Israels fullskaliga attack mot Gazaremsan motiveras med hänvisning till de upprepade missilattacker mot Israels territorium som utgår från området.
Sedan slutet av juli har olika palestinska motståndsgrupper skjutit hundratals små missiler mot Israel. Hittills har en person dödats i dessa attacker.
Hundratals civila offer
Läkare utan gränser påtalade i helgen att Israels styrkor sköt ”godtyckligt” och utan hänsyn till civila offer i Gaza. Många kvinnor och barn har dödats i beskjutningar och flygbombningar av bostadshus, också sjukhus har utsatts för attacker. Hittills har över 500 palestinier dödats och dödssiffran stiger snabbt.
De israeliska styrkorna möter dock hårt motstånd. Hittills har 18 israeliska soldater dödats under invasionen.
FN:s säkerhetsråd krävde natten till måndagen ”ett omedelbart eldupphör” i Gaza, en reaktion mot söndagens mycket blodiga attack mot Shejaiyadistriktet nära Gaza stad. I Shejaiya dog över 120 palestinier efter intensiv artilleribeskjutning.
Självförsvar
Hamas och andra grupper betecknar missilattackerna som självförsvar mot den israeliska ockupationsmakten. Också Israel hävdar att man ägnar sig åt självförsvar.
– Som en demokratisk stat har Israel den legitima rätten att försvara sig, menade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i ett direktsänt tal i tv på söndagen.
Enligt Netanyahu är målet med insatsen att förhindra nya missilattacker. Netanyahu meddelade också att invasionen kan komma att utökas om så skulle behövas.
Enligt UNWRA, FN-organet för de palestinska flyktingarna, har över 81 000 människor sökt sig till FN:s lokaler i Gaza. Antalet ökar ständigt, enligt organisationens talesperson Chris Gunness. Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas beskrev de israeliska attackerna som ”ett brott mot mänskligheten”.
Kräver eldupphör
FN:s säkerhetsråd träffades natten till måndagen och underströk slutligen behovet att förbättra den humanitära situationen i Gaza.
De 15 medlemsstaterna förmådde sig dock inte att fördöma den israeliska attacken. I stället uppmanade man de båda konfliktparterna, Israel och den palestinska organisationen Hamas, att inleda förhandlingar.
Samtidigt som situationen i Gaza eskalerar genomfördes i många städer runtom i världen protestdemonstrationer mot Israels agerande. I London deltog uppskattningsvis 90 000 människor i protesterna. Också i andra europeiska städer, däribland Stockholm, hölls stora demonstrationer. I Paris hölls demonstrationen trots ett förbud.