Den nya så kallade säkerhetslagen som i förra veckan antogs av Iraks regering ger inte bara möjlighet att utfärda undantagstillstånd, utan koncentrerar också makten i och premiärminister den forne CIA-agenten Ayad Allawis händer.
Med undantagstillstånd följer möjligheter för Allawi att
l ersätta provinsguvernörer med militärer,
l frysa tillgångar vid misstankar om brott mot rikets säkerhet, även gentemot dem som skyddat eller assisterat,
l stänga av hela städer.
Men framför allt får Allawi absolut makt genom att samtliga militära och polisiära underrättelseenheter tvingas svara direkt inför honom.
För att utlösa undantagstillstånd, krävs inte att hela regeringen står bakom, utan endast presidenten och två vicepresidenter. Ett undantagstillstånd kan vara i högst 60 dagar – men å andra sidan kan det förlängas för 30 dagar i taget.
Säkerhetslagen ger också stora möjligheter att stämpla även
politisk opposition som terrorism.
Flera uppgifter talar om att Allawi genomfört en rekryteringskampanj bland officerare från ba’athpartiet. Och den senaste veckan har ytterligare attacker genomförts särskilt mot städerna Fallujah och Baqubah, fem mil norr om Bagdad.
Det har varit ett återkommande propagandatema från USA och den irakiska regeringen, att motståndsrörelsen är en spelplan för al Qaida och andra utländska, företrädesvis religiösa, intressen.
Men siffror från USA-militären, citerade i tidningen USA Today, visar att det inte stämmer.
Sedan augusti förra året har USA-koalitionens styrkor gripit 17 700 personer så som misstänkta fiendesoldater eller säkerhetsrisker. 400 av dessa var icke-irakier.
Och av de 5 700 som kvarstår som gripna, är 90 från utlandet varav hälften från Syrien.
Siffrorna torde vara ett av få någorlunda precisa mått på hur motståndsrörelsen ser ut. Totalt handlar det alltså om mindre än två procent av de gripna som inte är irakier.
USA-tjänstemännen fortsätter samtidigt hävda att motståndsrörelsens nyckelpositioner innehas av utlänningar, uppger USA Today.
Några massförstörelsevapen hittades som bekant inte i Irak. Inte heller motståndsrörelsens vapen kommer utifrån, är en slutsats som kan dras av en rapport från The Graduate Institute of International Studies.
”Kollapsen för Iraks armé innebar starten för vad som nästan säkert var en av de största och snabbaste överföringarna av handeldvapen någonsin”, uppger den FN-beställda rapporten enligt BBC. Dessa, enligt rapporten flera miljoner, vapen – pistoler, maskingevär och även pansarskott – finns nu i händerna på privatpersoner och används dels i motståndsrörelsen, dels i kriminalitet, enligt rapporten, som också varnar för att Irak kan bli centrum för inofficiell vapenhandel i Mellanöstern.
Inför nästa år ska 135 000 USA-soldater skickas till Irak, en marginell minskning från idag. Pentagon räknar med ”det värsta” enligt en plan som presenterades vid en hearing i USA:s representanthus i förra veckan, uppger AFP. Ett ”akut” behov är fler underrättelsesoldater. Andelen reservofficerare kommer att öka och en del soldater kommer att få åka till Irak för ny tjänstgöring.
Dessutom tvingas militären återta en del arbetsuppgifter som privata entreprenörer inte vågar utföra, särskilt transport- och bygguppdrag.
På samma hearing avfärdade en av försvarsminister Donald Rumsfelds statssekreterare ryktena om att Bushregimen tänker återinföra ”the draft”, den obligatoriska värvningen som inte funnits sedan Vietnamkriget.