigheter. Men hon kan se en långsam förändringsprocess. Till exempel anpassas eller segregeras vissa arbetsplatser för att kvinnor ska kunna jobba där, eftersom yrken som förutsätter kontakt mellan kvinnor och män idag är stängda för kvinnor. Ett undantag är sjukvården, där al-Shaikh jobbar.
al-Shaikh är skeptisk till mycket av USA och andra västländers utrikespolitik, men tycker det är positivt att olika länder trycker på den saudiska regimen för att den ska respektera mänskliga rättigheter. Hon berättar att när hon skulle delta i en internationell konferens i Bahrain om demokratirörelsen i området, blev hon stoppad vid gränsen.
– Jag var tvungen att visa upp en lapp med ett skriftligt tillstånd från min man för att få passera, säger al-Shaikh.
Samma landsgräns passeras under helgerna vanligtvis av saudiska män, som åker till Bahrain för att köpa sex.