I en undersökning som OECD gjort, hamnar Sverige på plats 15 över jämställda löner, strax över snittet. Vi blir omsprungna av Grekland, Italien och Frankrike, men även Norge och Danmark klarar sig bättre. När det gäller föräldraförsäkringen är Frankrike ett intressant exempel. Där får mamman ta ut 16 veckor i föräldraledighet, medan pappan får nöja sig med 11 dagar. Deppigt, men ändå är de bättre än oss på att hålla igen lönegapet mellan kvinnor och män. Men beror verkligen kvinnors lägre löner i Sverige på att det är de som framförallt är hemma med barnen?
I dag får föräldrarna ta ut tre månader var, och 300 dagar som de får fördela som de vill. Eftersom det framförallt är kvinnor som är föräldralediga, så tillsatte regeringen en utredning som ska undersöka hur staten kan åstadkomma ett mer jämställt uttag av dagarna. Utredaren, Lars Arrhenius, föreslår att bara 130 dagar ska vara fria att dela på. Om föräldrarna inte längre får möjligheten att själva fördela ledigheten, så hoppas utredaren att det leder till fler föräldralediga fäder. Man hoppas att detta ska minska lönegapet mellan män och kvinnor, att arbetsgivarna slutar diskriminera kvinnor, som dessutom kan följa med i löneutvecklingen. Men det är inte riktigt så enkelt.
Men beror verkligen kvinnors lägre löner i Sverige på att det är de som framförallt är hemma med barnen?
I praktiken lägger utredningen fram ett förslag om en tredelad föräldraförsäkring, likt den som infördes på Island i början av 2000-talet. Det som hände var att männens uttag ökade, från låga till höga nivåer, men någon påverkan på löneskillnader och den könssegregerade isländska arbetsmarknaden har reformen inte haft. Det menar i alla fall forskaren Guðbjörg Linda Rafnsdóttir, som är professor i sociologi vid Islands universitet, som har studerat effekterna av reformen.
Skillnaderna i inkomst mellan män och kvinnor, verkar inte så mycket bero på det faktum att kvinnor får barn och stannar hemma, som på ett konsekvent nedvärderande av kvinnors arbete och värde. Sverige har en av världens mest jämställda och generösa föräldraförsäkringar. Ändå är lönegapet mellan kvinnor och män stort. Anledningen är att kvinnodominerade yrken har lägre status och lägre lön. Det går inte att enbart plåstra om ojämställdhetens djupa sår med en förändring i föräldraförsäkringen.
Det vi borde slåss för i Sverige är höjda löner för kvinnodominerade yrken. Höj lönerna för undersköterskor och sjuksköterskor, ge rätt till heltid för offentliganställda och slopa ”allmän visstid” som gör både kvinnor och män mer stressade, sjukskrivna och utmattade. Regeringen skulle kunna utnyttja ”Sveriges starka finanser” och fördela öronmärkta pengar till kommuner och landsting som ska gå till höjda löner inom offentlig sektor. Börjar vi där kommer vi inte bara se ett mer jämställt arbetsliv, utan även ett jämnare uttag av föräldraförsäkringen.