I dörren till Aspuddsbadet står en något äldre kvinna. Hon har just varit förbi och lämnat ett värmeelement till ockupanterna.
– Nyligen var det någon som kom med en kasse med kuddar, termos och annat som vi kan behöva. Det har varit ett otroligt stöd, säger Malin Khoso.
Hon, Maria Moberg och Lotta Hedin är några av dem som turas om att vakta Aspuddsbadet i södra Stockholm. Parollen är fredligt och folkligt.
K-märkt byggnad
Badet har sedan 1980-talet drivits av den ideella Aspuddens badförening mot att kommunen har tillhandahållit lokalen. Badhuset har länge varit i behov av en renovering, men Stockholms stad har beslutat att istället riva badet. Badhusets vänner har överklagat beslutet till länsrätten då de menar att beslutet är fattat på felaktiga grunder.
– Badhusföreningen räknade ut att det skulle kosta sju miljoner att renovera, Stadsförvaltningen har tidigare sagt åtta. Nu beräknas kostnaderna plötsligt till 14 miljoner, säger Lotta Hedin.
De påpekar att byggnaden är k-märkt och att en rivning därför borde strida mot plan- och bygglagen. Även Stadsmuseet har motsatt sig en rivning av den anledningen.
Reumatiker och överviktiga
Malin Khoso, Maria Moberg och Lotta Hedin bor alla i området och har brukat besöka badhuset när det fortfarande var öppet. De menar att det är unikt på många sätt.
Badhuset är litet och har till viss del riktat in sig på att erbjuda badande för grupper som annars kanske inte skulle gå och bada. Man har till exempel haft schemalagda tider särskilt för överviktiga och för kvinnor som av olika skäl inte vill bada med män.
– Ett argument för att stänga badhuset har varit att det inte riktar sig till allmänheten, men då undrar jag vilka som är allmänheten och varför de grupper som haft särskilda tider här inte räknas dit, säger Malin Khoso.
Hon påpekar även att badet har haft tider som varit öppna för alla. Badhuset har ovanligt varmt vatten som gör att det lämpar sig för exempelvis reumatiker.
– Det kom förbi två kvinnor som var 87 och 92 år. De hade badat här sedan 1960-talet men nu skulle de vara tvungna att åka till Enskede för att få bada i extra varmt vatten. Det blev för bökigt med rullatorer så nu badar de inte alls.
Flamman har försökt nå Madeleine Sjöstedt, folkpartistiskt kultur- och idrottsborgarråd i Stockholms stad. Hennes pressansvarige säger att hon inte vill ge kommentarer och hänvisar istället till Sjöstedts blogg.
På bloggen står bland annat att det finns ett stort behov av att rusta upp flera badhus i södra Stockholm och att pengarna når fler stockholmare om man satsar dem där, istället för på Aspuddsbadet. Hon påpekar även att det kommer att byggas en förskola på platsen där badet ligger idag, något som det finns ett stort behov av i området.
Det sista argumentet är badhusvakterna skeptiska mot.
– Det känns som om man försöker vinna opinionen här eftersom det finns ett stort behov av förskoleplatser. Men det blir ingen helt ny förskola utan man planerar att bygga en ny lokal för en skola som redan finns, säger Lotta Hedin.
Härnäst planerar Aspuddsbadets vänner att ordna en rad aktiviteter. De har haft flera öppna möten som har dragit runt 60 personer. Samma dag som Flamman är vid Aspuddsbadet kommer det att hållas en spökbollsturnering i den tomma bassängen.