Enligt rapporten insjuknar ungefär 40 personer per 1 000 anställda och år i sjukfall som innebär minst 90 dagars sjukskrivning.
Sju av dessa kommer inte tillbaka till sin arbetsplats. Istället utvecklas sjukskrivningen till aktivitets- och sjukersättning, det vill säga det som tidigare hette förtidspensionering eller sjukbidrag.
– Våra folkvalda måste arbeta fram åtgärder för att förbättra hälsan och miljön på arbetsplatsen. I längden vinner vi på att få ner sjuktalen, säger Annika Jansson, ombudsman för Kommunal i Stockholm.
LO:s vice ordförande Ulla Lindquist pekar på behovet av bättre organiserade arbetsplatser, där arbetstagarna får ökat inflytande över arbetes utformning. Enligt LO är sjukfrånvaron bland privatanställda inte lägre än den bland offentligt anställda.
– Det är hög tid att också de privata arbetsgivarna, med Svenskt näringsliv i spetsen, erkänner problemen och bidrar till åtgärder för att förbättra arbetsmiljön så att sjukfrånvaron kan minska, säger Lindquist.
Afa har i listat de yrkesgrupper som går under kollektivavtal och som på ett eller annat sätt är knutna till Afas egna försäkringar.
Totalt rör det sig om tre miljoner människor. Av rapporten framgår tydligt var riskerna finns i arbetslivet. Invalidisering drabbar först och främst träindustriarbetare, men också i stor utsträckning byggnadssnickare, metallarbetare och gruvarbetare. Med starka uppgångar av antalet långa sjukfall är ökningen allra tydligast bland sjukvårdbiträden och förskolelärare.
Mellan 1998 och 2001 har antalet personer inom kommun och landsting, som sjukskrivit sig mer än 90 dagar, ökat från 68 864 till 91 229.
Ökningen beror enligt rapporten på många olika orsaker. Nedskärningar och den därtill ökade arbetsbelastningen inom den offentliga sektorn utgör stor grund den ökade sjukligheten. Risken för att bli sjuk ökar ju äldre vi blir. Många inom vård- och omsorg började arbeta redan i början av 1970-talet.
Rapporten är tänkt som underlag för en förbättring av arbetsmiljön.
– Vi samarbetar med både arbetsgivare och arbetstagare för att utveckla bättre arbetsplatser, säger Michel Normark, avdelnings-chef på Afa.
Som exempel berättar han att Afa gjort ett webbprogram kallat ”Säker i butik”, i ett försök att hjälpa personalen undan hot och våld. Det går ut på att anställda spelar ett spel på datorn som handlar om rutiner på arbetsplatsen.
I slutet av spelet sammanställs ett resultat som sedan kan användas för att utföra förändringar i butiken.
– Branschen själv tycker att detta är ett bra sätt att höja standarden i butikerna, säger Normark.