Skånedistriktets feministiska utskott motionerade under vänsterpartiets kongress om att partiet formulerar ett familjepolitiskt program. I motionen framhålls att denna avsaknad sannolikt beror på att familjepolitik oftast förknippas med åtgärder som stärker och bevarar den heterosexuella kärnfamiljen. Men Marianne Berg och Hanna Thomé från Skånes feministiska utskott menar att detta resonemang inte håller.
– Vad vi måste göra är att formulera ett radikalt familjepolitiskt program, som inte tar utgångspunkt i den heterosexuella kärnfamiljen, säger Hanna Thomé.
Både hon och Marianne Berg betonar att om inte vänsterpartiet gör det så blir det andra som får utrymmet att dra upp linjerna för familjens öde.
– I dagens debatt har kristdemokraterna något slags monopol på att formulera familjepolitiken. Det är det vi måste bryta mot, säger Berg.
Utvidgat familjekoncept
Thomé pekar ut två familjepolitiska områden som hon menar att vänsterpartiet behöver ta ett samlat grepp om.
– Dels behöver vi ta ett krafttag mot den tendens i samhället som lägger över allt mer av samhällets ansvar på familjen, istället för att låta det offentliga ta hand om det. Dels måste vi på allvar problematisera den heterosexuella kärnfamiljen och kämpa för ett utvidgat familjekoncept där ett barn till exempel kan ha flera vårdnadshavare.
Inget reellt motstånd
Vänsterpartiet firar i år sitt tionde år som feministiskt parti. Men att dessa frågor inte får mer utrymme är ett problem om partiet verkligen ska kunna bekämpa de patriarkala strukturerna, menar Thomé och Berg.
Feministiskt initiativ har med kraft lyft fram kopplingen mellan feminismen och ifrågasättanden av den heterosexuella normen, men i vänsterpartiet har denna koppling inte haft en lika framträdande plats.
Hanna Thomé menar att det är fullständigt fundamentalt att ta itu med heteronormen om man ska komma någon vart.
– Det borde vara uppenbart att heterosexualitet utgör en viktig del i dagens patriarkat. Hela arbetsdelningen mellan män och kvinnor baseras ju på heterosexualitet.
Thomé vill inte hävda att det i vänsterpartiet finns ett reellt motstånd mot att lyfta dessa frågor, men Marianne Berg håller inte med.
– Det finns ett ointresse, och det är ju också ett slags motstånd, framhåller hon och menar att det framför allt kommer från män, eftersom de har mest att förlora på heterokärnfamiljens uppluckring.
– Det är en patriarkal icke-förmåga, att män har svårt att ta till sig denna problematik.
Trygghet och närhet inte fel
Hanna Thomé tror att frågan är känslig även för många drivna feminister, i och med att det lätt blir personligt.
– De flesta i partiet lever ju i heterosexuella kärnfamiljer. Men det är viktigt att de förstår att bara för att man ifrågasätter denna familjeinstitution behöver man inte mena att det är fel med trygghet och närhet! Men vi kan utvidga familjebegreppet. Och vi kan kräva att uppfostring av barn, och så vidare, inte lastas på familjen.