Bogotá Upproret som startade som en protest mot regeringens beslut att sälja ut sina naturgasfyndigheter till transnationella bolag, förvandlas allt mer till ett allmänt uppror mot den nyliberala ekonomiska politiken. Krav ställs att president Gonzalo Sanchez de Lozada omedelbart avgår.
Men istället förklarade Lozada att bakom protesterna återfinns den colombianska gerillan som ”finansierade de subversiva aktiviteterna” i Bolivia.
Efter söndagens och måndagens blodbad i städerna La Paz och El Alto, som officiellt har kostat 60 människor livet, har till och med vicepresidenten Sacha Llorenti uttalat att han inte kan stödja en politik som massakrerar Bolivias folk.
Lozada avvisade en dialog med de främsta oppositionsledarna, såsom Evo Morales.
– Han uppmanar till uppror och kräver att jag ska avgå, hävdade president Lozada.
Men det är inte helt sant. I en intervju med en argentinsk radio-station i lördags, förklarade Morales att han inom den bolivianska konstitutionen var beredd att diskutera med Lozada om en fredlig lösning.
Villkoret var att denne uttalar ett upphävande av den nuvarande energilagen, som innebär försäljning av gasfyndigheterna till utlandet.
Men efter massakern i söndags och måndags har MAS, Rörelsen för socialism – landets största parti som Morales företräder – beslutat att med full kraft ansluta sig till kravet om presidentens avgång.
I en CNN-intervju, avsedd för den nordamerikanska opinionen, spelade Lozada på ”kommunist- och terroristspöket”:
– Det finns folk som vill ta död på demokratin i Bolivia och införa en fackföreningsdiktatur.
Men protesterna mot regering-ens energipolitik och ekonomiska modell har inte avtagit efter att presidenten, i ett tv-sänt tal klockan ett på natten mellan söndag och måndag, förklarade att regeringen har suspenderat alla planer på gas-export till andra marknader än de som Bolivia har med Brasilien och Argentina sedan 30 år.
På måndagsmorgonen var La Paz centrum fullt av demonstrerande människor som ”inte uppvisade minsta rädsla mot ordningsmakten”, skrev dagstidningen La Razón. Människorna var indignerade efter söndagens massaker i El Alto där 26 personer dödades och ett 60-tal skottskadades. Av dessa avled åtta på måndagsmorgonen.
– Kampen kommer att bli långvarig, uppgav Jaime Solares, gruv-arbetare och en av ledarna för landsorganisationen, COB. COB har gett instruktioner till sina medlemmar och avdelningar att paralysera landet i en total strejk.
Solares har, i likhet med andra fackliga och politiska oppositionsledare, gått under jorden. Orsaken är uppgifter om att de finns uppsatta på en lista över personer som säkerhetsstyrkorna vill likvidera.
– Detta är kulornas demokrati, sammanfattade Solares, detta är dödens demokrati!
Protesterna, som hittills har varit koncentrerade till El Alto, fortsatte i måndags till La Paz där 28 människor dödades av tusentals utkallade och tungt beväpnade soldater och poliser.
Stridsvagnar, pansarvagnar och andra militärfordon bröt igenom barrikader av bolivianer, som med stenar, slangbellor och dynamitstavar försökte göra motstånd i de trånga gränderna. Men resultatet blev fatalt och det andra blodbadet på två dagar var ett faktum.
I södra delen av miljonstaden La Paz hamnade en militärlastbil i ett bakhåll, tändes på och förstördes.
I övriga delar av landet intensifierades protesterna.
I Bolivias andra stad Santa Cruz, dödades en person medan åtta skadades i protesterna.
I den upproriska staden Cochabamba placerade befolkningen ut stora containrar och stenar på vägarna för att göra vägblockaderna mer effektiva. ”Vad som tills i söndags varit ett uppror koncentrerat till den andinska högplatån spreds i måndags till ytterligare fyra län”, skrev La Razón i tisdags.
I staden Potosi och gruvdistriktet Oruro inledde befolkningen total arbetsnedläggelse. Gruvarbetarna, som marscherade till La Paz förra veckan, stoppades vid El Alto och besköts av armén med resultatet en död gruvarbetare och flera skottskadade.
I Argentina demonstrerade i måndags tusen bolivianer framför Bolivias ambassad i Buenos Aires. Kravet var enhälligt: ”Avgå Goni!” som anklagades för att vara ”mördare”.
Katolska kyrkans ärkebiskop i Cochabamba, monseñor Tito Solari, försökte undvika samman-drabbningar mellan ordningsmakten och arbetare och bönder ledda av regionens LO-distrikt. Prelaten nästan grät när han beklagade slakten på demonstranter i landet.