Vänsterpartiets valberedning föreslog i helgen Jonas Sjöstedt som ny partiledare.
– Vi tror på Jonas kapacitet att göra Vänsterpartiet starkt och framgångsrikt, sade Elise Norberg Pilhem under presskonferensen.
Elise Norberg Pilhem lyfte framför allt fram ledaregenskaper och förmåga att representera de väljargrupper V vill nå som viktiga för den nya partiledaren. Att Jonas Sjöstedt varit den kandidat med klart flest nomineringar har också vägts in även om det inte varit avgörande. Ett stort antal distrikt och partiföreningar har klargjort att man vill ha Sjöstedt. Samtidigt var valberedningen inte enig. Ledamöterna Patrik Strand och Liselott Olsson reserverade sig. Patrik Strand vill hellre se Rossana Dinamarca.
– Hon är den bästa feministen och hon har även stått för mest systemkritik, till exempel när det gäller sex timmars arbetsdag, säger han till Flamman.
Även Liselott Olsson vill se en kvinna och ”lutar åt” Dinamarca när Flamman talar med henne.
I lördags meddelade Hans Linde att han drar tillbaka sin kandidatur. Kvar finns alltså tre kandidater. Rossana Dinamarca har tidigare sagt att hon inte villkorar sin kandidatur, men att hon föredrar en partiledare. När hon talade med Ekot för några dagar sedan ville hon inte ge besked om hur hon ställer upp om det blir delat ledarskap.
Andersson positiv till delat
– Jag tycker att Jonas är jättebra, men stannar kvar framför allt för att framhäva kvinnofrågor, säger Ulla Andersson, när hon intervjuades av Gregor Flakierski i Kramfors i måndags.
Ulla Andersson sticker inte under stol med att hon dels hoppas på att det blir ett delat ledarskap och dels att hon blir en av de två framtida partiledarna.
– Jag utgår från att det blir två, och Jonas och jag jobbar bra ihop, säger hon.
Yvonne Oscarsson är ordförande i Ulla Anderssons hemdistrikt Gävleborg. Där har man i första hand nominerat Andersson som ensam ordförande.
– Ulla är bra på feminism och på att snabbt se konsekvenser av beslut; ”gör vi så här så blir det så där”. Sedan har hon ett väldigt stort hjärta och lätt för att samarbeta, säger hon till Flamman.
Men det näst bästa alternativet för Oscarsson vore ett delat ledarskap mellan Ulla Andersson och Jonas Sjöstedt.
– Det är viktigt för mig att vi har en kvinna med i ledningen.
Feminism viktigt
Men alla håller inte med om att delat ledarskap är en feministisk framgång.
– Jag vill ha en partiledare som kan driva de frågor som är starkt förankrade i vår väljarkår.
Ruzica Stanojevic, distriktsordförande i Skåne, är en av dem som vill se Rossana Dinamarca som partiledare. Enligt henne handlar det om politiska prioriteringar och inte personfrågor. Framför allt tycker hon att Rossana Dinamarca är den starkast profilerade feministen och den kandidat som tydligast drivit frågan om sex timmars arbetsdag.
Är Jonas Sjöstedt för svag i de feministiska frågorna?
– Han har i alla fall inte lyft dem. Om du slår upp de intervjuer han gjort så har det framför allt handlat om klimatfrågan och regeringssamarbete. Det räcker inte tycker jag.
Ruzica Stanojevic vill inte se ett delat ledarskap, oavsett om det skulle gynna Dinamarcas möjligheter att bli vald till partiledare.
– Det gynnar inte partiet om vi väljer en kvinna i efterhand, jag tror snarare det vore kontraproduktivt. Antingen ger vi någon förtroendet att vara partiledare eller så gör vi inte det.
Jonas Sjöstedt sade på presskonferensen i lördags att han fortfarande förespråkar delat ledarskap, men att han inte villkorar sin kandidatur.