Det knackar på dörren på södra Djurgården i Stockholm. Några timmar senare är lägenhetens ägare två båtar fattigare, och har blivit av med danska designfåtöljer, tavlor, skulpturer, ett bord för 130 000 kronor, en byrå för en halv miljon och 880 000 i kontanter.
Det är inget inbrott som pågår, utan ett myndighetsbesök. I början av augusti slår Kronofogden till efter många års katt-och-råtta-lek, och får med sig egendom för över två miljoner kronor – kvarstaden, det totala belopp de enligt domstol får lägga beslag på, ligger på över 52 miljoner.
Oscar Engelbert har inte haft sitt livs roligaste sommar.
Annat var det 2016, när han gifte sig med Giovanna Battaglia, modell och konstnärlig chef för diamantföretaget Swarovski. Bröllopet ägde rum på den italienska lyxön Capri, pågick i fyra dygn och beskrevs som ”tidernas mest överdådiga” av New York Magazine.
Bolaget han grundade 2004 – Oscar Properties – har vid samma tidpunkt börjat göra sig ett namn på allvar, och anlitat stjärnarkitekter till flera glassiga, iögonfallande projekt. Man har varit börsnoterade i några år, och över tusen lyxbostäder är under produktion. Flaggskeppet Norra Tornen, de bruna, Lego-liknande tvillingskraporna i Vasastan som ska förändra Stockholms stadsbild, har precis börjat byggas. Allt går fortfarande spikrakt uppåt.
Året därefter kommer det första stora raset. ”Luften gick ur marknaden för dyrbara premiumlägenheter”, som Expressen beskriver det, och efter hösten 2017 hämtar sig Oscar Properties aldrig till samma höjder. Samma höst grips styrelsens ordförande Jakob Grinbaum, misstänkt för grovt insiderbrott. Förundersökningen läggs ned 2021.
Jo, men du får inte tänka med känslor här. Känslor i affärer, det blir alltid fel.
Oscar Engelbert själv tar det med fallskärm och flytväst – han säljer många av sina aktier innan raset, och lyckas få lån på en halv miljard förlängda. Pengarna från Oscar Properties använder han till att diskret starta ett nytt fastighetsbolag, Parkgate, vid sidan om.
Det är varken första eller sista gången bolaget klarar sig ur en kris med en hårsmån, och inte heller sista gången grundarens agerande får affärspartners att se rött. Erik Selin, en annan fastighetskung, stöttade företaget redan 2007 och är under många år god vän med Engelbert. Parkgate kommer att driva en sista kil mellan dem – när Kronofogden till slut knackar på Oscar Engelberts dörr, är det för att Selin stämt både Parkgate och Engelbert personligen för att ha brutit ett avtal.
Dagar efter razzian mot lägenheten den 1 augusti sitter Oscar Properties i konkursförhandlingar hos Tingsrätten. Krisen hägrar igen. Bostadsrättsföreningen Innovationen, som hör till ett av Norra Tornen, har för andra gången begärt bolaget i konkurs på grund av en obetald skuld på 15 miljoner till föreningen. Denna gång har även Skatteverket anslutit sig till målet, och begär detsamma.
När Kronofogden tar en närmare titt på siffrorna börjar det svindla. De sammanlagda skulderna har hopat sig till 3,5 miljarder kronor, och bolagets tillgångar går bara upp till knappa 1,5 miljarder. Man finner inget som kan täcka det gapande hålet i ekonomin. Oscar Properties ansöker om rekonstruktion, och vädjar om att målet ska läggas på is tills vidare. Tingsrätten ger ett blankt nej. Alla yrkanden avslås, och förhandlingarna är slut efter bara 20 minuter.
Onsdag kväll samma vecka skickas ett pressmeddelande ut, undertecknat av bolagets nya vd Richard Bagge. Han utsågs till chef den 17 juni, inte ens två månader tidigare, då med ett PM som talade om ”goda förhoppningar” om rekonstruktion. Bagge tyckte då att arbetet skulle bli ”utmanande och spännande”.
Nu tycks förhoppningarna ha grusats, och den 73-åriga vd tröttnat på att formulera sig professionellt. I PM:et står bland annat:
”Det var ett tråkigt besked. Tingsrätten hänger upp mycket av sitt resonemang på frågan om bolagets ’livskraft’. Att de tycker det saknas. De förstår inte att man i ett attraktivt skal kan anskaffa ny, annan verksamhet. De tycks resonera att ’skomarkar’n ska förbli vid sin läst’. No matter what. En gång fastighetsbolag, alltid fastighetsbolag, tycks de resonera. […] Deras utslag i dag [vittnar] om ren och skär okunnighet. Inte om juridik men om hur världen fungerar utanför tinghuset.”
– Är det gamla Norrskensflamman? Socialdemokratisk färg?
När Flammans reporter ringer upp Richard Bagge för andra gången svarar han, och vill gärna förklara läget. Värdet på fastigheterna har skrivits ned kraftigt då man nu räknar på säljvärdet, eftersom revisorerna inte ser hur bolaget kan överleva tillräckligt länge för att garantera ”fortsatt drift” och räkna på bruksvärdet.
Planen han ser framför sig är att bolaget efter rekonstruktion ska bli ett så kallat special purposes acquisitions company (SPAC), ett börsnoterat men inaktivt företag som främst fungerar som genväg för ”riktiga” företag som vill in på börsen. Ett ”attraktivt skal”, som ska fyllas med ”annan verksamhet” – inte nödvändigtvis fastigheter, så länge själva bolaget överlever.
Frågan är om skalet Oscar Properties är särskilt attraktivt, med det rykte man har i dag.
– Ja. Med en skuldrensad balansräkning, så definitivt. Absolut. Inget snack om saken.
Richard Bagge tillägger:
– Vi försökte ju redan den 19 juli att byta namn på bolaget, men det gick inte igenom på stämman. Det röstades ned.
Vid en eventuell rekonstruktion är han också, i tredje person, ”rätt säker” på att ”den första som ryker kommer att vara Richard Bagge”. Vad som då skulle återstå av dagens Oscar Properties är inte helt klart.
Klart är att vd:n fortfarande tror på en framtid för bolaget, bland annat då han menar att en konkurs skulle kunna bli en stor förlust även för BRF Innovationen. Som det formuleras i pressmeddelandet:
”Vid en konkurs blir utfallet för dem noll, zilch som man säger på engelska. Det har jag försökt förklara för dem såå många gånger, både på tel o mail.”
Flammans reporter frågar om inte det är rimligt att Innovationen känner att förtroendet för Oscar Properties förbrukats.
– Jo, men du får inte tänka med känslor här. Känslor i affärer, det blir alltid fel. Du måste tänka som en avatar. En avatar tänker ju utan känslor, agerar och tänker som en robot. Med det menar jag att du måste vara hundra procent rationell i det här läget, och det enda rationella ur deras synvinkel är att vi överlever genom att rekonstruktionen beviljas.
I tidningen Resumé beskrivs Richard Bagges pressmeddelande som ”minst sagt känsloladdat” och ”författat i ren ilska och affekt”, snarare än 100 procent rationellt. Hela PM:et publiceras oredigerat i Affärsvärlden, enbart illustrerat av chockade reaktions-Gif:ar. Båda rubrikerna kallar tilltaget ”galet”.
Kanske krävs en liten gnutta galenskap för att behålla den 73-årige Richard Bagges lugn, i en minst sagt galen situation. Han inleder årsredovisningen 2023 med att vänner ”har hört av sig och kallat mig alla möjliga saker” sedan han tillträdde, och att ”varje dag är en kamp för överlevnad, men det ska lyckas”. Ett av förslagen för företagets överlevnad längre ned på sidan är att ”leda in verksamheten t.ex. på AI” i stället för fastigheter. ”Där finns många uppslag.”
Det kändes kanske inte som genuin lyx från hantverksskicklighet. Det ligger lite MTV Cribs-rikedom över allt.
Richard Bagge radar under intervjun upp flera som lämnat bolaget hastigt det senaste året, inklusive Oscar Engelbert – som ett tag satt i styrelsen helt ensam. Att Engelbert ”inte övergett skutan” än beskrev Bagge i samma årsredovisning som ”ett villkor” för att han skulle gå med på att bli vd.
Trots allt verkar Bagge inte se sig själv som styrman på ett sjunkande skepp som kaptenen redan lämnat. Han upprepar på självsäker stockholmska att ”det här är business”, och fortsätter prata om vikten av att tänka och agera rationellt. Samtidigt förklarar han hur ”riktiga entreprenörer” – som Henry Ford och Ingvar Kamprad, ”vilken kille!” – inte bara drivs som robotar, utan också måste gå på passion och känsla. Budskapet är motsägelsefullt, men optimismen går inte att ta miste på.
Året är 2017. I den framväxande Hagastaden börjar Oscar Properties mest ikoniska bidrag till Stockholms stadsbild ta form – Innovationen, det högsta av tvillingskraporna Norra Tornen. Huset ska bli 120 meter och 35 våningar högt, och fyllas med lyxlägenheter av senaste snitt. Tornet växer sig allt högre under året, i takt med att bolagets aktiekurva dalar allt lägre. Ingen vet ännu att Innovationens bostadsrättsförening också kommer att bli de som till slut får ned Oscar Properties på knä.
Arbetsmiljön på bygget kallas ”usel” i tidningen Byggnadsarbetaren. Hissen går sönder stup i kvarten, och arbetare tvingas vänta i 40 minuter för att ta sig upp. Från våning 25 till 37 saknas bygghiss helt, och de tvingas släpa utrustning i trapporna. Personer som ska flytta in dyker upp på det ofärdiga bygget ”bara för att titta på utsikten”, och bolaget fortsätter stressa på takten. ”Erik”, en intervjuad hantverkare, utnämner Norra Tornen till ”det absolut värsta bygge jag har varit på någonsin”.
Flamman pratar med en person som hyrde en lägenhet svart i Norra Tornen en kort period, och hade blandade erfarenheter av den utlovade premiumupplevelsen. ”Regnduscharna” får högt betyg, medan hissarna med touchscreen var ökända för att strula – ”som att använda en app med dåligt gränssnitt”.
– Det kändes kanske inte som genuin lyx från hantverksskicklighet. Det ligger lite MTV Cribs-rikedom över allt.
Han minns även en ”ständig ängslan” när han hörde grannar, som köpt bostadsrätt och planerat bo kvar längre, diskutera ifall köpet varit en bra idé eller inte. Inflyttning påbörjas som planerat i slutet av 2018, men de ohållbara förhållandena på byggarbetsplatsen tycks ha lämnat spår under den putsade bruna fasaden.
Vi försökte ju redan den 19 juli att byta namn på bolaget, men det gick inte igenom på stämman. Det röstades ned.
För flera boende byts regndusch ut mot avloppsläckage – som i minst ett fall droppar genom golvet, ned i grannens vardagsrum. Fel sorts avloppsventiler har monterats, frusit fast under vintern, och orsakat stopp i hela systemet. ”Det stank skit”, säger Håkan Eriksson, vd på underleverantören Eriksson VVS, och kallar även han situationen i Norra Tornen ”det värsta jag har sett”. Ett 20-tal boende får lämna sina lägenheter.
I skuggan av huvudstadens paradbyggen ser sakerna inte ljusare ut. Vd Richard Bagge förklarar för Flamman att man aldrig egentligen gått in för att vara ”bra hyresvärdar” utan att Oscar Properties länge enbart ville bygga hus och sälja vidare dem till bostadsrättsföreningar. Men tiderna har som sagt förändrats.
– När marknaden för lyxlägenheter dog började man tänka i andra banor, köpte upp fastigheter och blev ett mer ”vanligt” fastighetsbolag. Vi har ju fortfarande två kåkar med bostäder i, det är en mindre del av hyresintäkterna, men de finns kvar.
Vilka är det?
– En kåk i Helsingborg och en i Skövde. Men ingen av dem har Oscar Properties uppfört, utan de har köpts efter att marknaden för utveckling av ”bättre bostäder” i Stockholm dog. Det är ju nåt helt annat, det är begagnade kåkar kan man säga.
Företaget äger alltså i dagsläget ett dussin fastigheter runtom i landet, som man inte själva har byggt men nu är hyresvärd för – motsatsen till den affärsmodell man tänkt sig. Två av dessa innehåller hyresbostäder, och båda har förärats varsit chockerande reportage i Hem & Hyra.
I det gamla Swedbankhuset i Skövde visas bilder på överfulla soprum som behövt saneras av kommunen, och boende berättar om när strömmen stängdes av i flera dagar för att Oscar Properties inte betalat sina fakturor till elbolaget. Även här har en viktig hiss varit ur funktion i månader – den bilhiss som gör att de boende kan komma åt sina garageplatser. I Helsingborg har situationen med sophämtning och städning varit minst lika illa, och man har dessutom börjat få allt större problem med olustiga besök. Dörrar till garage och förråd har brutits upp, låskolvar plockats bort, och flera hyresgäster har varit med om hur maskerade män knackat på dörren.
– Det ser ut som i en skräckfilm, säger Tristan, en av de boende, till Hem & Hyra. Han och hans fru planerar att flytta inom kort, och ser ingen bättring.
– Jag tror inte det kommer att ta slut. Man kan inte bo så här.
Richard Bagge får mot slutet av intervjun frågan om var, och hur, han själv bor.
– I en BRF. I Stockholm.
Vilken del av stan?
– Irrelevant, tycker jag.
Det visar sig vara övre Östermalm, några av Stockholms allra dyraste kvarter. Ett stenkast bort från vdn:s adress ligger flera Oscar Properties-projekt, som alla dragits med numera välbekanta problem. ”Långvariga besvär” med ventilation, isolering som behövts läggas om från grunden och fuktskadade lägenheter.
När Flammans reporter konfronterar vd:n Richard Bagge angående hur mycket av ett ”attraktivt skal” det krisande bolaget egentligen är, om till och med namnet kommer behöva bytas ut, svarar han skämtsamt att ”Attraktivt Skal AB” nog kunde vara ett bra namn.
Det är, om inte annat, en sammanfattning av Oscar Properties filosofi som både frustrerade byggarbetare i en trasig hiss och nyinflyttade boende med bajsvatten i designvardagsrummet förmodligen hade kunnat skriva under på. Om skalet mot alla odds kommer att fyllas med attraktivt innehåll framöver, eller om fasaden till slut rasar, återstår att se.
Men måndagen den 12 augusti ser, osannolikt nog, inte ut att bli lika mycket av en dödsstöt som förväntat. Bostadsrättsföreningen valde i sista sekund att dra tillbaka sin konkursansökan, efter hemliga förhandlingar om förlikning. Många miljoner saknas och frågetecken kvarstår, men den omedelbara konkursen har man lyckats lirka sig ur ännu en gång. Aktien har klättrat, för första gången på länge.
Richard Bagge kommenterar dagen med ett nytt pressmeddelande – som avslutas betydligt muntrare:
”Vi tittar inte bakåt utan framåt. Som Centerpartiet… ;)”
Flamman har sökt Oscar Engelbert för en kommentar.