Flamman är utanför läsekretsen kanske mest känt via Godmorgon världen, P1 Morgon, Korseld i svt 24 och i Nyheterna i TV4. Men under året var det också flera av Flammans nyheter som blev riksnyheter.
Det var Flamman som avslöjade att att ett svenskt företag, Dynamic Solutions, utbildar skyddsvakter som arbetar i det ockuperade Irak. Nyheten kom till oss via en av våra läsare, varefter vi grävde i frågan och publicerade i november. En månad senare blev den förstanyhet i DN och togs upp av Ekot.
Flamman avslöjande att Malmö kommun planerade att sätta GPS–sändare på sina anställda inom hemtjänsten i Västra Innerstaden, för att övervaka deras arbete. Nyheten hamnade i Sydsvenskan och Malmö kommun backade om förslaget.
Under våren uppstod en debatt om antisemitism. Grundtesen var att vänstergrupper och muslimer odlar antisemitism. Problemet var att denna tes, som snabbt spreds till ledarsidor och debattsoffor, hade sin bakgrund i en vetenskapligt mycket tveksam attitydundersökning. Flamman gick till den enda säkerställda statistik som fanns – Säpos – och kunde se att våld och hotelser ökar mot nästan alla utsatta grupper, men inte mot judar. Några dagar senare fanns den statistik – ett arbetsunderlag – som Säpo gett Flamman, i andra tidningar. Därefter kunde också andra frågor ställas i debatten.
Andra nyheter publiceras aldrig annat än i små tidningar som Flamman. Regeringens uppenbara dubbelspel med välfärdsfrågorna, där man säger en sak på hemmaplan och en annan i Bryssel fortsätter att vara en offentlig hemlighet i Sverige.
I den debatt som nu pågår om Sveriges sjukvård är det också bara Flamman som pekat ut vad förslaget att behålla ett offentligt sjukhus per län innebär – att 40 sjukhus privatiseras.
Det är omöjligt att inte nämna Flammans bevakning av vad som hänt inom vänstern under det turbulenta året 2004. Flamman var den tidning som först uppmärksammade att Ung vänster utlyst extrakongress och vi kartlagde den inflammerade konflikten med fokus på de politiska motsättningarna.
Flamman publicerade också den berömda Plan B från det som kom att bli Vägval vänster, vilket skapade stora rubriker i alla större medier. Plan B var ett hemligt dokument som beskrev arbetssättet för Vägval vänsters anhängare före och efter vänsterpartiets kongress i februari.
Inför vänsterpartiets kongress publicerade vi en diskussion om partiets position i svensk politik. Diskussionen rubriksattes med Yvonne Hirdmans omdöme om partiprogrammet ”Hela programmet är slafsigt, ointellektuellt, motsägelsefullt babbel”. Följaktligen blev det också årets mest utskällda artikel i Flamman.
Flamman speglade den konflikt som blossade upp i Ordfront. I efterhand kan man konstatera att vi var den enda tidning som gav båda sidor utrymme att förklara vad det handlade om. Och den enda tidning som publicerade ett öppet brev från några av världens mest kända vänsterintellektuella – Noam Chomsky, Arundhati Roy, John Pilger med flera – författare som utgavs på Ordfront förlag i Sverige. Denna uppenbara nyhet var tydligen för het för de tidningar, som utan undantag tagit ställning för en sida i konflikten. Så pluralistiskt fungerade Sveriges medier i den frågan.
Vid ett tillfälle har redaktionen faktiskt blivit helt nerringd. När SVT:s Uppdrag granskning visades, aktiverades en läsarstorm som vi inte sett maken till på många år – och dessvärre inte fick speciellt mycket utrymme på våra sidor. Många var upprörda över vad de uppfattade som osakligheter i programmet och ville berätta om egna upplevelser av det hårda politiska klimat som rått mot kommunister i Sverige. Flamman följde också upp historien med Kirunasvenskarna, vilket sannerligen inte var en helt enkel uppgift.
Bland årets mest uppskattade och efterfrågade artiklar har reportagen om Trondheimsmodellen – ditills nästan okänd i Sverige – märkts mest. Kommunen som gjort rent hus med den nyliberala politiken är inspiration till hela Norges vänster – och nu har liknande initiativ tagits i Sverige. Vi lovar att följa den spännande utvecklingen i Norge också i fortsättningen. Ett annat uppskattat inslag har varit Flammans granskning av Välfärd för alla i Malmö. Artiklarna om vägvalet för välfärden kommer att publiceras i särtryck under våren.