Julian Assange står anklagad i Sverige för sexuella övergrepp som ska ha skett i samband med ett besök i Stockholm i augusti 2010. Efter att åklagaren utfärdat en europeisk arresteringsorder greps han i London. Storbritannien har sedan, efter beslut i högsta domstolen, gått med på att överlämna Assange till Sverige.
Vid Flammans pressläggning befinner sig Julian Assange på Ecuadors ambassad i London, dit han har sökt sin tillflykt för att söka asyl i det sydamerikanska landet. Assange har flera gånger uttalat sin rädsla för att utlämnas till USA vid en rättegång i Sverige. Där riskerar han att åtalas för brott, förmodligen spioneri, efter att Wikileaks – en organisation som Assange har grundat – läckt ut hemliga militära dokument. Det är i så fall ett allvarligt brott i USA. Julian Assange själv har sagt sig frukta ett eventuellt dödsstraff.
Från sin tillflykt på Ecuadors ambassad har Assange, genom ett ombud, bland annat gjort följande uttalande ”Livet och friheten för honom och hans organisation står på spel. Det är en tidsfråga innan USA formulerar en begäran om överlämning av Julian med olika anklagelser, bland annat om uppmaning till spionage.”
Kräver dubbel prövning
Christoffer Wong, expert i EU- och internationell straffrätt från Lunds universitet, har där-emot svårt att se att en utlämning av Assange från Sverige kan komma att ske.
– För det första så finns ingen formell begäran om utlämning från USA ännu. Men om en sådan begäran skulle bli aktuell så krävs en prövning enligt två länders lag. Först måste det finnas ett samtycke från Storbritannien men det måste också stämma överens med svensk lagstiftning. Det är inte heller bara en juridisk prövning som ska ske, utan även en politisk prövning.
– Om man tittar på den svenska lagen så finns ett uttryckligt förbud mot att utlämna någon för politiska brott. Men det förutsätter att den svenska domstolen bedömer brottet som politiskt, säger Wong till Flamman.
Per E Samuelson är Julian Assanges svenske advokat. Han håller inte med om att risken för en utlämning till USA skulle vara liten.
– Den verkliga risken för att en begäran om utlämning kommer, kan bara USA själva bedöma. Men det vi kan säga är att om en sådan lämnas så finns en risk att en utlämning kommer att ske. Det finns ett utlämningsavtal mellan Sverige och USA och om rekvisiten i det avtalet uppfylls så finns den en klar risk för överlämning.
– Jag anser inte att någon är kompetent att bedöma sannolikheten för en utlämning, allra minst en jurist i Lund som inte har någon insyn i utredningen i USA, säger Per E Samuelson till Flamman.
Samuelson anser också att det svenska förbudet mot att utvisa personer för politiska brott inte är särskilt mycket värt. Han menar att det finns en uppenbar risk att USA helt enkelt anpassar sina anklagelser så att de inte kan bedömas som politiska enligt svensk lagstiftning.
– Det finns undantag i avtalet med USA, men det finns också ett brett utrymme för dom att anpassa sin ansökan så att de inte träffas av dessa undantag. Det finns alltså en påtaglig risk vid häktning i Sverige, säger Samuelsson.
Risk för dödsstraff?
Julian Assange har i flera sammanhang uttalat sin fruktan för att dömas till dödstraff i USA. Även i den här frågan så finns skilda uppfattningar om risken för att det faktiskt kan komma att tillämpas i det här fallet.
– I sådana sammanhang brukar man begära en garanti för att dödsstraffet inte ska användas. När det gäller Assange är det mer sannolikt att det är fråga om brott mot den federala lagstiftningen. Eftersom det inte finns någon begäran om utlämning vet man inte om brottet överhuvudtaget har dödstraff som påföljd, säger Christoffer Wong.
Per E Samuelson anser inte att dödsstraffet är avlägset och jämför med de anklagelser som finns mot Bradley Manning. Den amerikanske soldaten Manning greps i Irak 2010 för att ha överlämnat hemliga militära dokument till Wikileaks.
– Det grundar sig på åtalspunkter som finns mot Bradley Manning som har dödstraff i straffskalan. Assange skulle kunna dömas för att ha assisterat Manning. Det kan leda till dödstraff, eller åtminstone ett väldigt långt fängelsestraff, säger Samuelson.
Ingen garanti
Julian Assange har argumenterat för att han bör få en garanti från den svenska staten om att inte utlämnas till USA. I så fall har han sagt sig vara beredd att bege sig till Sverige. Hittills har den svenska regeringen ställt sig negativ till sådana förfrågningar.
– Det är inte möjligt för Sverige att lämna någon blank garanti eftersom man ju inte kan veta säkert vad han kan skulle komma att åtalas för i USA. Det finns ju en skillnad mellan att vägra utlämning för ett visst brott och att vägra utlämning av en viss person, säger Wong.
– Svenska staten har gång på gång sagt att man inte är beredd att lämna en garanti mot utvisning. Konsekvensen blir ju att det inte finns något hundraprocentigt skydd för Assange. Det är slutsatsen som borde dras av de uttalanden Bildt gjort i frågan, säger Samuelson.