– Vi ser det som en fråga om makt. Män förväntas ha makt, dominera och ta initiativ. Det vill vi ändra på.
På måndagen presenterade Gudrun Schyman med flera organisationen Feministiskt initiativ, Fi, med en presskonferens i riksdagshuset. Valet av plats kan ses som symboliskt, eftersom Gudrun Schyman fått kritik för att använda sin riksdagsplats till att mobilisera för nytt parti.
Det råder delade meningar inom Fi, om huruvida det är bestämt att de ställer upp i valet 2006. Det är rentav ganska lite som är bestämt, för organisationen som bildades i söndags.
I september planerar Fi hålla ett större medlemsmöte. Det är också då, ett år före valet, som man ska besluta om partiledare och olika sakfrågor. Det som finns idag är en plattform med analys av jämställdheten – eller bristen därpå.
Likt vänsterpartiets åsikter
Gudrun Schyman medger att inte mycket skiljer från vänsterpartiets åsikter.
– Nej, men det här är inga nya frågor. Det vi säger är att de måste behandlas på ett annat sätt än tidigare.
– Det här är ett sätt att vidga politikens gränser och vitalisera demokratin.
Den styrelse som valdes i söndags består av 15 personer. De som presenterade Fi på presskonferensen var Sofia Karlsson, Monica Amante, Susanne Linde och Tiina Rosenberg.
Sofia Karlsson har tidigare varit ordförande för Sveriges förenade studentkårer. Monica Amante visste från början inte om diskrimineringen av henne berodde på att hon var svartskalle eller kvinna, men menar att det är kombinationen. Tiina Rosenberg är genusvetare och HBT-debattör. Susanne Linde är långtidssjukskriven för utbrändhet.
– Vi är kvinnor som gjort allt och ändå misslyckats. Och som tack betraktas vi nu som ohälsotal och som fuskare, säger Linde.
Vill inte prata pigavdrag
Gudrun Schyman bekymrar sig inte för risken att ge en valseger till de borgerliga.
– Den största risken är att fortsätta att systematiskt diskriminera halva befolkningen. Jag tror väljarna räcker till oss alla.
När det gäller konkreta frågor som den offentliga sektorn, menar Gudrun Schyman att det inte är någon enkel fråga. Hon vill heller inte säga något om pigavdrag.
– Det väsentliga är ju vad vi kvinnor ska göra när vi inte hinner med. Vare sig det handlar om svarta eller vita jobb är det kvinnor som kommer i kläm.
På frågan om föräldraförsäkringen ska individualiseras svarar Gudrun Schyman att hon inte har någon annan uppfattning än tidigare, men att Fi inte har tagit ställning i frågan än. Schyman kan inte tänka sig någon fråga eller något krav som hon själv inte skulle kunna acceptera.
– Nej, vi har inte diskuterat på det viset. Det är klart att vi är överens om att löneskillnaderna mellan kvinnor och män ska avskaffas, men vi har inte diskuterat hur.
Tiina Rosenberg säger att hon personligen inte skulle kunna finna sig i om kapitalismen betraktades som oproblematisk av Fi.
Schyman vill inte binda upp sig vid några löften ifall Fi skulle få en vågmästarroll.
– När det kommit så långt är det nog många fler än vi som inser att dessa frågor inte kan placeras på en höger-vänsterskala. Våldet mot kvinnor förekommer i såväl slitna förorter som fina salonger.
Om väljarna kan nöja sig med den förklaringen tror Schyman beror på hur väljarna själva ser på blockpolitiken.
– Är blockpolitiken någonting som frigör eller som blockerar politiken? Många känner sig trötta på den närmast ritualiserade höger-vänsterpolitiken.
3 röster om Feministiskt initiativ
Agneta Stark,
rektor Högskolan i Dalarna:
– Jag finns inte med i arbetet med Feministiskt initiativ, eftersom jag är rektor för Högskolan i Dalarna och det är ett dygnet runt-arbete.
– Vi i stödstrumporna bildade aldrig något parti, utan åstadkom en massa annat. Vi uppnådde det vi ville, för ett tag i alla fall.
– Jag önskade mig inte ett parti den gången – för om inte de partier som finns tillvaratar intressen på ett bra sätt måste man ta till andra åtgärder.
Ann CharlotteAlstadt,
frilansjournalist, krönikör i LO-tidningen och Ordfront:
– Man kanske kan bli rädd att det ska splittra vänstern – men med den vänster som finns idag kanske Fi istället kan vitalisera politiken. Lyfta stendöda frågor.
Reinfeldt-effekten kanske kommer av sig.
– Jag är övertygad om att vänsterfeminister och medelklassfeminister slåss inbördes i Fi, om en sån sak som pigtjänster till exempel.
Ira Mallik,
frilansjournalist:
– Fi kommer att fungera som påtryckargrupp och det är bra. Men i slutändan handlar det om ekonomisk politik, löner, pengar till kommunerna och organiseringen av vården – frågor som förr eller senare hamnar i höger–vänsterskalan.
– Jag tror de har god chans att komma in i riksdagen men det beror på hur debatten utvecklar sig. Det är tydligt att de är ovilliga att definiera sig. Men nu kommer medierna att ge sig på dem.