– Premiärminister Wen är känd för tomt tal om demokratiska reformer medan hans regering ökar repressionen.
Zhang Shujie är en ung man från Chongqing i södra Kina. Han arbetade med nät-portalen chinaworker.info, varför han häktades och släpptes först sedan han fått polisen att tro att han skulle bli informatör. Som sådan skickades han till Hongkong, där flydde han och finns nu i Sverige.
Han menar att arbetarkampen i Kina är på väg att bli alltmer aktiv. Varje år genomförs det 100 000 strejker enligt de informationer han och hans vänner samlat in.
– Det finns 30 vänstersidor på nätet i Kina som blockerats av regeringen, de flesta av dem är maoistiska, men några är också trotskistiska. Nu skickar vi in vår information som PDF-filer.
Förlorade jobb
Många statliga företag har privatiserats, enligt Zhang 90 procent och 50 miljoner arbetare har förlorat sina arbeten. Många av dem är medelålders och har svårt att hitta nya arbeten. På de privata företegen är det problem.
– Inga säkra kontrakt, många arbetar tolv timmar om dagen sju dagar i veckan. Många företag flyttar från sydkusten in till städer som Chongqing där lönerna är lägre.
Helena Löfgren som forskar kring arbetarprotester i Kina ger en liknande bild när hon håller ett föredrag för Centrum för Marxistiska Studier. Hon talar om protester i två delar av Kina, dels i det gamla industribältet i norr som hon kallar Rostbältet.
Där hade man förut ett socialistiskt kontrakt med arbetarna, de garanterades arbete och sociala rättigheter, det som kallades risskålen av järn. Nu går dessa företag i konkurs eller betalar inte ut löner eller pensioner.
– Man känner sig sviken av staten, som man upplever sig gett sitt liv för. Protesterna kan vara tuffa, man sätter sig i en gatukorsning. Men de vet var gränsen går, går inte över den. Retoriken kan vara närmast maoistisk.
Naturligtvis finns här inga fackföreningar och protesterna är alltid lokala, eller cellulära som Löfgren kallar dem. Skulle man organisera sig bredare skulle staten slå till hänsynslöst. Eftersom man ofta har en fast bostad kan man ändå vara ganska uthållig.
Det är annorlunda i södra Kina där de nya fabrikerna byggs. Där är det yngre migrantarbetare som bor tillfälligt i sovsalar. Där handlar det mer om rövarkapitalism, men ofta finns det någon typ av arbetsrätt som de kan luta sig mot, så striden handlar ofta om juridik.
– Det senaste året har 30 advokater arresterats för att de stöttade bönder, etniska grupper eller arbetare, säger Zhang Shujie.