När rösterna hade räknats sent i söndags natt stod det klart att Bolsonaro fått 46 procent. Det är fyra procentenheter från en direkt seger. Vänsterpartiet Partido dos Trabalhadores kandidat Fernando Haddad fick i sin tur 29 procent. Bolsonaro, som fick mer än 49 miljoner röster, hade som väntat störst stöd i de rika sydvästra delarna av landet medan Haddads 31 miljoner stora stöd var som starkast i de fattiga nordöstra regionerna och Amazonas. För vänstern väntar nu en brant uppförsbacke inför den andra valomgången den 28 oktober.
Liten chans
För att besegra Bolsonaro krävs att PT lyckas ingå en allians med flera andra partier och rörelser. Viktigast i det sammanhanget är den tidigare PT-ministern och oberoende vänsterkandidaten Ciro Gomes som fick 12,5 procent av rösterna i söndags. Han har hittills vägrat ge sitt stöd till Haddad men han har också helt uteslutit Bolsonaro. Problemet är att Gomes har ägnat delar av valrörelsen åt att kritisera PT och Haddad, vilket kan försvåra röstöverföringen från hans väljare till den senare.
Haddad kommer dock att behöva mer stöd än det från Gomes. Enligt beräkningar skulle han behöva samtliga röster som i den första omgången gick till Gomes och mittenkandidaten Geraldo Alckmin. Och då lär han ändå bara hamna på i stort sett samma röstantal som Bolsonaro. Det är dock troligare att majoriteten av den nyliberale Alckmins röster går till Bolsonaro. Flera kommentatorer har av den anledningen slagit fast att det i princip är omöjligt för Haddad att vinna.
”Demokratisk” koalition
Om Haddad trots allt ska lyckas kommer han att behöva utmåla sig som försvararen av demokratin, snarare än representanten för vänstern. Den andra omgången måste presenteras som ett val mellan militärdiktatur och demokrati. Det kommer kräva en viss vridning mot mitten. Redan i söndags natt sade Haddad att han hade talat med tre av de besegrade kandidaterna som ska ha sagt sig vara öppna för dialog. Problemet är att flera av de kandidater och partier som Haddad måste försöka vinna stöd hos sedan länge har befunnit sig i öppen konflikt med PT. Dessutom är ordet demokrati i sig diskrediterat i stora lager av det brasilianska samhället, där det i dag är förenat med oordning och korruption.
Den andra omgången måste presenteras som ett val mellan militärdiktatur och demokrati.
Bolsonaro har redan visat hur han tänker sig att den andra valomgången ska gestalta sig. I en live-sändning på Facebook i söndags natt sade han att Brasilien står inför en kommunistisk ”avgrund”. Hans väg representerar ”välstånd, frihet, familj” medan Haddads är ”Venezuelas väg.”
Med tanke på Bolsonaros stora försprång i den första omgången kan PT inte räkna med många stödröster från mitten och högern till försvar av demokratin, på det sätt som fransmännen två gånger har försvarat sin republik från familjen Le Pen. Det är dock en sådan antifascistisk front som kommer att krävas om Brasiliens bräckliga demokrati ska kunna räddas.