I måndags startade rättegången mot Anders Behring Breivik. De närmaste dagarna kommer han bland annat att med egna ord berätta om dåden i Oslo och på Utöya där 77 människor mördades. Oslo tingsrätt har beslutat att medier inte får direktsända från rättegången under den tiden. Man har motiverat beslutet med omtanke för anhöriga och överlevande.
Dragkamp
Ali Esbati, känd för Flammans läsare som ledarskribent och en av dem som befann sig på Utöya den 22 juli, tror att det tvärtom vore bra om människor fick lyssna till Breivik. Han menar att det är viktigt att förstå att Breiviks världsbild inte har vuxit fram ur ett vakuum.
– Vi är så vana vid att höra den typen av resonemang i vanliga sammanhang. Jag tror det vore bra om människor fick höra dem i det här sammanhanget. Jag hoppas att de politiska motiven åtminstone blir noggrant analyserade i medier.
Det är nu nio månader sedan attentaten.
Kan man se någon skillnad i samhällsdebatten efter 22 juli?
– Tiden direkt efter märktes en större medvetenhet kring islamofobi och högerpopulistisk propaganda. Sedan har det också varit en dragkamp om hur man ska se på dåden; om man ska betrakta dem som politiskt motiverade eller som en enstörings dåd.
Tänkt lite på rättegången
Ali Esbati var som närmast bara meter från Anders Behring Breivik då, den 22 juli. Senare har det kommit fram i förhör att Breivik haft planer på att mörda hans sambo, Marte Michelet. I förhör har han uttryckt att han hoppats kunna döda antingen henne, Norges tidigare statsminister Gro Harlem Brundtland eller Norges utrikesminister Jonas Gahr Støre. Michelet är journalist i Norge och har profilerat sig på frågor som antirasism och islamofobi. Hon befann sig på Utöya, då gravid med parets dotter, för att föreläsa ett par dagar innan den 22 juli.
– Vi har ägnat en ganska liten tanke åt rättegången och Breivik, men nu är det klart att man tänker mer på det. Den svåraste biten är föräldrarna som har mist sina barn.
Han säger också att rättegången blir ett slags avslut.
– Jag ser fram emot att se honom i en rättssal i stället för det sammanhang jag såg honom sist i.
Strategier för vänstern
För att motarbeta rasism och högerextremism menar Ali Esbati att vänstern måste verka på två plan. Dels genom att ha kunskap om rasism och inte själva frestas till att börja använda rasisternas argument och förklaringar som att etnifiera sociala problem eller att se kvinnoförtryck som ett importerat problem.
– Den andra aspekten är att vi måste föra fram ett helt annat politiskt alternativ med satsningar på till exempel välfärd, mot det som vi sett de senaste åren med nyliberaliseringar.