– Alla som vill kandidera bör säga det redan nu. Vi har massor av lämpliga kandidater som kan ställa upp, säger Jonas Sjöstedt.
Bakgrunden är bland annat att han varit på besök i Finland och talat med det finska Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki.
– Det var inspirerande, de använder EU-parlamentsvalet som en trampolin till valet till riksdagen. Även för de som inte står på valbar plats är det en chans att synas.
Jonas Sjöstedt tror att Vänsterpartiet har allt att vinna på att göra en tradition av öppna valprocesser. Han menar att det skapar ett intresse för partiet i media, redan innan själva valrörelsen, som vid EU-parlamentsval brukar vara mycket kort.
”Yngre och kvinnor”
– Jag hoppas vi har kommit så långt att vi klarar av det en gång till. Vi ska ha så många kandidater som möjligt, inte minst många yngre och kvinnor.
– Det första som måste ske är att folk kliver fram och säger att ”jag vill kandidera”. Sen tar nomineringarna fart med traditionellt valberedningsförfarande. Det ger valberedningen än bättre förutsättningar att jobba.
– Om många kliver fram redan nu blir det en öppen process i sig. Vi har nästan bara goda erfarenheter av det. Det är ett sätt att göra oss intressanta. Men vilka kandidater det ska handla om är inte upp till mig att föreslå, säger Jonas Sjöstedt.
Formellt går fastställandet av lista till EU-parlamentsvalet till så att en valberedning tar fram ett förslag till partikongressen i januari som sedan fastställer den. Jonas Sjöstedt hoppas nu att det inför kongressen ordnas debatter mellan kandidater på ett liknande sätt som inför ordförandevalet. Debatterna ser han gärna ordnas av såväl distrikt och partiföreningar som utomstående som till exempel Flamman, som ordnade den första stora debatten inför partiledarvalet senast.
I övrigt tror han att det blir en kort och intensiv valrörelse i maj och att den blir viktig för vänstern. Förra EU-parlamentsvalet betraktar han som ”en besvikelse”.
Otydliga motståndare
– Det var det enda EU-parlamentsvalet hittills som vi gått tillbaka i. Vi gjorde misstaget att prata för mycket om vad som är fel på EU utan att säga vad vi skulle göra åt det.
– Jag kommer att kampanja furiöst också i denna valrörelse. Vänstern kan göra ett mycket starkt val, allt vi har sagt om eurokrisen och den sociala katastrofen hittills har visat sig riktigt. Arbetsrätt för alla, också för de som tvingats emigrera i krisens spår, är en mycket viktig fråga för oss.
Han menar Socialdemokraterna och Moderaterna är otydligare i EU-frågor och brukar därför ha svårt att gå bra i EU-parlamentsval medan vänstern nu kan förknippas med den tydliga protestvåg mot krisen som går genom Europa.
Men är inte många av vänsterpartierna i EU betydligt mer EU-vänliga än Vänsterpartiet?
– Vissa är det, men det pågår också en intressant omsvängning på flera ställen. Se till exempel på Oskar Lafontaine, tyska Die Linkes före detta ordförande, som nu förespråkar ett tyskt utträde ur euron.
Förutom den ekonomiska krisen tror Jonas Sjöstedt att EU-parlamentsvalet kommer att handla om ”klassiska ja- och nej-frågor” där de partier som vill ge EU mer makt ställs mot de som tycker att EU ska ha mindre att säga till om. Han tror också att det kommer att komma fram en borgerlig EU-kritisk lista.
Till sitt eget parti riktar han uppmaningen att inte vänta för länge med att komma igång med förberedelserna till valet.
– Det är viktigt att man ser det här valet som en start på hela valrörelsen. Många har inte kommit igång än. Det är dags för oss att kicka igång den processen så att vi står väl rustade.
Enligt källor till Flamman talas det bland annat om tidigare partiledaren Lars Ohly, Rossana Dinamarca, riksdagsledamot och skolpolitisk talesperson, samt Tamara Spiric, kommunalråd i Umeå, som möjliga nya kandidater i EU-parlamentsvalet.
– Jag har fått frågan av en del om de får nominera mig, då har jag sagt att de får det, men att jag inte har bestämt mig än om jag ställer upp, säger Lars Ohly när Flamman ringer upp.
Han säger också att han inte kommer att ställa upp till riksdagsvalet nästa år och att han inte bestämt vad han ska göra efter det.
– Jag har inte funderat på det. När och om jag får en sådan fråga får jag överväga det, säger Tamara Spiric.
Rossana Dinamarca ger ett liknande svar.
– Jag har inte tänkt på det, så jag kan inte ge något svar i dag, säger hon till Flamman.
Mikael Gustafsson, Vänsterpartiets sittande EU-parlamentariker, säger till Flamman att han gärna sitter kvar om partiet så vill.
– Jag kom in mitt i mandatperioden [då Eva-Britt Svensson avgick på grund av hälsoskäl reds anm] och jag känner att jag har mycket kvar att bidra med.