DOHA. Det är en intressant, och ibland tragisk, väg som lett till den stora framgången för al-Jazira sedan kanalen började sända i november 1996. Al-Jaziras motgångar har bidragit till dess styrka. Att al-Jazira förbjudits att bevaka Algeriet, Iran, Irak och Saudiarabien tycks bara ha ökat lojaliteten och intresset, hos kanalens över 40 miljoner tittare.
Al-Jaziras kontor i Afghanistan bombades av amerikanskt stridsflyg 2001. Under invasionen av Irak 2003 besköts kanalens journalister på ett hotell i Basra. Strax efter det träffades dess kontor i Bagdad av en missil från ett amerikanskt plan. Korrespondenten Tareq Ayoub dödades av bomben.
I fängelse
Al-Jaziras reportrar har gripits av amerikanska styrkor och satts i fängelser i Irak och i Guantánamo på Kuba. Kanalen har kritiserats kraftigt av USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld och av regeringar i många länder i Mellanöstern.
– Jag kan helt klart säga att det al-Jazira gör är illvilligt, oriktigt och oförsvarbart, sa Rumsfeld till pressen den 15 april 2004. Det var när al-Jazira visat liken efter barn och kvinnor som dödats av amerikanska bomber i Fallujah.
USA:s president George W. Bush ska senare samma år ha försökt övertala Storbritanniens premiärminister Tony Blair att bomba al-Jaziras högkvarter i Doha, enligt den brittiska dagstidningen Daily Mirror. Tidningen hävdar att den hade tillgång till ”topphemliga” anteckningar från mötet där bombningen diskuterades.
Vid ett mediaforum som organiserades av al-Jazira i Doha förra veckan frågade IPS kanalens programchef Samir Khader huruvida rapporterna om den eventuella bombattacken påverkat deras arbete.
– Skulle vi sluta jobba på grund av dessa uppgifter? Det är klart vi inte kan. Vi har ett jobb att göra. Om rapporterna stämmer, och George Bush vill bomba al-Jazira, vad kan vi göra åt det? säger Khader, som producerar dokumentärprogrammet Kontrollrummet.
Inga förklaringar
Han säger att kanalen inte fått någon förklaring till uppgifterna om förslaget att bomba al-Jazira från USA eller Storbritannien.
– En officiell talesman för den brittiska regeringen har sagt att det inte stod någonting om al-Jazira i anteckningarna. Men när samme talesman fick samma frågor från brittiska tidningar så erkände han att anteckningarna existerar, och att al-Jazira är omnämnt. Så det finns motsägelser i deras egna uttalanden, säger Khader.
Tittarstödet viktigt
Al-Jaziras vd Wadah Khanfar säger till IPS att det som driver kanalen att klara sig genom svåra tider är stödet från tittarna.
– Ibland är det enda som får oss att gå vidare stödet från vår publik. Men också att vi har väldigt bra människor som arbetar här, och professionella stringers, chaufförer och annan personal. Vi har skapat en kultur genom vårt sätt att rapportera som har gjort det svårare för förtryckarregimer att stoppa al-Jazira, säger Khanfar.