Knappt 77 procent av de EU-vänliga spanjorerna sa ja till grundlagsfördraget, medan 17 procent röstade emot. Valdeltagandet var å andra sidan Spaniens lägsta sedan demokratin infördes efter Francos död, drygt 40 procent. Det gav smolk i segerbägaren både för Bryssels konstitutionsivrare, den spanska regeringen och resten av EU-regeringarna, som alla hoppats på att Spanien skulle visa vägen för resten av de EU-medborgare som ska få lov att säga sitt i frågan.
Ingen seriös debatt
– Det är ingen slump att Spanien är första land att folkomrösta eftersom jasidan har en säker majoritet där. Det gjorde det också möjligt att ha en propagandistisk kampanj. De tvingades inte föra en seriös debatt, säger Jonas Sjöstedt (v) som sitter i EU-parlamentet.
Den spanska regeringen har i flera månader bombarderat sina medborgare med positiva budskap om EU-konstitutionen. Sammanlagt har man satsat nio miljoner euro på kampanjen och EU-kommissionen har hjälpt till med 1,3 miljoner.
I den spanska motsvarigheten till dokusåpan Big Brother fick deltagarna som uppgift att förklara för en polsk kvinna vad konstitutionen handlade om. Och spanska fotbollsspelare och filmstjärnor har läst upp delar av konstitutionen i tv varje dag klockan tolv.
– Det är viktigt att spanjorerna går och röstar och visar sin EU-entusiasm. De måste föregå med gott exempel för att få andra mer tveksamma EU-medborgare att rösta ja, sa premiärminister Zapatero före folkomröstningen.
Spanien är entydigt positivt
Det har emellertid inte funnits minsta antydan till att det spanska folket skulle rösta nej. Inget annat EU-land är så entydigt positivt som Spanien. Det enda partiet som är emot är vänsterpartiet Izquierda Unida och nejsidan har haft långt mycket mindre resurser för sin kampanj.
Enligt en opinionsundersökning som gjordes före omröstningen uppgav 90 procent av spanjorerna att de visste lite eller ingenting om konstitutionen. Många av de oinsatta valde ändå att rösta för.
– Jag röstar ja. Jag vet inte så mycket om innehållet i konstitutionen, men de säger ju att den ska vara bra, säger en spansk kvinna till Sveriges Radio.
Det rungande ja-et är också sammankopplat med den allmänt positiva inställning till EU som finns i Spanien, som fått stora EU-bidrag sedan inträdet i unionen.