Totalt fem dödsoffer har krävts och under en tid har betydande delar av London och andra större städer stått i lågor.
Upploppen i Storbritannien har lett till kaos, men också en diskussion om vilka lärdomar som måste dras.
Diane Abbott är före detta partiledarkandidat, parlamentariker från det upploppsdrabbade Hackney i London och hälsominister i Labours skuggregering. Hon ser likheter mellan händelserna den senaste tiden och 1980-talets upplopp i Brixton och Toxteth.
– Man måste förstå att det finns underliggande problem i relationen mellan ungdomarna och polisen. Många unga känner inget hopp inför framtiden. För folk som inte bor i de här områdena kan det vara svårt att förstå, så var det på 80-talet också. Först var människor arga och fientliga, men sedan började de förstå varför sådant här händer, säger Abbott till Flamman.
Chocktillstånd
Situationen efter den första tidens oroligheter har i de flesta brittiska medier beskrivits som ett chock- eller undantagstillstånd. Premiärminister David Cameron avbröt sin semester och talade kraftfullt om att polisen måste gå hårt fram.
– Vi kommer att leta upp er, vi kommer att ställa er inför rätta, vi kommer att straffa er, sa Cameron i ett tal i parlamentet.
Stänger Twitterkonton
Över 2 000 arresteringar har hittills genomförts och de så kallade löpande band-rättegångarna var igång redan innan lugnet infann sig. Premiärminister Cameron har öppnat för att Twitter-konton kan släckas ner under oroligheter. Vidare uteslöt han inte att armén kunde sättas in för att stävja våldet.
– Man måste alltid reagera mot allt tal om att armén borde sättas in, det har man aldrig gjort för att stävja social oro tidigare. Samma sak gäller gummikulor. Det måste finnas en opposition mot militariseringen. Det har jag även sagt i parlamentet. Vi måste påpeka att vi har ett ojämlikt samhälle och att det skapar instabilitet, menar Abbott.
Labours partiledare Ed Miliband har varit självkritisk och i The Guardian påpekat att hans parti har misslyckats med att ”återställa etiken i vårt land” efter 13 års regerande. Miliband drog paralleller mellan plundringarna och en självisk kultur som bland annat har skapats av parlamentarikernas förmåner, bankkriserna och telefonskandalerna i medievärlden.
Rasism får näring
Abbott pekar på att rasistiska föreställningar om att svarta av naturen är våldsamma återfinns och får näring av upploppen. Dessutom har hon farhågor om hur Camerons politik kan utvecklas på sikt.
– Först kom han tillbaka (från sin semester) och visade att han tar över kontrollen. Min oro är att det slår över till en auktoritär höger. Tillsammans med en ekonomi som redan är i ett svårt läge så skapas det en hel del spänningar i samhället, förklarar Diane Abbott.