De skall privatisera el och gas för företag till år 2008 och för privatpersoner till 2015. Kroatien, Montenegro, Serbien och Bosnien-Hercegovina hade en gång en gemensam energipolitik. Med EU:s goda minne övergick de till var sin. Nu skall de åter ha en gemensam energipolitik, men den här gången är det EU-kommissionen som bestämmer villkoren. Oavsett vilken ekonomisk politik medborgarna i dessa länder röstar fram i allmänna val, skall el och gas privatiseras. Det bestämmer EU – trots att erfarenheten i EU är att privatiserad el ger högre priser för medborgarna. Överenskommelsen om en gemensam el- och gasmarknad är ett resultat av den så kallade Atenprocessen som inleddes av EU-kommissionen 2002. Då gjorde EU klart att ett villkor för att bli medlem är att de privatiserar el och gas. Privatiserad el, menar EU:s energiministrar, kommer att göra det lättare att skapa en gemensam elmarknad.
Alla är dock inte övertygade om den logiken. Europeiska facket för offentliganställda, EPSU, har protesterat. EPSU har 209 medlemsorganisationer och åtta miljoner medlemmar. De skriver att avtalet ”saknar socialt hänsynstagande” och att ”skadan av den ansvarslöshet som ett sådant avtal kommer att resultera i är svår att överblicka”. Enligt EPSU förlorade 300 000 offentligt anställda inom EU sina arbeten när elmarknaden privatiserades, och de skriver att kommissionen och ministrarna nu upprepar samma misstag.
EPSU inledde även ett samarbete med de lokala facken i respektive land i sydöstra Europa. Men fackets argument om ökade uppsägningar och en påtvingad politik är inte de enda som förts fram.
CEE Bankwatch är ett nätverk som bevakar internationella ekonomiska aktiviteter i Central- och Östeuropa. Det pekar på att avtalet med EU tvingar länderna på Balkan att importera grundläggande energi, vilket gör det svårare för dem att få ren energi från högt utvecklade energikällor och en ekonomiskt konkurrenskraftig energipolitik. Frågan är vilka den avreglerade, privatiserade elmarknaden skall gynna.
Det är uppenbarligen inte medborgarna i länderna på Balkan som tjänar på den. Sverige har en privatiserad, avreglerad elmarknad, med höga elpriser som följd. Nu vill Sverige åter reglera elmarknaden för att vi skall slippa betala elbolagens vinster. Varför skall vi då medverka till att tvinga Balkanländernas medborgare att betala dessa vinster?