De senaste åren har andelen bistånd till privata aktörer ökat. År 2015 beräknas en tredjedel av den rika världens bistånd till fattiga länder riktas mot den privata sektorn. Det visar en rapport från Eurodad som släpptes nyligen. Många biståndsorganisationer är kritiska mot utvecklingen.
– Vi tror inte det är effektivt att använda bistånd till privat sektor, säger Krister Holm, generalsekreterare för Emmaus Björkå, som håller i insamlingar av kläder och prylar.
Han menar att det är svårt att få insyn i hur pengarna används när de hamnar i företag. Öppenhet, jämställdhet och demokratiarbete får ofta stryka på foten.
– Företagen kan sällan rapportera de kvalitetskrav som ställs på bistånd.
I rapporten lyfts Sverige, tillsammans med Belgien, fram som ett ”striking case”, ungefär ”slående fall”. Andelen i det svenska biståndet som riktar sig mot näringsliv och privat sektor är sju gånger större jämfört med 2006.
Säten i skatteparadis
Eurodad är inte kategoriska motståndare till stöd som riktar sig till exempelvis företagande, men pekar på risker med det ändrade fokuset i biståndspolitiken. Rapporten visar att många privata aktörer har svårt att leva upp till de krav på redovisning och öppenhet som ställs. Enligt Eurodad gynnar inte biståndet heller nödvändigtvis inhemsk utveckling. Bara en fjärdedel av de företag som får stöd av European Investment Bank har sitt huvudsäte i de länder där de får uppbär bistånd för att verka. Nära hälften, 40 procent är baserade i OECD-länder eller skatteparadis.
– Det visar ytterligare hur de inte kan använda de här medlen effektivt. Det är en sak att köpa service eller använda sig av leverantörer, men jag tycker inte bistånd hör hemma i den privata sektorn, säger Krister Holm.
Han påpekar också att steget till bundet bistånd, det vill säga stöd som kräver någon form av motprestation av mottagarlandet i form av exempelvis handel, inte är lika stort när företag och riskkapital får en större andel av biståndet.
– Vill företag göra något för fattiga länder kan de börja med att redovisa de dotterbolag som de äger och vinster från dem på ett korrekt sätt i Sverige.
I Sverige driver Emmaus Björkå tillsammans med flera andra biståndsorganisationer kampanjen ”Finn skatten” som bland annat kräver att företag ska bli tvungna att redovisa sin vinst per land. Något som skulle underlätta för skattemyndigheter i fattiga länder. I dag finns siffror som pekar på att skatteflykten från fattiga länder är betydligt större än biståndet de uppbär.
– Om företagen beskattas breddas skattebasen, det blir mer pengar till exempelvis hälsovård eller sjukvård. Det skapar också förutsättningar för en känsla av ägandeskap. Det finns större skäl för medborgare att hålla koll på vart pengarna går så att de inte fifflas bort.