– USA är redo att på alla sätt samarbeta med Argentina under denna historiska övergångsperiod, sade Barack Obama i samband med att han under förra veckan genomförde det första officiella besök som en amerikansk president gjort i landet på över 20 år.
USA:s tidigare president George W. Bush besökte visserligen Argentina 2005, men då som deltagare i ett toppmöte där USA:s förhoppningar om det stora frihandelsavtalet FTAA grusades.
– Vi betraktar Obamas besök som ett tecken på omtanke och vänskap vid en tidpunkt då Argentina är på väg mot en ny horisont och förändringar, sade Mauricio Macri vid en gemensam presskonferens på presidentpalatset Casa Rosada.
Den konservativa Mauricio Macri kom till makten i Argentina i december förra året och har sedan dess satt en ny ton för relationerna mellan Buenos Aires och Washington. Under Obamas två dagar långa besök undertecknades flera samarbetsavtal kring kampen mot narkotika, för ökad handel och nya investeringar.
Ny vänligare relation
De föregående presidenterna, Néstor Kirchner (2003-2007) och hans fru och efterträdare Cristina Fernández 2007-2015), tillhörde båda de mer vänstersinnade delarna av Peronistpartiet. Deras tid vid makten kännetecknades av en mer konfrontatorisk politik gentemot USA. I en intervju inför besöket i landet sade Obama att den föregående presidentens politik ”alltid var antiamerikansk”.
Relationerna mellan länderna var som sämst i samband med George W. Bushs besök vid toppmötet 1995.
– Men då ska vi komma ihåg att Argentina vid det tillfället sade nej till FTAA, säger statsvetaren Juan Manuel Karg vid Buenos Aires universitet.
Den nya vänligare relationen mellan Latinamerikas tredje största ekonomi och USA syftar även till att bryta ner de hinder som finns för att förhandla om ett bilateralt frihandelsavtal, vilket Obama även antydde under sitt besök.
– En sak som stod klar var USA:s intresse för att få Argentina, och Latinamerika som helhet, att arbeta för ett frihandelsavtal, säger Juan Manuel Karg.
Argentina är tillsammans med Brasilien, Paraguay, Uruguay och Venezuela medlem i det gemensamma handelsblocket Mercosur.
Juan Manuel Karg menar att det finns en möjlighet att Argentina på sikt kommer att komma överens med USA om ett frihandelsavtal. Men han menar också att ett sådant avtal kan komma att bli bredare än så, om det blir regeringsskiften i Brasilien och Venezuela.
Under förra året hade Argentina ett kraftigt handelsunderskott gentemot USA, med en import på motsvarande 7,6 miljarder och en export på motsvarande 3,4 miljarder dollar. President Barack Obama utlovade dock under sitt besök i landet att de amerikanska investeringarna kommer att öka, som ett resultat av Argentinas nya och öppnare politik.
De två föregående presidenterna satsade i högre utsträckning på att samarbeta med bland andra Kina och Ryssland. Mauricio Macri har i stället lovat att ”foga in Argentina i världen”.
Besök från Italien och Frankrike
Efter den nya presidentens tillträde har Argentina även tagit emot besök från Italiens premiärminister Matteo Renzi och Frankrikes president François Hollande.
– Genom Obamas besök har Macri visat sin vilja att skapa gynnsamma förbindelser med USA, något som återknyter till situationen under 1990-talet under Carlos Menems regering, säger Jorge Taiana, som var utrikesminister i Argentina mellan 2005 och 2010.
Han påpekar att den nya regeringens uppgörelse med utländska långivare – så kallade ”gamfonder” – om landets mångmiljardskuld, har löst upp tidigare konflikter.
– Detta löste den största meningsskiljaktigheten mellan Argentina och USA, säger Jorge Taiana.
Lyfta hemligstämpeln
Den andra och sista dagen för den amerikanske presidentens besök i Argentina sammanföll med 40-årsdagen av den statskupp som genomfördes i Argentina den 24 mars 1976. Det var en kupp som banade vägen för en sju år lång militärdiktatur där närmare 30 000 människor mördades.
Barack Obama återupprepade i samband med årsdagen sitt löfte om att lyfta hemligstämpeln på fler underrättelsearkiv som kan belysa USA:s stöd till den dåvarande argentinska militärjuntan. Presidentens sista punkt på den officiella dagordningen var ett besök vid den minnespark som är tillägnad offren för diktaturens ”smutsiga krig”. På plats kritiserade Barack Obama USA:s stöd till den dåvarande juntan i Argentina.