Enligt en föga uppmärksammad artikel i tidningen Forbes från förra veckan har USA i år släppt fler bomber i Afghanistan än under något annat år sedan kriget mot talibanerna inleddes för 17 år sedan. Uppgifterna som kommer från USA:s flygvapen gör gällande att 5 213 projektiler avfyrades från bemannade och obemannade stridsplan mellan januari och september. Det är fler än det förra rekordet som sattes 2010 då 2 101 bomber fälldes.
De eskalerande bombningarna har även lett till att det totala antalet dödade civila i landet har skjutit i höjden. Enligt FN:s tjänst för mänskliga rättigheter i Afghanistan UNAMA har 2 798 civila dödats mellan januari och september i år. Det är 132 fler än under samma period förra året och det högsta antalet sedan 2014. Av dem var 313 på grund av flyganfall.
Förändrade stridsregler
Orsaken till den allt blodigare situationen i Afghanistan är att USA:s militära strategi har förändrats sedan Donald Trump kom till makten. Under Barack Obamas sista år som president sjönk antalet bombningar. 2015 utfördes 957 och året därefter 1 337. Det totala antalet dödade civila har dock legat stadigt på strax över 2 600 om året sedan 2014, vilket främst beror på terrordåd. Men förra augusti meddelade Trump att strategin i Afghanistan skulle läggas om.
På försvarsministern general Jim Mattis begäran slopades regeln om att styrkor i den USA-ledda koalitionen måste befinna sig i kontakt med fienden innan de kan öppna eld. Dessa nya insatsregler gör att amerikanskt och afghanskt flygvapen kan utföra bombningar på ett mycket friare sätt. I kombination med den ökande frekvensen av flygattackerna har detta gjort att allt fler civila har dött de senaste två åren.
Väst fortsätter deportationer
Detta har dock inte hindrat västländer från att fortsätta deportera afghanska flyktingar till sitt hemland som numera anses ”säkert”. Tyskland, som har tagit emot flest antal afghanska flyktingar, upphörde visserligen tillfälligt med deportationerna förra sommaren efter en särskilt blodig terrorvåg i huvudstaden Kabul, och i dag är Afghanistan inte längre med på den tyska listan över säkra länder. Däremot anser regeringen att vissa delar av landet är säkra, vilket har gjort att deportationerna har kunnat fortsätta i stor skala. Den konservative inrikesministern Horst Seehofer firade i somras smaklöst nog att 69 deportationer hade ägt rum lagom till hans 69-årsdag.
I själva verket är Afghanistan långt ifrån säkert. Halva landet har återtagits av talibanerna efter att de först pressats tillbaka av den internationella ISAF-styrkan. De senaste åren har dessutom Islamiska Staten ökat sin aktivitet i landet efter att de förlorat territorium i Syrien och Irak. USA har å sin sida kontinuerligt ökat antalet soldater i landet. Donald Trump inledde sitt presidentskap med att skicka nya förstärkningar. I dag befinner sig 16 000 ISAF-soldater från 39 länder i landet, varav 14 000 är från USA.
Trots det tyder allt på att kriget, som redan är det längsta i USA:s historia, håller på att förloras. Det senaste tecknet på det kom i oktober när den högste befälhavaren general Scott Miller var nära att dödas i ett attentat som talibanerna tog på sig. Men oavsett utgången lär kriget i Afghanistan fortsätta att föras i medieskugga, till priset av ett allt större civilt lidande.
_____________________________________
Prova Flamman!
Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.