– Jag tror det är viktigt att vara noga med att inte skapa orimliga förväntningar, säger Erik Helgesson.
Han är vice ordförande för Hamnarbetarförbundet, som i mitten av december röstade ja till en blockad mot militär handel med Israel.
– Våra medlemmar vet att det kommer bli svåra varuflöden att hitta och blockera på ett effektivt sätt. Företagen är väl insatta i hur man kan göra dem svåra att identifiera, och det är också ganska små volymer, även om de omsätter jävligt mycket pengar.
Det står ännu inte helt klart för facket hur aktionen bäst ska omsättas i praktik. Men strax efter nyår inleds en blockad mot all krigsmaterielhandel med Israel.
– Sverige importerar ganska mycket kommunikationsutrustning och annat från stora israeliska företag. När det gäller svensk export tittar vi bland annat på Aimpoint, men de gör även rätt mycket kikarsikten till jägare och andra, säger Erik Helgesson och fortsätter:
– Blockaden omfattar militära exporter till och från Israel, och man får försöka avgränsa sig till det. Om vi överhuvudtaget kan göra den distinktionen får vi se.
Aimpoint är en Malmöbaserad svensk tillverkare av gevärssikten, som används av IDF bland många andra. Strax söder om Göteborgs hamn ligger sedan 2021 det svenska högkvarteret för Elbit Systems, Israels största vapenföretag. Byggnaden har varit måltavla för både pistolskott och sprängningsförsök under det gångna året. Elbit har kontrakt med Försvarsmakten på över 2 miljarder kronor, för bland annat kommunikationsutrustning och olika digitala program, och på riksdagshusets tak har bolagets anti-drönar-anordning Red Sky monterats.
Blockaden omfattar militära exporter till och från Israel, och man får försöka avgränsa sig till det.
– Det rör sig om ett fåtal företag, och så länge det inte är förbjudet tänker de köra på. Det är tydligt att det inte finns någon övrig etik utöver de begränsningarna. Även om vi inte praktiskt kommer kunna blockera mer än några enskilda transporter så räknar vi med att rekylen kommer bli stark, berättar Erik Helgesson.
Senaste gången Hamnarbetarförbundet försökte sig på något liknande var 2010, då facket beslöt att stoppa 500 ton israeliskt gods som svar på blockaden av Gaza. Erik Helgesson var med den gången, och har lärt sig att förbereda sig på fult spel.
– Både arbetsgivarorganisationer, intressegrupper och olika nätverk kommer gå hårt åt oss. 2010 gick man ganska långt i att försöka få oss att inte genomföra aktionen.
68 procent av förbundets medlemmar röstade för några dagar sedan ja till motionen, som först behandlades under kongressen i början av december. Varken för- eller motsidan har drivit något särskilt högljutt kampanjarbete, menar Erik Helgesson.
– Vi är noga med att man ska rösta utifrån sitt eget huvud och övertygelse. Varje röst har ju sitt eget motiv, men som fack verkställer vi det medlemmarna bestämmer. Bakgrunden är att Israel i över ett år varit ansvarig för en fullständigt vansinnig slakt av Gazas civilbefolkning. Många är frustrerade över att bara se det fortsätta månad efter månad utan reaktion.
En månad efter 7 oktober 2023 gick hamnarbetarförbundet i spanska Barcelona ut med att man skulle vägra hantera israeliska militära laster. Det löste rederierna genom att helt enkelt undvika Spanien och lossa i Marocko istället, berättar Erik Helgesson.
– Möjligheterna att kringgå blockaden är ganska stora, det är bara att kolla på Ryssland. Där har man försökt skapa en kompakt blockad i två års tid, och den läcker ju fortfarande.
I en intervju med Göteborgs-Posten menar Johan Grauers, förhandlingschef på Sveriges hamnar, att det inte är upp till hamnarbetarna att avgöra vilket gods som förs in och ut ur Sverige.
Läs mer
”Lämpligheten av export och import av krigsmateriel till och från andra länder är en politisk fråga, som bestäms av riksdagen och regeringen”, skriver han till tidningen.
Erik Helgesson är enig om att den mest effektiva lösningen skulle vara på politisk väg.
– Jag tror staten har alla resurser som krävs för att få stopp på den här typen av militärt handelsutbyte. Det är ju Försvarsmakten som köper utrustning från Israel för miljardbelopp, under pågående krig.