Avregleringen, eller ”omregleringen” som frågan kallas när den behandlas av riksdagen, av den svenska spelmarknaden är en lite styvmoderligt behandlad politisk fråga som borde få mer utrymme, både i massmedias bevakning och de politiska partiernas budskap.
Redan 2008 tillsattes utredningen En framtida spelregering (SOU 2008:124) som föreslog en omfattande avreglering av spelmarknaden och att ”en delvis ny modell som innebär att kommersiella intressen ska kunna få tillstånd att anordna vadhållning (oddsspel och tipsspel)”. Med undantag för spel på hästar ska staten ge tillstånd till kommersiella aktörer för att inom ramen för lotterilagen ordna vadhållning ”såväl över Internet som hos spelombud”. Sedan dess har inte mycket hänt.
De stora spelbolagen som redan, olagligen, annonserar i svensk kvällspress, med verksamhet över internet från huvudsakligen London, ska enligt utredningen tillåtas ta än mer plats och marknadsandelar från statliga Svenska spel. Huvudargumenten för nyordningen är att de redan nu, via internet, agerar på en oreglerad svensk marknad och tar allt mer av marknaden. Bättre då att ha dem på plats, reglera deras verksamhet och till och med kunna dra in lite pengar via en eventuell ny lotteriskatt. Öppningar för denna nya politik finns hos regeringen, såväl som hos Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Vänsterpartiet är motståndare.
Den 4 juni ska finansmarknadsminister Peter Norman framträda inför kulturutskottet. Inom spelbranschen och politiken ryktas det att han kan ha senkomna besked om hur regeringen vill göra med utredningens slutsatser. Kanske kommer nu regeringens nya spelpolitik, kanske blir det bara en ny utredning.
Stora delar av idrottsrörelsen, Svenska spel själva och människor som arbetar med det för varje dag ökande spelmissbruket är negativa till att släppa in fler aktörer på spelmarknaden. Det kommer med all säkerhet att ge mindre pengar till idrotten, ökad tillgänglighet och ännu aggressivare marknadsföring. Spelmissbruket kommer därmed att öka.
Vad gäller internetspelandet pekar många på Norge som ett alternativ. De gör allt för att stoppa spelandet på utländska hemsidor via en teknisk lösning med IP-nummer. Det är inte en ultimat lösning men den lär ge ett klar minskat spelande på de internationella bolagens hemsidor.
Trycket är stenhårt från de stora spelbolagens lobbyister. Ingen idrottsintresserad kan ha missat deras aggressiva reklam vid tv-sända sportevenemang. Nästan varenda program sponsras av ett stort spelbolag. Att där finns enorma mängder pengar redan nu och än mer att tjäna på en avreglering är uppenbart.
Men stora delar av den framgångsrika svenska idrottsrörelsen är beroende av statens vinster på Svenska spel. Dessutom kan staten ställa krav på att Svenska spel ska arbeta med frågor som spelmissbruk och se till att marknadsföringen av vadhållningen inte blir för aggressiv. Lycka till med att få de stora spelbolagen att gå med på det! Och argumentet om lotteriskatt är naturligtvis fånigt utifrån aspekten att staten redan drar in hela vinsten på Svenska spel. I stället borde alla resurser satsas på att styra tillbaka spelandet från de internationella spelbolagen till Svenska spel.
Att människor tycker om att spela om pengar är ett faktum som är svårt att göra något åt, även om spelandet är omgärdat av stora sociala problem. Precis som med alkoholförsäljningen bör staten därför sköta verksamheten så att sociala hänsyn kan tas och ingen vinstdrivande verksamhet bedrivs på medborgarnas hälsas bekostnad. Spel på idrott ska också gå tillbaka till idrotten, så som det hittills har gjort i Sverige.
Samhället behöver mer kontroll över spelandet, inte mindre. En lustig, eller olustig, detalj i sammanhanget är att det är Gotlands moderate riksdagsledamot Gustaf Hoffstedt som driver på mest för avreglering av spelmarknaden, trots att hans eget distrikt kommer att förlora hundratals jobb om förslaget blir genomfört. Svenska spels huvudkontor ligger som bekant i Visby. Opportunistiskt är det åtminstone inte, man får anta att de flesta väljare inte vet om det, eller att de inte begriper konsekvenserna av om förslaget genomförs.