Strax före jul meddelade Arbetsdomstolen att Byggnads’ blockad mot det lettiska företaget, som vägrar teckna svenskt kollektivavtal, kan fortsätta i väntan på den slutliga prövningen.
Laval un partneri anser att AD var skyldig enligt EG-rätt, att begära ett utlåtande från EG-domstolen inför beslutet. I AD:s beslut förs ett resonemang om huruvida blockaden kan anses strida mot EG-rätten. AD menar att det inte är sannolikt att stridsåtgärderna står i strid med EG-rätten. Det är det resonemanget som Laval nu menar är juridiskt ohållbart. AD ska inte göra en prövning av sannolikheten, menar Lavals juridiska ombud, utan är i stället ålagd enligt EG-rätten, att begära ett utlåtande från EG-domstolen. Det skriver tidningen Byggnadsarbetaren. AD är högsta beslutande instans i tvisten om blockaden. Domen kan alltså inte överklagas. Däremot kan man begära resning i ärendet hos HD, vilket Laval nu gör. Laval begär också att HD beslutar att upphäva blockaden medan frågan hanteras i EG-domstolen.
Enligt Byggnads är det mycket ovanligt att det begärs resning i mål som avgjorts av AD. Företaget och dess juridiska ombud är djupt kritiska till AD:s beslut.
– Arbetsdomstolen har helt bortsett från att tillämpa de EG-rättsliga reglerna. Dessutom har domstolen missförstått reglerna i rättegångsbalken. Domstolen är skyldig att begära ett förhandsavgörande från EG-domstolen, och att inte göra det är grovt rättegångsfel, säger Lavals advokat Anders Elmér till LO-tidningen.
I resningsansökan kräver Laval att HD beviljar resning och begär in ett förhandsavgörande från EG-domstolen. I väntan på detta anser de att fackets blockad ska blåsas av.
Fackliga jurister tror inte att HD kommer att bevilja resning.
– Arbetsdomstolen förstår naturligtvis EU:s regelverk mycket väl. Den svenska regleringen står inte i strid med EG-rätten. Det finns inte en EU-regel som förbjuder stridsåtgärder. Alla EU-regler som gäller fackliga stridsåtgärder innebär att sådana är tillåtna, säger Dan Holke, chef för LO-TCO Rättskydd och Elektrikernas juridiska ombud, till Ekot.
Vid sidan av de fortsatta juridiska turerna trappas stridsåtgärderna mot Laval upp nästa vecka. Ytterligare sex LO-förbund – Fastighets, Transport, Industrifacket, Metall, Handels och Skogs- och Träfacket – försätter Laval i blockad. Dessutom utvidgar Elektrikerförbundet sina sympatiåtgärder.
Resning till HD är ett särskilt juridiskt förfarande som kan begäras på vissa särskilda grunder. Ny bevisning i målet, att brott begåtts av någon av de inblandade under processen, eller – som i det hävdas i det här fallet – att ”domen grundar sig på en uppenbart oriktig rättstillämpning”.
Om HD skulle bevilja resning betyder det inte att den tar ställning i fallet, utan bara att det kan tas upp till ny prövning.
Detta fall handlar inte om resning i en dom, utan i ett interimistiskt beslut, som gäller tillsvidare i väntan på slutlig prövning. Arbetsdomstolens behandling av Lavals stämning mot Byggnads pågår fortfarande, skriver LO-tidningen.
”En konflikt som avslöjat bräckligheten i det svenska kollektivavtalssystemet”, skriver Ingvar Persson i Aftonbladet. Han menar att de övergångsregler, som debatterats häftigt under våren, inte skulle ha stärkt facket i Vaxholmskonflikten.