Ingen blev heller klokare av onsdagens ”kompromiss” om betyg från fjärdeklass. Det är ju en förlust i en av få profilfrågor Miljöpartiet hade kvar: skolan. Betygen ska nu komma redan i fyran, men bara ”på försök”.
100 skolor skolor som själva vill ska vara med på försöket. Det är en urusel metod för utvärdering, enligt all statistisk vetenskap. Om de får ihop 100 skolor som vill är det ju omöjligt att veta om de är representativa för svensk skola i allmänhet. Hur ska utvärderingen ske? Det svarar ingen på idag.
I sakfrågan: det finns inget som helst underlag för att betyg tidigare i den svenska skolan skulle lyfta de usla resultat som Jan Björklunds åtta år som skolminister har inneburit. Dessutom har inte ens den tidigare sänkningen av betygsåldern till sjätte klass hunnit utvärderas. Lärarna behöver arbetsro, inte ständigt nya besked, omorganisering och nya arbetsuppgifter som inte har med själva undervisningen att göra. Det har ju utbildningsminister Gustav Fridolin upprepat i debatt efter debatt i valrörelsen.
Varför adderar då Miljöpartiet betygsfrågan till raden av frågor de har fått vika sig i hittills, de tidigare stora är frågan om Förbifart och Stockholm och svensk vapenexport till en av världens hårdaste och mest kvinnofientliga diktaturer: Saudiarabien? Ingen vet men positivt är det inte för varken Sverige eller regeringen.
Ja, det fanns en majoritet för borgarna och Sverigedemokraterna i frågan men låt dem då visa färg och driva igenom frågan själva i riksdagen. Den här typen av kompromisser förlänger för det första Folkpartiet och Jan Björklunds skadliga inflytande på utbildningspolitiken och för det andra skapar det ännu mer otydlighet kring vad denna redan svaga och mycket otydliga regering vill med politiken. Att kalla ett försök med 100 skolor för att ”stoppa” ett förslag, som Miljöpartiet nu försöker med, är en bisarr beskrivning av politikens villkor.
”Jag tycker det är en framgång för Sveriges lärare, elevorganisationerna, föräldrar, skolforskare som alla har sagt låt oss inte göra ännu en snabb förändring av betygssystemet. Låt betygsåldern ligga fast. Det har vi enats om i dag.”, kommenterade utbildningsministern ”kompromissen” efter att den hade offentligjorts. Han är en av få i Sverige idag om tolkningen om att det är vad som faktiskt har skett.