Efter 11 september har USA lyckats driva igenom flera internationella lagstiftningar för att, som det sägs, bekämpa terrorismen. Men redan lång tid innan attackerna 2001 har USA, Storbritannien, Canada, Nya Zeeland och Australien samarbetat kring Echelon, som är världens största övervakningsnät med räckvidd över stora delar av världen. Nu har den svenska regeringen drivit igenom en lagändring som ger Försvarets Radioanstalt (FRA) liknande befogenheter. Tanken är att kunna avlyssna alla mobilsamtal och mejl som passerar Sveriges gränser, vilket i praktiken även innefattar inrikestrafik. Janne Flyghed menar att det varken enligt honom själv eller Säpo finns någon hotbild mot Sveriges säkerhet som skulle legitimera detta kontrollsystem.
Men Allan Widman från Folkpartiet som var med och röstade igenom den nya FRA-lagen håller inte med. Han nämner att en utrikesminister och statsminister blivit mördad i Sverige den senaste tiden, 1975 skedde ett attentat mot Västtysta ambassaden och svenska trupper i Afghanistan har blivit attackerade. Sverige har haft tur som inte råkat ut för större bombattentat, liknande de i Madrid och London.
– Vi är också en del av Europa, säger Allan Widman till Flamman. Det är inte så att det bara kan hända i andra länder, det kan naturligtvis också hända oss.
Marianne Berg från Vänsterpartiet var en av de som röstade mot förslaget. Hon tror att lagen delvis drevs igenom för att Sverige ska kunna förbättra sin relation till USA, detta genom att skicka information om sina medborgare till dem. Efter 11 september har USA lyckats måla upp en skräckbild över hela västvärlden som legitimerat ökad kontroll och övervakning. Det har också lett till en ökad misstänksamhet mellan människor, vilket den nya FRA-lagstiftningen ytterligare kommer att spä på.
– Så fort man har mörkt skägg och svart krulligt hår blir man misstänkt, säger Marianne Berg.
FRA-lagen kommer innebära den största inskränkningen på den personliga integriteten sedan andra världskriget. Marianne Berg säger att det kontrollsystem som byggs upp är mer intressant för totalitära regimer än för Sverige. Det liknar nästan Östtyskland, som är det största kontrollsamhället som funnits.
– När man gått tillräckligt långt åt höger kan det tippa över, man vill ha mer och mer övervakning.
Allan Widman menar att FRA inte har som uppgift att avlyssna vem som helst, utan att det handlar om sökord. Däremot medger han att det inte finns några garantier för att detta system inte kommer att missbrukas, eftersom det aldrig går att garantera sådant vid myndighetsutövning.
Hur går ökad kontroll ihop med dina liberala värderingar?
– Varje form av maktmedel som vi ger myndigheter är en mycket svår och besvärlig sak för ett liberalt parti. Jag är inte glad men kan acceptera den avvägningen vi gjort.
Janne Flyghed menar att beslutet om den nya FRA-lagen visar hur lätt integritet väger för de borgerliga politikerna i riksdagen.
– Men det visar också vilken starkt folklig opposition som finns angående förslaget. Vilket i förlängningen kan tas som intäkt på ett visst glapp mellan delar av de folkvalda och de som de ska representera.