– Med tanke på hur arbetstidsdirektivet såg ut, när det kom från kommissionen, är det nu beslutade direktivet en förbättring, säger Eva-Britt Svensson till Flamman.
– Arbetarnas rättigheter trycks tillbaka så starkt att de själva blir nöjda att besluten inte blir så dåliga som de kunde varit.
Stor seger för facket
”Facklig seger i EU om arbetstiderna” var LO:s beskrivning av förra veckans EU-votering.
Europaparlamentet röstade för att ändra EU-kommissionens förslag om längre arbetstider. ”LO anser att beslutet är en stor seger för fackföreningsrörelsen.”
– Jag blir beklämd när man kallar det en seger, säger Eva-Britt Svensson. Ett idiotiskt förslag har blivit mindre dåligt. Att därifrån ställa sig och applådera som socialdemokrater gjorde i parlamentet… Jag menar att debatten har förskjutits på det sättet. Den fackliga rörelsen har försvagats.
Vänsterpartiets båda EU-parlamentariker Eva-Britt Svensson och Jonas Sjöstedt lade ner sina röster, i voteringen om EU:s arbetstidsdirektiv.
– Vi kan inte vara för ett sådant direktiv, men vi kan heller inte medverka till att fälla ändringsförslaget om att få bort ”opt out-klausulen”, därför återstod bara att avstå.
– Vi borde tillsammans med den fackliga rörelsen utarbeta gemensamma och långsiktiga strategier för att stärka arbetarnas rättigheter och motverka näringslivets attacker, som kommer med oerhörd styrka från hela EU, säger Svensson.
”Opt out-klausulen” i arbetstidsdirektivet, skulle inneburit att arbetsgivarna haft möjlighet att ta in arbetskraft vid behov. Detta ströks nu alltså, men är fortfarande aktuellt i Finland. Finska arbetsgivarna vill ha konjukturanpassad produktion. Pappers- och massafabrikerna står stilla av strejk fram till onsdag morgon. Omkring 24 000 medlemmar i det FFC-anslutna Pappersförbundet berörs av strejken.
Offensiv i Finland
Flamman rapporterade i förra veckan att arbetsgivarna gått till offensiv i Finland, genom hårda krav på försämringar för de pappersanställda. Svenska Pappers ser allvarligt på saken och går i sympatiåtgärder.
Det ena kravet från arbetsgivarna är att få ta in arbetskraft utifrån ”när arbetsgivaren så finner lämpligt.” Det andra är att löner kan höjas enbart om ”avtalsbestämmelserna möjliggör att produktionen kan ökas”.
Pappersarbetsgivarna i Finland hövdar besatämt att det inte finns någon annan väg än konjukturanpassad produktion – detta i sin tur kräver att avtalade arbetsfria dagar vid jul och liknande plockas bort. Arbetsgivarsidan framhåller att det skett en produktionsökning av papper i Kina och Latinamerika och har visat tydligt att den inte kommer att göra avkall på kraven.
En ytterligare offensiv från näringslivet är det föreslagna tjänstedirektivet från EU-kommissionen. Tanken är att ge samma fria rörlighet för tjänster som idag råder för varor. Efter hård kritik, har ett ändringsförslag velat undanta tjänster inom offentliga sektorn. Men detta förslag har endast varit uppe i debatten – det som finns att ta ställning till för parlamentet är fortfarande kommissionens.