– Det var genom vapenaffären med Saab som ANC blev korrupt. Det är mycket sorgligt att Sverige spelade den rollen med tanke på den roll Sverige hade i kampen mot apartheid. Sverige fick nu en avgörande betydelse för att korrumpera den unga demokratin i Sydafrika. Andrew Feinstein satt i det sydafrikanska parlamentet invald för ANC och var ordförande i en parlamentarisk kommission som hade till uppgift att granska korruption. Det var genom det arbetet han blev medveten om den omfattande korruption vid inköpen av 28 Jas 39 Gripen till Sydafrika. Hans undersökningar stoppades av regeringen och han tvingades lämna kommissionen. Hela affären har han beskrivit i sin bok ”After the party”. Nu många år senare är han i Sverige för att berätta, när affären avslöjades fick han inga inbjudningar.
– Jag skrev flera brev till Saab, men fick aldrig några svar. Jag hade kontakter med svenska ambassaden, men det kändes som om de inte ville diskutera ämnet.
Det är klarlagt att ungefär 1,3 miljarder kronor betalades ut i mutor till olika intressenter i Sydafrika, en av mottagarna var Fana Hlongwane som arbetade nära försvarsministern, andra pengar gick till den ökände vapenhandlaren John Bredenkamp. Brittiska SFO (Serious Fraud Office) lade fram tung bevisning och det var mycket nära rättegång . Då nåddes en förlikning och det brittiska företag som samarbetade med Saab betalade 3,5 miljarder till brittiska staten för att slippa domstolen.
– Det är en lång historia. Jag var med redan 1991 då ANC började förhandla om en övergång till demokrati. Då påpekade utländska företag, bland dem Saab, att vapenaffärer var ett mycket bra sätt att samla resurser till politiska partier.
Relationen mellan vapenföretag, regeringar och politiska partier är ofta mycket intim enligt Feinstein. Regeringar stöder sina egna företags export och ger dem höga subventioner och hjälper dem med marknadsföringen. Andrew Feinstein vet inte hur det är i Sverige, men i USA, Storbritannien och Sydafrika ger företagen betydande belopp till de politiska partierna.
Christer van der Kwast inledde en undersökning kring affären men blev tvungen att lägga ner den på grund av den dåvarande korta preskriptionstiden, han hade också mycket begränsade resurser. Han har nu pensionerats men det verkar möjligt att hans efterträdare kan starta en ny utredning.
Fortsätter föras över
– Pengarna fortsätter att föras över, menar Feinstein. Så sent som 2009 skedde en betalning till Fana Hlongwane och kontraktet skrevs om 2006, utredningen borde kunna öppnas igen.
Andrew Feinstein menar att Sverige borde se över sin lagstiftning kring korruption, både OECD och Transparancy International har invändningar mot den. Han menar också att Sveriges regering och riksdag nu har chansen att agera.
– Tas utredningen upp igen skulle man kunna stoppa hela affären och Sydafrika skulle slippa ta emot de 13 plan som inte levererats. Nu har man bara råd med 100 flygtimmar om året sammanlagt för de plan som levererats. Vad skall Sydafrika med planen till, det finns mycket större behov.
Det var sedan Thabo Mbeke tagit över som president i Sydafrika 1998 som det politiska klimatet ändrades i Sydafrika. Andrew Feinstein var en av dem som avslöjade Mbekes skeptiska inställning till orsakerna bakom Hiv/Aids.
– Samtidigt som vi sa ja till Jas förklarade också Mbeke att vi inte hade råd att ge medicin till dem som hade drabbats av Aids/Hiv, 350 000 sydafrikaner dog som en konsekvens av detta. Vi kunde också byggt två miljoner nya hus eller skapat 100 000 nya jobb varje år under tio år.
Fackföreningsrörelsen Cosatu, som tillsammans med kommunistpartiet ingår i en allians med ANC, är den part i alliansen som hela tiden tydligt uttalat sig både mot korruptionen och mot de sociala konsekvenserna av vapenköpen.
Inte utdelning
– Försvarsindustrin ger inte alls den utdelning i jobb som regeringar brukar hävda. Undersökningar i USA visar att investeringar i civil industri skulle ge sju gånger så många arbetstillfällen som motsvarande investeringar i vapenindustrin. Varför satsar Sverige på ett sådant förlustprojekt som bara ger landet dåligt rykte? Sverige har nu har en moralisk skyldighet att undersöka vad som hänt i denna härva!
Svenska Freds och skiljedomsföreningen som var en av inbjudarna till mötet föreslår en sanningskommission om det nu inte går att komma åt affären juridiskt. De närvarande politikernas vilja att ta ett politiskt ansvar verkade dock klart begränsad. Allan Widman från Folkpartiet menar att en kommission inte ligger i svensk tradition. Socialdemokraten Håkan Juholt tycker att förslaget ligger i ett sluttande plan, i Sverige är det polisen, och åklagaren som agerar i sådana här frågor. Fast det finns en möjlighet att konstitutionsutskottet skulle kunna ta upp ärendet.