Aten Säkerhetsarbetet inför OS i Aten är maximalt. Varje kvadratmeter runt den nya futuristiska OS-arenan står under kamerabevakning och polisen tvekar inte att med sirenerna påslagna kontrollera alla som ser utländska ut.
En grupp utländska arbetare, svarta eller av nordafrikanskt ursprung, arbetar med att plantera buskar utanför arenan. På andra sidan gatan står en grupp poliser och bevakar varje rörelse från arbetarna.
Trots det har inte ens det verkliga säkerhetsarbetet kommit igång ännu. Och poliserna på gatorna utgör bara den synliga delen av kontrollerna. Runt huvudarenan och alla andra OS-arenor granskas allt som sker samtidigt med hjälp av kameror.
Polisen i staden är på helspänn efter de tre bombdåd som en polisstation i Aten utsattes för i maj, och efter terrorattentatet i Madrid i mars.
Och det är uppenbart vilka det är man inriktar sin spaning mot. Efter bombdåden i Madrid greps en grupp marockaner – och sedan dess är det få personer med eller nordafrikanskt utseende som vågar sig i närheten av arenorna i staden.
Amnesty säger sig vara oroade över rapporterna om att flyktingar, invandrare, asylsökande och hemlösa samlas in och grips i samband med att den grekiska staten genomför den största säkerhetsoperationen i de olympiska spelens historia.
Amnesty menar att även om alla som deltar eller kommer att bevittna tävlingarna är i behov av skydd så får inte det ske på bekostnad av vissa gruppers mänskliga rättigheter. Organisationen menar att muslimer utsätts för diskriminering, att övergrepp begås mot socialt marginaliserade gruppers mänskliga rättigheter, samt att detta sker utan att någon ställs till svars.
Enligt lokala bedömningar kommer fler än 70 000 personer att arbeta med säkerhetsfrågor under spelen, till en kostnad av motsvarande 1,5 miljarder dollar. Flera länder kommer att bidra med egen säkerhetspersonal för att skydda sina idrottare.
Den grekiska regeringen menar att det inte finns några etniska skillnader i landet, där 1,3 procent av de 10,6 miljoner invånarna är muslimer. Människorättsförespråkare menar att besökare i landet kan bli särskilt utsatta. Och uppgifter om att man inrättat ett särskilt häkte för utländska besökare som bryter mot lagen har ökat oron bland landets minoritetsgrupper. Nikos Constantopoulos, ordförande för oppositionsgruppen Vänsterkoalitionen, menar att Grekland utsatts för påtryckningar att acceptera ”Rambo-liknande” former av övervakning och repression.