År 2006 lanserades idén om förflyttning av flyktingar till USA. Nyligen meddelade den amerikanska vice migrationsministern Ellen Sauerbrey att det första flyget med bhutanesiska flyktingar kommer att åka till USA i januari 2008. Enligt Sauerbrey har USA och andra länder en moralisk skyldighet att hjälpa bhutaneserna. I själva verket kan dock orsaken vara radikalt annorlunda.
Bhutan är en liten, isolerad monarki vid Himalaya, inklämt mellan Indien och Kina. I Väst framställs landet ofta som ett exotiskt Shangri-La, en image landets regering aktivt återproducerar för att locka till sig penningstarka turister. Bakom fasaden råder en feodal diktatur. Liksom i Nepal restes krav på demokrati under slutet av 1980-talet. Men till skillnad från i Nepal, krossades demokratirörelsen brutalt. Drygt en tiondel av landets befolkning tvingades i exil. Flyktingarna tillhörde framför allt den nepali-språkiga folkgruppen, som förklarades som icke-medborgare av regimen. Kungafamiljen tog samtidigt tillfället i akt att beslagta de fördrivnas jordegendomar för egen vinning.
De fördriva tog sig främst till Nepal, där de placerades i flyktingläger. Idag bor drygt 106.000 bhutaneser i läger i östra Nepal. Under den väpnade konflikten i Nepal rekryterades många unga bhutaneser, frustrerade över miserabla förhållanden i lägren, till den maoistiska gerillan. Ett bhutanesiskt maoistparti, Bhutan Communist Party (Marxist-Leninist-Maoist), bildades i exil.
Maoister motsätter sig
Bland de bhutanesiska flyktingarna är möjligheten till bosättning i USA en kontroversiell fråga. De moderata politiska partierna och människorättsrörelserna i exil menar att flyktingarna själva måste få välja mellan att flytta till USA eller att få återvända till Bhutan. Maoisterna motsätter sig kategoriskt de amerikanska planerna, som man ser som ett direkt hot mot kampen för rätten att återvända till och befrielsen av deras hemland. Vid ett par tillfällen har våldsamheter brutit ut, mellan flyktingar som vill förflyttas och de som motsätter sig flytten. Lägerfunktionärer som mobiliserat för flytt har hotats och FN:s flyktingorgan UNHCR kunde inte utföra folkräkning i flera läger.
15.000 till USA
Den amerikanska planen är att transportera 15.000 flyktingar till USA under 2008, och därefter 20.000 flyktingar per år. Totalt ska 60.000 bhutaneser få bosätta sig i USA. Även flera europeiska länder, inklusive Danmark och Norge, har uttryckt att de är intresserade av att ta emot bhutanesiska flyktingar. Bhutan har hittills inte låtit en enda flykting återvända.
BCP(MLM) har gjort flera uttalanden om att de avser att inleda ”folkkrig”, väpnad kamp, även i Bhutan. Bhutan angränsar till Indiens oroliga nordöstra region, där ett flertal rebellgrupper opererar. De nepalesiska maoisterna har tusentals vapen, som de för tillfället inte har användning för. Ingen av staterna i området har full kontroll över sina gränser. Om flyktingarna transporteras runt halva jordklotet, så slipper kanske den amerikanska regeringen oroa sig för risken att monarki byts mot folkrepublik i Bhutan.