Samtidigt som Tyskland gav socialdemokratiska SPD ett svagt mandat att påbörja svåra koalitionsförhandlingar gick Berlins invånare till valurnorna i en folkomröstning. Frågan gällde huruvida stadens privata hyresägare skulle förstatligas eller inte. En stor majoritet på över 56 procent röstade för att låta 240 000 privata lägenheter överföras i offentlig ägo.
Målet med initiativet är att sätta stopp för den kraftiga hyreshöjning som har pågått i Berlin de senaste åren. Genomsnittshyran har ökat med 45 procent sedan 2016 och har mer än fördubblats det senaste årtiondet.
– Tillsammans har vi förflyttat staden och ruskat om politiken – det firar vi i dag. Vi har gjort tusentals aktiva. Vi har skapat mäktiga fiender och vunnit. Vi försvinner inte så lätt, säger Joanna Kusiak, talesperson för initiativet ”Deutsche Wohnen & Co enteignen”, till lokalkanalen rbb24.
2020 införde stadens regering ett hyrestak som tvingade många hyresvärdar att retroaktivt sänka hyrorna. Det hävdes dock i april i år sedan Tysklands konstitutionsdomstol bedömde att det stred mot grundlagen. En folkomröstning har därför setts som sista utväg för att stoppa de skenande hyrorna.
Folkomröstningar på basis av medborgarinitiativ är dock inte bindande enligt Tysklands grundlag. Eftersom de berörda hyresbolagen har rätt till ekonomisk ersättning vid en eventuell expropriering är det möjligt att stadens ledning helt enkelt ignorerar resultatet. Medborgarinitiativet beräknar att skadeståndet kommer att uppgå till mellan 7,3 och 13,7 miljarder euro, medan Berlins senat hävdar att det kommer att landa på mellan 29 och 39 miljarder euro. Hittills vill bara vänsterpartiet Die Linke göra verklighet av folkomröstningens resultat. De gröna ser det som sista utväg om ingen annan lösning nås. SPD, kristdemokratiska CDU och liberala FDP motsätter sig idén. SPD:s huvudkandidat i Berlin har till och med satt frågan om expropriering som ”röd linje” för eventuella koalitionsförhandlingar om ett förnyat röd-röd-grönt styre i huvudstaden.
Frågan om hyreshöjningar har varit viktig även i det tyska parlamentsvalet. I nästan alla större städer driver framför allt vänsterpartiet Die Linke frågan om sänkta hyror. Sannolikheten att frågan kommer att påverka koalitionsförhandlingarna är dock liten då partiet gjorde ett dåligt val och sjönk till strax under femprocentspärren. Tysklands valsystem med kompletterande direktmandat gör visserligen att de fortsatt är representerade i förbundsdagen. Men Die Linkes katastrofval innebär att en ”röd-röd-grön” vänsterkoalition med SPD och De gröna är matematiskt omöjlig.
SPD:s ledare Olaf Scholz väntas nu försöka bilda regering med De gröna och liberala FDP, som är hårda motståndare mot expropriering av hyresbolag. Om det misslyckas är det troligt att CDU försöker bilda regering med De gröna och FDP. I ingen av de koalitioner lär hyresfrågan ges prioritet.
I Berlin lär frågan dock inte försvinna i första taget.
– Kravet på socialisering samlar betydligt fler än något enskilt parti. Vi berlinare har bestämt oss: ingen får spekulera i våra lägenheter, säger Joanna Kusiak.