Inrikes 14 augusti, 2024

Bajsvatten i lyxhuset: Oscar Properties väg mot ruinen

Oscar Properties gjorde sig ett namn genom att anlitat stjärnarkitekter till flera glassiga, iögonfallande projekt. I dag befinner sig bolaget på randen till konkurs.

Nyligen begärdes fastighetsbolaget Oscar Properties i konkurs, efter 20 skandalfyllda år. Men vd:n Richard Bagge tror att bolaget fortfarande kan räddas. ”En avatar tänker utan känslor”, säger han.

Det knackar på dörren på södra Djurgården i Stockholm. Några timmar senare är lägenhetens ägare två båtar fattigare, och har blivit av med danska designfåtöljer, tavlor, skulpturer, ett bord för 130 000 kronor, en byrå för en halv miljon och 880 000 i kontanter. 

Det är inget inbrott som pågår, utan ett myndighetsbesök. I början av augusti slår Kronofogden till efter många års katt-och-råtta-lek, och får med sig egendom för över två miljoner kronor – kvarstaden, det totala belopp de enligt domstol får lägga beslag på, ligger på över 52 miljoner.

Oscar Engelbert har inte haft sitt livs roligaste sommar. 

Annat var det 2016, när han gifte sig med Giovanna Battaglia, modell och konstnärlig chef för diamantföretaget Swarovski. Bröllopet ägde rum på den italienska lyxön Capri, pågick i fyra dygn och beskrevs som ”tidernas mest överdådiga” av New York Magazine. 

Bolaget han grundade 2004 – Oscar Properties – har vid samma tidpunkt börjat göra sig ett namn på allvar, och anlitat stjärnarkitekter till flera glassiga, iögonfallande projekt. Man har varit börsnoterade i några år, och över tusen lyxbostäder är under produktion. Flaggskeppet Norra Tornen, de bruna, Lego-liknande tvillingskraporna i Vasastan som ska förändra Stockholms stadsbild, har precis börjat byggas. Allt går fortfarande spikrakt uppåt.

Året därefter kommer det första stora raset. ”Luften gick ur marknaden för dyrbara premiumlägenheter”, som Expressen beskriver det, och efter hösten 2017 hämtar sig Oscar Properties aldrig till samma höjder. Samma höst grips styrelsens ordförande Jakob Grinbaum, misstänkt för grovt insiderbrott. Förundersökningen läggs ned 2021.

Jo, men du får inte tänka med känslor här. Känslor i affärer, det blir alltid fel.

Oscar Engelbert själv tar det med fallskärm och flytväst – han säljer många av sina aktier innan raset, och lyckas få lån på en halv miljard förlängda. Pengarna från Oscar Properties använder han till att diskret starta ett nytt fastighetsbolag, Parkgate, vid sidan om.

Det är varken första eller sista gången bolaget klarar sig ur en kris med en hårsmån, och inte heller sista gången grundarens agerande får affärspartners att se rött. Erik Selin, en annan fastighetskung, stöttade företaget redan 2007 och är under många år god vän med Engelbert. Parkgate kommer att driva en sista kil mellan dem – när Kronofogden till slut knackar på Oscar Engelberts dörr, är det för att Selin stämt både Parkgate och Engelbert personligen för att ha brutit ett avtal.

Dagar efter razzian mot lägenheten den 1 augusti sitter Oscar Properties i konkursförhandlingar hos Tingsrätten. Krisen hägrar igen. Bostadsrättsföreningen Innovationen, som hör till ett av Norra Tornen, har för andra gången begärt bolaget i konkurs på grund av en obetald skuld på 15 miljoner till föreningen. Denna gång har även Skatteverket anslutit sig till målet, och begär detsamma.

När Kronofogden tar en närmare titt på siffrorna börjar det svindla. De sammanlagda skulderna har hopat sig till 3,5 miljarder kronor, och bolagets tillgångar går bara upp till knappa 1,5 miljarder. Man finner inget som kan täcka det gapande hålet i ekonomin. Oscar Properties ansöker om rekonstruktion, och vädjar om att målet ska läggas på is tills vidare. Tingsrätten ger ett blankt nej. Alla yrkanden avslås, och förhandlingarna är slut efter bara 20 minuter.

Onsdag kväll samma vecka skickas ett pressmeddelande ut, undertecknat av bolagets nya vd Richard Bagge. Han utsågs till chef den 17 juni, inte ens två månader tidigare, då med ett PM som talade om ”goda förhoppningar” om rekonstruktion. Bagge tyckte då att arbetet skulle bli ”utmanande och spännande”. 

Nu tycks förhoppningarna ha grusats, och den 73-åriga vd tröttnat på att formulera sig professionellt. I PM:et står bland annat:

”Det var ett tråkigt besked. Tingsrätten hänger upp mycket av sitt resonemang på frågan om bolagets ’livskraft’. Att de tycker det saknas. De förstår inte att man i ett attraktivt skal kan anskaffa ny, annan verksamhet. De tycks resonera att ’skomarkar’n ska förbli vid sin läst’. No matter what. En gång fastighetsbolag, alltid fastighetsbolag, tycks de resonera. […] Deras utslag i dag [vittnar] om ren och skär okunnighet. Inte om juridik men om hur världen fungerar utanför tinghuset.”

– Är det gamla Norrskensflamman? Socialdemokratisk färg?

När Flammans reporter ringer upp Richard Bagge för andra gången svarar han, och vill gärna förklara läget. Värdet på fastigheterna har skrivits ned kraftigt då man nu räknar på säljvärdet, eftersom revisorerna inte ser hur bolaget kan överleva tillräckligt länge för att garantera ”fortsatt drift” och räkna på bruksvärdet. 

Planen han ser framför sig är att bolaget efter rekonstruktion ska bli ett så kallat special purposes acquisitions company (SPAC), ett börsnoterat men inaktivt företag som främst fungerar som genväg för ”riktiga” företag som vill in på börsen. Ett ”attraktivt skal”, som ska fyllas med ”annan verksamhet” – inte nödvändigtvis fastigheter, så länge själva bolaget överlever.

Frågan är om skalet Oscar Properties är särskilt attraktivt, med det rykte man har i dag.

– Ja. Med en skuldrensad balansräkning, så definitivt. Absolut. Inget snack om saken.

Richard Bagge tillägger:

– Vi försökte ju redan den 19 juli att byta namn på bolaget, men det gick inte igenom på stämman. Det röstades ned.

Lyx. 2017 påbörjas skrytbygget Innovationen, det högsta av tvillingskraporna Norra Tornen, att byggas.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Vid en eventuell rekonstruktion är han också, i tredje person, ”rätt säker” på att ”den första som ryker kommer att vara Richard Bagge”. Vad som då skulle återstå av dagens Oscar Properties är inte helt klart.

Klart är att vd:n fortfarande tror på en framtid för bolaget, bland annat då han menar att en konkurs skulle kunna bli en stor förlust även för BRF Innovationen. Som det formuleras i pressmeddelandet:

”Vid en konkurs blir utfallet för dem noll, zilch som man säger på engelska. Det har jag försökt förklara för dem såå många gånger, både på tel o mail.”

Flammans reporter frågar om inte det är rimligt att Innovationen känner att förtroendet för Oscar Properties förbrukats.

– Jo, men du får inte tänka med känslor här. Känslor i affärer, det blir alltid fel. Du måste tänka som en avatar. En avatar tänker ju utan känslor, agerar och tänker som en robot. Med det menar jag att du måste vara hundra procent rationell i det här läget, och det enda rationella ur deras synvinkel är att vi överlever genom att rekonstruktionen beviljas.

I tidningen Resumé beskrivs Richard Bagges pressmeddelande som ”minst sagt känsloladdat” och ”författat i ren ilska och affekt”, snarare än 100 procent rationellt. Hela PM:et publiceras oredigerat i Affärsvärlden, enbart illustrerat av chockade reaktions-Gif:ar. Båda rubrikerna kallar tilltaget ”galet”.

Kanske krävs en liten gnutta galenskap för att behålla den 73-årige Richard Bagges lugn, i en minst sagt galen situation. Han inleder årsredovisningen 2023 med att vänner ”har hört av sig och kallat mig alla möjliga saker” sedan han tillträdde, och att ”varje dag är en kamp för överlevnad, men det ska lyckas”. Ett av förslagen för företagets överlevnad längre ned på sidan är att ”leda in verksamheten t.ex. på AI” i stället för fastigheter. ”Där finns många uppslag.”

Det kändes kanske inte som genuin lyx från hantverksskicklighet. Det ligger lite MTV Cribs-rikedom över allt. 

Richard Bagge radar under intervjun upp flera som lämnat bolaget hastigt det senaste året, inklusive Oscar Engelbert – som ett tag satt i styrelsen helt ensam. Att Engelbert ”inte övergett skutan” än beskrev Bagge i samma årsredovisning som ”ett villkor” för att han skulle gå med på att bli vd. 

Trots allt verkar Bagge inte se sig själv som styrman på ett sjunkande skepp som kaptenen redan lämnat. Han upprepar på självsäker stockholmska att ”det här är business”, och fortsätter prata om vikten av att tänka och agera rationellt. Samtidigt förklarar han hur ”riktiga entreprenörer” – som Henry Ford och Ingvar Kamprad, ”vilken kille!” – inte bara drivs som robotar, utan också måste gå på passion och känsla. Budskapet är motsägelsefullt, men optimismen går inte att ta miste på.

Året är 2017. I den framväxande Hagastaden börjar Oscar Properties mest ikoniska bidrag till Stockholms stadsbild ta form – Innovationen, det högsta av tvillingskraporna Norra Tornen. Huset ska bli 120 meter och 35 våningar högt, och fyllas med lyxlägenheter av senaste snitt. Tornet växer sig allt högre under året, i takt med att bolagets aktiekurva dalar allt lägre. Ingen vet ännu att Innovationens bostadsrättsförening också kommer att bli de som till slut får ned Oscar Properties på knä.

Arbetsmiljön på bygget kallas ”usel” i tidningen Byggnadsarbetaren. Hissen går sönder stup i kvarten, och arbetare tvingas vänta i 40 minuter för att ta sig upp. Från våning 25 till 37 saknas bygghiss helt, och de tvingas släpa utrustning i trapporna. Personer som ska flytta in dyker upp på det ofärdiga bygget ”bara för att titta på utsikten”, och bolaget fortsätter stressa på takten. ”Erik”, en intervjuad hantverkare, utnämner Norra Tornen till ”det absolut värsta bygge jag har varit på någonsin”.

Flamman pratar med en person som hyrde en lägenhet svart i Norra Tornen en kort period, och hade blandade erfarenheter av den utlovade premiumupplevelsen. ”Regnduscharna” får högt betyg, medan hissarna med touchscreen var ökända för att strula – ”som att använda en app med dåligt gränssnitt”. 

– Det kändes kanske inte som genuin lyx från hantverksskicklighet. Det ligger lite MTV Cribs-rikedom över allt. 

Han minns även en ”ständig ängslan” när han hörde grannar, som köpt bostadsrätt och planerat bo kvar längre, diskutera ifall köpet varit en bra idé eller inte. Inflyttning påbörjas som planerat i slutet av 2018, men de ohållbara förhållandena på byggarbetsplatsen tycks ha lämnat spår under den putsade bruna fasaden.

Vi försökte ju redan den 19 juli att byta namn på bolaget, men det gick inte igenom på stämman. Det röstades ned.

För flera boende byts regndusch ut mot avloppsläckage – som i minst ett fall droppar genom golvet, ned i grannens vardagsrum. Fel sorts avloppsventiler har monterats, frusit fast under vintern, och orsakat stopp i hela systemet. ”Det stank skit”, säger Håkan Eriksson, vd på underleverantören Eriksson VVS, och kallar även han situationen i Norra Tornen ”det värsta jag har sett”. Ett 20-tal boende får lämna sina lägenheter.

I skuggan av huvudstadens paradbyggen ser sakerna inte ljusare ut. Vd Richard Bagge förklarar för Flamman att man aldrig egentligen gått in för att vara ”bra hyresvärdar” utan att Oscar Properties länge enbart ville bygga hus och sälja vidare dem till bostadsrättsföreningar. Men tiderna har som sagt förändrats.

 – När marknaden för lyxlägenheter dog började man tänka i andra banor, köpte upp fastigheter och blev ett mer ”vanligt” fastighetsbolag. Vi har ju fortfarande två kåkar med bostäder i, det är en mindre del av hyresintäkterna, men de finns kvar.

Vilka är det?

– En kåk i Helsingborg och en i Skövde. Men ingen av dem har Oscar Properties uppfört, utan de har köpts efter att marknaden för utveckling av ”bättre bostäder” i Stockholm dog. Det är ju nåt helt annat, det är begagnade kåkar kan man säga.

Företaget äger alltså i dagsläget ett dussin fastigheter runtom i landet, som man inte själva har byggt men nu är hyresvärd för – motsatsen till den affärsmodell man tänkt sig. Två av dessa innehåller hyresbostäder, och båda har förärats varsit chockerande reportage i Hem & Hyra. 

Grundaren. Oscar Engelbert startades Oscar Properties 2004. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

I det gamla Swedbankhuset i Skövde visas bilder på överfulla soprum som behövt saneras av kommunen, och boende berättar om när strömmen stängdes av i flera dagar för att Oscar Properties inte betalat sina fakturor till elbolaget. Även här har en viktig hiss varit ur funktion i månader – den bilhiss som gör att de boende kan komma åt sina garageplatser. I Helsingborg har situationen med sophämtning och städning varit minst lika illa, och man har dessutom börjat få allt större problem med olustiga besök. Dörrar till garage och förråd har brutits upp, låskolvar plockats bort, och flera hyresgäster har varit med om hur maskerade män knackat på dörren.

– Det ser ut som i en skräckfilm, säger Tristan, en av de boende, till Hem & Hyra. Han och hans fru planerar att flytta inom kort, och ser ingen bättring.

– Jag tror inte det kommer att ta slut. Man kan inte bo så här.

Richard Bagge får mot slutet av intervjun frågan om var, och hur, han själv bor.

– I en BRF. I Stockholm.

Vilken del av stan?

– Irrelevant, tycker jag.

Det visar sig vara övre Östermalm, några av Stockholms allra dyraste kvarter. Ett stenkast bort från vdn:s adress ligger flera Oscar Properties-projekt, som alla dragits med numera välbekanta problem. ”Långvariga besvär” med ventilation, isolering som behövts läggas om från grunden och fuktskadade lägenheter.

När Flammans reporter konfronterar vd:n Richard Bagge angående hur mycket av ett ”attraktivt skal” det krisande bolaget egentligen är, om till och med namnet kommer behöva bytas ut, svarar han skämtsamt att ”Attraktivt Skal AB” nog kunde vara ett bra namn.

Det är, om inte annat, en sammanfattning av Oscar Properties filosofi som både frustrerade byggarbetare i en trasig hiss och nyinflyttade boende med bajsvatten i designvardagsrummet förmodligen hade kunnat skriva under på. Om skalet mot alla odds kommer att fyllas med attraktivt innehåll framöver, eller om fasaden till slut rasar, återstår att se.

Men måndagen den 12 augusti ser, osannolikt nog, inte ut att bli lika mycket av en dödsstöt som förväntat. Bostadsrättsföreningen valde i sista sekund att dra tillbaka sin konkursansökan, efter hemliga förhandlingar om förlikning. Många miljoner saknas och frågetecken kvarstår, men den omedelbara konkursen har man lyckats lirka sig ur ännu en gång. Aktien har klättrat, för första gången på länge.

Richard Bagge kommenterar dagen med ett nytt pressmeddelande – som avslutas betydligt muntrare:

”Vi tittar inte bakåt utan framåt. Som Centerpartiet… ;)”

Flamman har sökt Oscar Engelbert för en kommentar. 

Krönika 18 april, 2025

Via spelet ”Roblox” uppvaktas barn av medlemmar i våldssekter som 764 och No lives matter – för att sedan utpressas. Foto: Gorm Kallestad/NTB.

”No lives matter” är inte bara namnet på en våldsfixerad internetsekt. Det är också den logik som hela vårt samhälle följer. Om vi ska hejda rörelsen 764 måste vi förändras som samhälle.

Barn som tvingas strypa sina katter och rista in sina förövares namn i kroppen i direktsändning. En slumpvis utvald man med rullator i Hässelby som får ett knivhugg i ryggen.

När jag sett klart Linus Svenssons serie Dödens chattrum i tre delar på SVT Play är jag beredd på att gå med på Tidöregeringens alla straffskärpningar.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes 17 april, 2025

Billigare busskort kan rädda miljön: ”Helt centralt”

De småländska Krösatågen trafikerar sträckor mellan Linköping i norr och Hässleholm i söder. Foto: Johan Nilsson/TT

För tre år sedan lanserades en rikstäckande tågbiljett i Tyskland. Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill se en motsvarande ”Sverigebiljett” – och enligt transportforskaren Jens Hylander kan det också vara ett sätt att bygga politiskt engagemang kring kollektivtrafiken.

Mellan 2000 och 2021 steg priset på en svensk kollektivtrafiksbiljett med 139 procent – en dubbelt så stor ökning som bensinpriset genomgick under samma tid, enligt SCB.

– Även efter att Bränsleupproret krigat som värst är det som att kollektivtrafiken undgår samma populistiska vrede, säger Jens Hylander (bilden), forskare vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI), till Flamman.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Utrikes 17 april, 2025

Motorstaden som rostade sönder

Fisher Body-verket i Detroit har varit övergiven sedan företaget gick i konkurs 1984. Nu finns det planer på att omvandla det gigantiska verket till bland annat hyresrätter. Foto: Mathias/Adobe stock.

En gång var Detroit den amerikanska ekonomins motor. I dag är fabrikerna stängda – men stadens arbetare kämpar på. I en grön Ford rattad av en fackveteran ger sig Flamman ut på upptäcktsfärd genom välfärdskapitalismens ruiner.

Efter en trött gränsvakts uttråkade frågor kliver jag ut från flygplatsen i Detroit, platsen som i hundra år varit den globala bilindustrins bultande hjärta.

Motorstaden, förevigad genom Motownsoundets namn, var byggd av och för bilindustrin, och erbjöd under en tid ett enormt välstånd för regionen.

Här har bilen format alla aspekter av det urbana rummet. Den trottoarremsa jag befinner mig på är del av ett trevåningssystem av vägar staplade på varandra, direkt uppkopplade mot Detroits motorvägssystem. Bakom taxibilarna tornar ett gigantiskt parkeringshus upp sig.

En silvrig kommunal buss glider in på parkeringsplatsen framför flygplatsens ingång. Jag kastar mig på, men lyckas inte köpa en biljett eftersom chauffören inte kan växla en tjuga. Hon låter mig åka med ändå, och under min timslånga resa genom natten fylls bussen sakta av stadens arma, sjuka och utslagna. Enligt en snabb bedömning har de flesta som hasar sig på drabbats på ett eller annat sätt av den opiatepidemi som härjar i landet.


I dag ligger trafiklederna som skurit genom stadens väv öde – åtminstone om man jämför Detroit med folklivet i New York eller trafikstockningarna i Los Angeles.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kommentar 16 april, 2025

Borlänges kommunalråd Erik Nises bakom ratten på sin amerikanare. Foto: Jennifer Björck

”Om man är född bland proletärer / och gör narkotikaaffärer / om man är redan en gång straffad / så är det lätt att man blir haffad”, sjunger Nationalteatern i låten Kolla kolla, som släpptes år 1978.

”Jag släpper bara dunder, shoutout till kranen”, vrålade vi i kör 38 år senare. Av ”Du gamla, du friakunde vi inte mer än ett par rader, men varje gång introt till Yasins ”Trakten min” drog igång stämde vi upp i spontan allsång. Vi kunde hela låten utantill. Alla kunde den. Att sjunga med var lika självklart som att säga prosit när någon nös.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Ledare 16 april, 2025

Ebba Buschs Instagram-oro övertygar ingen

Ebba Busch talar under KD-dagarna i Karlstad den 4 april. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Regeringens 50 miljoner mot ätstörningar är inte bara en droppe i havet – utan ett vapen riktat mot den offentliga vården.

”Jag skulle kunna namnge influencers som förmedlar kroppsideal som får barn att hata sina kroppar”, sade Ebba Busch under KD:s landsdagar i Karlstad. ”Det är inte sådana röster vi vill att våra barn ska höra.”

Med de orden lanserade hon satsningar på 50 miljoner kronor mot ätstörningar i vårbudgeten. Hon förklarade att frågan är på ”liv och död” för unga kvinnor, och att det därför är dags att ”vrida om armen på tech-jättarna”.

Det är en välregisserad berättelse. Men det är också ett ypperligt exempel på hur regeringen använder ett verkligt, allvarligt folkhälsoproblem för att vinna politiska poänger – på bekostnad av just den vård de säger sig vilja rädda. Lägligt nog välkomnades utspelen av den välfärdslobby som just nu kämpar för att stoppa Socialdemokraternas återtagande av vård i offentlig regi.

Att bekämpa ätstörningar kräver mer än medieträning och markeringspolitik.

I Stockholm pågår just nu något ovanligt: ett konkret försök att föra tillbaka välfärden i folkets händer. Det handlar om att sätta stopp för den vinstjakt som länge präglat stadens sjukvård, där privata aktörer – ofta med starka lobbyapparater bakom sig – har undergrävt likvärdig vård och urholkat resurserna. Inte oväntat möts förändringen av motstånd. De privata vårdlobbyisterna mobiliserar, och plötsligt står regeringen redo med det perfekta motdraget: en ”satsning” på just det område som Region Stockholm nu förändrar.

Entreprenören Isabella Löwengrip har engagerat sig för att stoppa nedläggningen av privata Mandometerkliniken (som avslöjats med systematiskt fusk), och tankesmedjorna Timbro och Synaps storsatsar på att bevaka S ”ideologiska projekt”. I den offensiva kommunikationen används inte sällan oroliga ätstörningspatienter som ”möts av nej från en pressad regionvård”.

Nog finns genuin oro för hur omstöpningen av Stockholmsvården ska gå till på ett patientsäkert sätt. Men för välfärdskapitalet handlar det snarare om att rädda vad som räddas kan i ett system där företag tillåtits tjäna pengar på patienter och brukare.

Och samtidigt som Busch nu slår sig för bröstet över öronmärkta pengar till en specifik diagnosgrupp, blundar regeringen för det som hela sjukvården – i samtliga regioner – har larmat om i åratal: behovet av kraftigt höjda generella statsbidrag till kommuner och regioner. Och reformer som säkerställer att pengarna stannar i sjukvården. Det hade kunnat rädda vårdcentraler, korta köer, ge bättre arbetsvillkor och faktiskt stärka ätstörningsvården – på riktigt. Men risken finns att det inte välkomnas lika varmt av kompisarna i näringslivet.

Läs mer
Inrikes 20 februari, 2025

Ebba Busch, jag fryser

Att bekämpa ätstörningar kräver mer än medieträning och markeringspolitik. Det kräver en vårdpolitik som sätter patienter före profit, och långsiktiga satsningar som stärker hela sjukvården – inte bara väl valda diagnosgrupper när det passar den politiska dramaturgin. Eller, för den delen, Ebba Buschs instagramföljare.

Utrikes 16 april, 2025

”Vi vill leva!” – vrede i Italien efter dubbla kvinnomord

Tusentals studenter demonstrerar den 3 april vid La Sapienza-universitet i Rom efter att Ilaria Sula, en student vid universitet, mördats av sin pojkvän. Foto: Marco Di Gianvito/ZUMA Press Wire/Shutterstock.

Efter mordet på två 22-åriga kvinnor inom två dygn skakas Italien av protester. Ilskan handlar inte bara om dåden, utan om en kultur där kvinnors liv ännu verkar väga lätt.

I onsdags såg jag Ilaria Sulas ansikte fyra gånger på väg till jobbet. ”Försvunnen”, löd texten i stora, röda bokstäver under bilden som tejpats längs min gata.

– Hon har sorgsna ögon, tänkte jag.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Ledare 15 april, 2025

Vad ”White Lotus” kan lära oss om rikedom

Aimée visar upp en broderad Lóco från Valentino Garavani, i säsong tre av tv-serien ”White Lotus”. Foto: Fabio Lovino/HBO.

Sann rikedom sticker inte i ögonen – för den syns inte. Förutom när miljardärerna ger sig in i medierna och politiken. Då blir pengarna också farliga på riktigt.

I säsong tre av succéserien The White Lotus, som följer degenererade amerikaner på olika lyxresorter, signalerar kvinnorna status med sina handväskor.

Företagsjuristen Laurie bär en olivgrön Loewe i läder – ett av flera osäkra försök att hålla jämna steg med sina moderiktiga väninnor, medan Kates svarta Valentino uttrycker tjusig Texaselegans. Men skådespelerskan Jaclyn överglänser dem alla, inte främst genom att släpa med en svindyr flätad Bottega till stranden, utan med sin billiga tygpåse från matkedjan Erewhon. Hennes stil kommer inifrån.

Så länge det har funnits hierarkier har det också funnits tekniker för att framställa dem som eviga.

Aristoteles menade att vissa föds som naturliga slavar, med tankekraft nog att förstå order men inte fatta egna beslut. I religiösa system som katolicismen eller det indiska kastsystemet ges ojämlikheten en andlig sanktion. I den liberala kapitalismen framställs klyftorna i stället som rättvisa med skolbetyg, anställningsintervjuer och IQ-tester – alla påstått meritokratiska. Alla dessa tekniker gör klasskillnaderna svåra att ifrågasätta, eftersom de verkar naturliga.

Så hur ser distinktionen ut bland Sveriges rika?

Konservativa, till både höger och vänster, älskar att håna den urbana medelklassens köpvanor, med symboler som rosévin, cykling och elbilar. Den sortens konsumtionsval visar visserligen hur vi lockas att tävla genom diskreta framgångsmarkörer, i stället för att se vad vi har gemensamt.

Hur ska vreden över orättvisorna kunna väckas utan talande symboler att ta fasta på?

Men den som är intresserad av den verkliga eliten måste byta scen.

De senaste åren har en ny miljardärklass växt fram i Sverige. De är så många att Affärsvärlden har börjat ranka dollarmiljardärer för att få plats med alla tjusiga namn i tidningen. Men att skriva om denna nya klass är omöjligt, för de syns inte i några flöden. De bär dyra kläder utan loggor, tränar med privata yogainstruktörer, och köper viner som aldrig syns på butikshyllorna. Osynlighet är överlägsenhet.

Det här är förstås uttänkt.

För hur ska vreden över orättvisorna kunna väckas utan talande symboler att ta fasta på? Viss konsumtion dyker åtminstone upp i statistiken, som de privatplan vi annars inte ser skymten av. Då och då lägger plutokraterna till för att stiga ned bland sina undersåtar, som när Mark Zuckerberg klev iland på norska Bodø från sin 118 meter långa tremiljardersjakt ”Launchpad”. Resten av rikedomen stuvas undan på öar utan postnummer.

Men inte heller fåtalets lyx är något stort samhällsproblem. Det må vara användbart som bränsle för vår klassvrede, men om någon techbrorsa tror att en klocka för 10 miljoner är bättre än en för tusen spänn spelar ingen större roll. Att någon har byggt en vinkällare i rymden är inte problemet. Problemet är om han finansierar en högerpopulistisk tankesmedja.

Vilka effekter det kan få ser vi inte minst i USA, där teknikmiljardärerna först tog sig an San Francisco, och därefter stod uppradade under Donald Trumps installation. Ägarna till anrika tidningar som Los Angeles Times och Washington Post – Patrick Soon-Shiong respektive Jeff Bezos – har också anpassat sina redaktionella linjer efter presidenten.

Men utvecklingen är densamma i Europa.

I Frankrike har affärsmannen Vincent Bolloré förvandlat mediekanalerna CNews och Journal du Dimanche till högermegafoner, i Tyskland har Mathias Döpfner styrt den redan ökänt konservativa Axel Springer-koncernen ännu längre högerut, och i Österrike använde Red Bull-miljardären Dietrich Mateschitz sin tv-kanal Servus för att sprida högerradikala konspirationsteorier.

Den svenska utvecklingen följer den amerikanska.

Kvartal startades 2016 av en grupp industrialister, däribland grundarna av kosmetikaföretaget Oriflame, och året därpå köpte finansmannen Mats Qviberg gratistidningen Metro. ”Måste rensa ut en del stalinister”, dundrade han och skapade uppror på tidningen, som han tvingades sälja bara ett halvår senare.

2020 lanserades Bulletin med pengar från en rad miljardärer, i fjol sjösatte Handelsbanken sin mediesatsning EFN, och Flamman har beskrivit hur miljardären Saeid Esmaeilzadeh grundat en numera vilande samtalsklubb på Östermalm för att krossa ”woke”.

Pengar innebär uppenbarligen inte kompetens, och tur är väl det. Men obalansen i makt finns där. Det är inte Jaclyns tygpåse som borde provocera oss – utan miljardärernas nya medieimperier.

Inrikes/Nyheter 15 april, 2025

Kampanj vill samla 300 000 – i protest mot ”mjäkig” vänster

Fayyad Assali är talesperson för gruppen Rättvisa för alla och kampanjen Folkets röst. Foto: Rättvisa för alla.

Kampanjen Folkets röst vill samla dem som inte känner sig representerade av dagens rödgröna partier. Inför valet 2026 lanserar man en kravlista – och vill få tre procent av väljarna att rösta kollektivt.

– Vi vill vara tydliga med att våra röster inte längre är gratis, säger Fayyad Assali till Flamman.

Han är talesperson för Rättvisa för alla, en av grupperna bakom initiativet Folkets röst. I måndags gick de ut med en politisk kravlista inför valet 2026.

På listan finns punkter som avskaffade visitationszoner i förorten, återinförande av permanenta uppehållstillstånd och avgiftsfri sjukvård och kollektivtrafik. Men också krav på att ”fördöma USA:s imperialism” och förklara sionism som en ”rasistisk bosättarkolonial ideologi”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kommentar/Kultur 14 april, 2025

Vem tar vem? Nya gänget på SVT:s parsåpa ”Gift vid första ögonkastet”. Foto: SVT.

Än en gång förvandlas hela Sveriges vardagsrum till en mottagning för parterapi. Bakom framgången för ”Gift vid första ögonkastet” ligger den trygga drömmen om att kärlek är något som kan kontrolleras av experter.

Tolfte säsongen av Gift vid första ögonkastet. Redan?

Med den slaka vintersäsongen av GVFÖ och nyligen avslutade Love is blind i bagaget hade jag inte hunnit börja längta efter relationella problem av typen ”hur ska vår vardag gå ihop när han är kvällsmänniska och jag vaknar vid nollsex?”

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
TV 12 april, 2025

Grillen #3: ”Pappa, kan vi fira jul utan el i år?”

I veckans Grillen: När ska Elon Musk börja kampanja för Sverigedemokraterna, vilken historisk era är sexigast och varför är det så kul att håna Liberalerna?

Vi gästas dessutom av Elinor Odeberg, chefsekonom på Arena och författare till boken Dyrtider, för att prata om varför kaffet har blivit så dyrt – och matjättarnas roll i inflationen.

Avsnittet går även att se på Youtube.

Om avsnittet

Medverkande:
Leonidas Aretakis
Paulina Sokolow
Jacob Lundberg

Gäst:
Elinor Odeberg

Vinjett:
Kornél Kovács

Kamera:
Javier Cordova

Klippning:
Petter Evertsen