– I så fall handlar det om att man rensar bort folk med andra politiska åsikter, säger han till Flamman.
Björn Eklund och fackklubben har ogiltigförklarat uppsägningen och ärendet kommer att tas upp i centrala förhandlingar.
Björn Eklund är den tredje i raden på bara några månader som sägs upp. Tidigare har medarbetarna Kerstin Gustafsson och Joar Tiberg sagts upp med arbetsbrist som motivering. Ordfront säger sig ha så stora ekonomiska problem att man inte haft råd med dem.
Eklund anses av ledningen ha agerat illojalt då han offentligt kritiserade nedskärningarna i redaktionen i början av året.
– Nedskärningar från en arbetsgivare kritiseras ju dagligen i Sverige. När SVT skär ner blir det ett himla liv. Försvar av yttrandefriheten är Ordfronts enda motto. Jag anser att mitt enda brott är att jag har använt mig av min yttrandefrihet, att jag har gjort min plikt som ordfrontare.
Björn Eklund pekar på det ironiska i att Ordfront 1997 delade ut sitt demokratipris till tre ambulansförare som kritiserat förhållandena på sin arbetsplats och fått sparken.
– Då premierade Ordfront att dessa öppet vågade kritisera en privat arbetsgivare. Men jag får inget pris utan jag får sparken.
Vad samarbetssvårigheterna skulle bestå i har Eklund inte fått preciserat.
– Det är en ren Kafkasituation. Anklagelser som man inte vet vad de är, kan man inte heller försvara sig mot, säger Eklund.
Kerstin Gustafssons ärende kunde inte överklagas centralt, eftersom hon är medlem i SJF och klubben på Ordfront tillhör HTF, men hon vägrade göra upp i godo och gick under protest. Hon menar att uppsägningarna handlar om att ledningen inte tål starka meningsmotståndare.
– Men sinsemellan har vi tre ingen gemensam linje, ändå betraktas vi som en enhet, säger Kerstin Gustafsson till Flamman.
– Ledningen värjer sig och vill inte ens betrakta magasinet som en vänstertidskrift, fortsätter Gustafsson. Men jag är övertygad om att det är just den radikala systemkritiken som gjort Ordfront stor.
Såväl Eklund som Gustafsson understryker att de sett positivt på de skilda politiska ståndpunkter som funnits på Ordfront. Och fram till i december förra året upplevde de samarbetet som ganska hyggligt. Problemen började när Ordfronts styrelse fördömde Björn Eklunds artikel om Jugoslavien och den amerikanska journalisten Diana Johnstone. Chefredaktören gick ut i DN och angrep sin kollega. Den massiva kritik som riktades mot Ordfront för publiceringen, gav ledningen kalla fötter, menar Eklund.
– Det handlar om hur man hanterar meningsmotsättningar på en redaktion. Man kan göra något bra av dem, vilket vi gjort under några år. Man måste visa respekt för att ens kollegor har andra åsikter än man själv. En chefredaktör kan inte köra över kollegor hur som helst.
Efter rabaldret utkom ett nummer av Ordfront utan några artiklar som hade avvikande uppfattning om Jugoslavienkrigen. Inte en enda artikel av de artiklar som som publicerades försvarade Eklund eller Johnstones linje i Balkanfrågan. I numret som utkom därefter hade några av de refuserade tagits med.
– För mig började svårigheterna i december då flera fasta medarbetare och anställda redaktörer refuserades, säger Björn Eklund. Det hade varit mycket enkelt att även publicera några artiklar som försvarade min intervju och kritiserade Zaremba och sedan låta läsarna ta ställning. Då hade den här sorgliga konflikten aldrig uppstått.
Björn Eklund är ändå hoppfull inför framtiden. Han hoppas att årsstämman i maj ska dra många deltagare – alla Ordfrontprenumeranter är formellt medlemmar och har rösträtt på stämman – och att aktiviteten bland medlemmarna ska öka framöver.
Facket har avvisat skälen för hans uppsägning och ska inleda centrala förhandlingar. Ärendet kan komma att gå ända upp i Arbetsdomstolen.
– Jag tror att vd:n Gertrud Åström gjort en stor dumhet som sagt upp mig. Jag får ett stort stöd från många, författare, medlemmar och medarbetare i Ordfront magasin. Nu får hon alla dem emot sig. Beslutet splittrar Ordfront helt i onödan.
Han är övertygad om att han kan få jobbet tillbaka och är stridslysten.
– Jag har ju inget att förlora. De ska inte bli av med mig så lätt.
Gertrud Åström säger till Flamman att uppsägningen av Björn Eklund skedde av personliga skäl och vill i övrigt inte kommentera saken med hänvisning till att det rör ett personalärende.