Raya
Henrik Johansson.
Rastlös Sorgenfri.
Våren 2018 utreder regeringen förändringar i strejkrätten. Våren 2018 dör ytterligare en arbetare på jobbet. I Henrik Johanssons nya roman som utspelar sig på en bagerifabrik är den fysiskt tunga, och inte minst farliga, aspekten av många arbetaryrken även i dag, påtaglig. För tvärtom vad många kanske tror när de köper sina småfranska är arbetet på en stor bagerifabrik, där gigantiska, heta ugnar hanteras av bräckliga människokroppar, långt ifrån något pittoreskt och lätt arbete. Men Johansson tar också upp ett nytt gissel: de ”sms-anställningar” som gör människors tillvaro totalt osäker, förhindrar fackligt engagemang och ställer arbetare med olika typer av anställningar mot varandra.
Romanens huvudperson Raya, som i princip är uppvuxen på fabriken med en mamma som arbetar där och en styvfar som blivit mellanchef, ifrågasätter alltmer de orättvisor hon ser runt omkring sig. När det börjar pratas om strejk tvingas hon ta ställning, även mot sin egen familj. Raya är alltså en roman om politiskt uppvaknande som iscensätts under ett enda ödesmättat dygn. Henrik Johansson verkar med den täta, händelseorienterade, kompositionen ha velat skapa spänning och samtidigt uttrycka samhällskritik på ett lättbegripligt sätt. Tyvärr blir det inte särskilt spännande. Framförallt engagerar inte karaktärerna, även om deras situation engagerar politiskt.
Där finns Den Sviniga Mellanchefen Som Konsumerar Porr Men Egentligen Är En Osäker Uppkomling, Den Mansgrisiga Arbetaren Av Den Gamla Stammen, Den Byråkratiska Fackmannen och Den Tuffa Kvinnliga Väktaren Med Ett Hjärta Av Guld
Den pedagogiska ansatsen tar överhanden och gör att Johansson skriver läsaren på näsan. Dialogen är styltig, och persongalleriet reducerat till företrädare för olika förhållningssätt i vars munnar Johansson har lagt repliker som ska representera politiska ståndpunkter. Där finns Den Sviniga Mellanchefen Som Konsumerar Porr Men Egentligen Är En Osäker Uppkomling, Den Mansgrisiga Arbetaren Av Den Gamla Stammen, Den Byråkratiska Fackmannen och Den Tuffa Kvinnliga Väktaren Med Ett Hjärta Av Guld. För att nämna några.
Berättelsen är en provkarta över allt som kan hända på en arbetsplats, från sexuella trakasserier till arbetsplatsolyckor och strejk, dessutom inklämt under ett enda dygn. Det är frustrerande, för allt detta som i allra högsta grad händer, överallt hela tiden, behöver berättas om. Men ämnet förtjänar en mer välskräddad litterär dräkt. Ibland glimmar det dock till. När Henrik Johansson beskriver hettan från de massiva ugnarna och lukten av deg (som i dessa mängder, tvärtemot vad en kan tro, blir nästan äcklig och kvävande) är han riktig bra. Mer sådant och färre schematiska repliker skulle bättre ha frammanat arbetets verklighet och mödor.
_______________________________
Prova Flamman gratis!
Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.