För ett år sedan skrev jag en ledare inför 8 mars där jag förutspådde att feministiska frågor skulle få ett uppsving. Jag gjorde det för att jag tyckte att det var mycket som pekade på det, men det var inte utan lite tvivel i bakhuvudet. Skulle jag sätta ner foten så hårt? Tänk om jag snarare styrdes av önsketänkande än något annat? Dessutom var det alldeles efter Uppdrag gransknings program om näthat och utgivningen av Maria Svelands bok Hatet. Sakernas tillstånd kändes ovanligt deprimerande.
Därför känns det nu särskilt glädjande att konstatera att jag hade rätt. Demonstrationer för en samtyckeslagstiftning och mot sexuellt våld, initiativ som Fatta! och #mörkertalet har fått stort utrymme i debatten det senaste året. På bloggar och i sociala medier lever och frodas feminismen på ett sätt som inte skådas de senaste tio åren. Det debatteras, analyseras, bråkas och arrangeras olika evenemang. Precis som det ska vara i en levande rörelse.
Samtidigt som min ledare lanserade vi också en feministisk satsning i Flamman.
Vi har arbetat med att få en jämnare könsbalans i tidningen. Vi har ansträngt oss med att tänka på vilka som får komma till tals och synas. Det har inte alltid varit enkelt, men det har varit ett kärt besvär. Särskilt när vi har fått uppmuntran och konstruktiv kritik från våra läsare. När vi räknat på det ser vi också att det har gett resultat. Tidningen som kommer ut i morgon är ett 8 mars-nummer. Numret har lika många texter signerade av kvinnor som av män, 14-14. När vi tittar på vilka som citeras i tidningen är kvinnorna överlägset fler, 15-7 – som det ska vara i ett 8 mars-nummer.
Som jämförelse har vi också räknat på signaturer och personer som intervjuas eller citeras i förra numret, nr 8. Där är det fortfarande fler kvinnliga signaturer, 14-12. Bland intervjupersonerna är männen marginellt fler, 11-13. Det är en klar förbättring mot för ett par år sedan och vi fortsätter sträva mot en helt jämn könsbalans.
Men minst lika viktigt är att vi har satsat mer på att belysa feministiska och kvinnopolitiska frågor under året som gått. I numret som kommer ut i morgon granskar vi bland annat hur de senaste åren med en borgerlig regering har slagit mot jämställdheten och kvinnors ekonomiska frihet. Vår granskning kommer att fortsätta, i synnerhet under valrörelsen. Det behövs en stark feministisk röst från vänster.