Övningen påbörjades i början av juni. Den oftast spridda förklaringen är att Summer Pulse är en samövning i syfte att testa förbättrad samordning av egna och internationella styrkor. En av de nya militära taktikerna som diskuteras i USA är att minska andelen fast personal utomlands, för att skapa högre beredskap att kunna sända dem till, som det kallas, oförutsedda oroshärdar och hot mot nationens säkerhet.
I detta syfte ska många nuvarande fasta baser överges, för att i stället skapa vad militärtidskriften Jane’s kallar virtuella baser. Transportbehovet ökar därmed oerhört, men USA har också investerat i enorma transportflygplan, enligt Jane’s, som noterar: ”Få är medvetna om att Washington redan skapat en sådan konstellation av virtuella baser i Centralasiens alla tidigare Sovjetrepubliker, i lämplig närhet till Iran, Afghanistan, Indien, Pakistan och Kina.”
Inom USA:s flotta är dock den nya taktiken FRP – Fleet Response Plan – redan antagen sedan december 2003. En av tankarna är att kunna samla minst sex hangarfartyg i en region inom maximalt 30 dagar.
Varje hangarfartyg utgör bas för andra vapenslag som stridsflygplan, ubåtar, stridsvagnar, amfibiefordon med mera. Tillsammans har de uppåt 600 stridsflygplan vilket gör dem till, enligt flera källor, världens tredje största flygvapen efter USA och Ryssland.
För tillfället är sju av USA:s tolv hangarfartyg utspridda på olika hav: ett vid persiska gulfen, två i Atlanten och fyra i Stilla havet, med totalt 40 000 militärpersonal ombord.
Övningen går ut på att samla dem i en och samma region, men USA:s försvarsdepartement har inte berättat var. Militära kommentatorer i Kina oroar sig för att deras rörelser tyder på att de mot slutet av juli kommer att sammanstråla i Stilla Havet någonstans utanför Kina, uppger Singaporebaserade Straits Times.
Det skulle i så fall innebära den största samlingen av amerikanska hangarfartyg någonsin. I samband med Irakkriget hade USA som mest fyra hangarfartyg på plats samtidigt.
Straits Times noterar att USA även tidigare sänt fartyg som markeringar mot Kina vid spända lägen kring Taiwan. Vid ett tillfälle, då Kina provsköt missiler vid Formosasundet 1996, skickades två.
Det dröjer fem till tio år innan Kinas snabba militära utveckling ger dem chansen att i ett skarpt läge försvara sig mot sju hangarfartyg. I dag, enligt Straits Times som citerar militära källor, klarar de ett eller två.
Uppgifter om att taiwanesiska styrkor ska delta i övningen, samt det faktum att kostnaderna för att hålla så stora styrkor i gång samtidigt är enorma, späder på oron.
Tidigare i juni oroade sig flera västafrikanska länder efter att ha fått påhälsning av ett hangarfartyg i de oljerika vattnen i Guineabukten. AFP rapporterade då att en anonym USA-diplomat kallat närvaron, som också inkluderade flera Natoländer, ”en styrkeuppvisning”.
– Flottan vill visa världen att, trots dess nuvarande åtaganden, den fortfarande klarar av att hålla ett halvdussin flygplansbärare i gång i världens fyra hörn, citerades diplomaten.
Från officiellt USA-håll avvisas dock oron som grundlösa spekulationer. Övningen är planerad sedan tidigare och avslutas i augusti, uppges det.