Peter Andersson är utbildad högstadielärare och har vikarierat på ett par olika skolor i Hultsfred. Under hela tiden har han upplevt att det fungerat bra. När det utlystes en fast tjänst på en av skolorna sökte han den, men blev inte ens kallad till intervju. Trots att han var den enda behörige läraren som sökte tjänsten.
Då han ringde upp rektorn fick han höra att han inte delade skolans värdegrund.
– Jag fick inget konkret svar på vad det innebar, men rektorn hänvisade till min blogg.
Peter Andersson har under något års tid bloggat regelbundet. Bloggen handlar om Peters vardag, tankar och känslor, men innehåller även en del politiska inlägg och texter om musik och film.
Ett svepskäl
Själv tror han bloggen delvis är ett svepskäl. Den verkliga anledningen kan vara ett par insändare i lokaltidningen, där han kritiserar den aktuella skolans metodik.
– Jag har uttryckt mig i insändare där jag befarat att skolans nya arbetssätt missgynnar svagare elever. Det är jag långt ifrån ensam att tycka bland lärare, men jag är den enda som vågat säga det öppet.
Efter publiceringen av insändarna blev han inbjuden till ett möte med tre av skolcheferna samt ordföranden för utbildningsnämnden i Hultsfred. Peter Andersson bad även att få ta med sig sin fackliga representant.
– Vi diskuterade bland annat lojalitet till arbetsplatsen och yttrandefrihet. Jag upplevde att det var ett bra möte och att saken var utagerad när vi gick därifrån.
Ingen har heller påpekat att bloggen skulle vara olämplig under tiden som han arbetat som lärare.
– Nu när facket är inkopplat och det blivit en fråga för Länsrätten har de koncentrerat sig mycket på bloggen, kanske för att flytta fokus från yttrandefriheten.
Facket lusläste bloggen
Skolledningen hävdar bland annat att bloggen innehåller sexuella anspelningar och är sexistisk till sitt innehåll. Något som Peter förnekar.
– De har ryckt saker ur sitt sammanhang och inte förstått om texten varit ironisk eller inte.
Han påpekar även att hans blogg har haft många läsare och ingen har reagerat över innehållet.
– Facket har lusläst bloggen och inte hittat något olämpligt, de enda som tycks anse att den är sexistisk är två eller tre personer i skolledningen.
Han har inte heller berättat om sin blogg för sina elever.
– Några har själva hittat den på nätet, men totalt rör det sig om kanske fyra eller fem elever.
Han har fått stöd av sitt fackförbund.
– Som jag ser det har skolledningen brutit mot skollagen, lagen om anställningsskydd och dessutom förtalat den här killen, säger Inger Sundberg, facklig representant i fallet.
Väldigt omtyckt
Enligt henne har det inte kunnat påvisas något fel som Peter Andersson gjort i sitt arbete. Tvärtom var han väldigt omtyckt bland arbetskamrater, elever och föräldrar. Inger Sundberg har varit i kontakt med flera före detta kollegor som uttalar sitt stöd för Peter, men de vill vara anonyma.
– Det kan vara farligt att över huvud taget yttra sig i den här kommunen om man är rädd om jobbet, säger hon uppgivet.
Får man blogga om vad som helst som lärare?
– I Sverige får man skriva nästan vad man vill, enligt lag. Sedan kan man ha synpunkter på vad som är lämpligt för en lärare och därmed förebild. Men jag har inte hittat något tveksamt i Peters blogg.
Skolledningen har avböjt att kommentera fallet.