Något har hänt i debatten om vinster i välfärden. Från att tidigare bara varit en fråga som Vänsterpartiet har drivit är den nu en av de allra mest debatterade i vårt land. Frågan går, efter att gamla dör av svält, pissblöjor som vägs och dödssjuka som jongleras runt på boenden där ingen har tid med dem, inte längre att ignorera. Till och med Dagens Nyheters ledarsida argumenterar defensivt i frågan. Svenskt Näringslivs egna organisationer presenterar kritiska rapporter om konkurrensens effektivitet, låt vara att forskarna sedan får gå.
Den första förändringen i svensk politik på länge såg vi i söndagens Agenda. Håkan Juholt säger där rakt upp och ned att Socialdemokraterna innan midsommar ska stoppa möjligheten att ta ut vinster i vården, oavsett driftsform. Kongressbeslutet från 2009 ska rivas upp. Redan på den kongressen var stämningen starkt kritisk mot vinster i välfärden men ledningen räddades av en kompromiss, efter att man låtit ombuden förstå att de inte kunde rösta emot nyvalda Mona Sahlin i en så prestigefylld fråga. Det här är ett besked han kommer att bli tvungen att leva upp till och det kommer att fullständigt förändra det svenska politiska landskapet. Om Håkan Juholt får sitta kvar kommer Sveriges näst största parti att ha i princip samma politik som Vänsterpartiet i frågan om vinsterna.
Det gör en enorm skillnad för trycket i frågan och det är förvånande att utspelet inte rönt mer uppmärksamhet i medierna än det gjort. Lita på att spinndoktorerna hos Moderaterna nu arbetar febrilt på hur man ska kunna vända sitt totala misslyckande till en fördel. Det är inte omöjligt att borgerligheten för att kunna vinna valet 2014 måste offra sin egen käpphäst och själva föreslå begränsningar i vinster ur skattefinansierad välfärd. Anders Borg har ju redan hycklat om att man bör se över företag som undviker skatter på sina vinster. Omöjligt, är det inte. Moderaterna har tidigare offrat mycket av sin politik för maktens skull.
Håkan Juholt talade på Agenda inte bara om att stoppa vinster i vården, också skolan ska fredas från vinstuttag. Allt överskott ska tillbaka i verksamheten. Budskapet var faktiskt så klart att programledaren Camilla Kvartoft hade svårt att tro att det var sant. Efter att Juholt sagt att Socialdemokraterna ska stoppa alla vinstuttag hängde hon fast vid frågan om riskkapitalisterna ska förbjudas i vården. Det lär knappast bli ett relevant förbud om att stoppar möjligheten till vinstuttag över huvud taget. Mycket få riskkapitalister investerar i verksamheter där vinst inte är tillåten. Vinsten är ju poängen, det vet vid det här laget till och med ett skolbarn.
För att förstå hur viktigt det här beslutet är kan man gå tillbaka så kort tid som 2010 då Vänsterpartiet skrek sig blå i förhandlingarna för att få med någon som helst begränsning av vinstuttag i det rödgrönas program. Mona Sahlin och hennes gäng satte tillsammans med Miljöpartiet stopp för varje sådant försök. Vänsterpartiet fick driva sin profilfråga fullt i vetskap om att den inte skulle kunna genomföras. Det visste väljarna också. Om Vänsterpartiet tillsammans med Socialdemokraterna inför valet 2014 kan sätta tryck på Miljöpartiet i frågan är det långt ifrån omöjligt med en gemensam plattform med en sådan politik som grund.
Det gäller nu att få Miljöpartiet att förstå att många av de friskolor som deras kärnväljare brinner för i de flesta fall är stiftelser som inte drivs i vinstintresse, utan snarare för att bedriva särskilda pedagogiska idéer. Skolor som Montessori, Waldorf och särskilda miljöskolor kan naturligtvis existera och ha hälsan utan att göra vinst på sina elever.
Ett viktigt konsensus i svensk politik bröts i helgen. Där Vänsterpartiet förut stod själv, står nu troligtvis också Socialdemokraterna. Eventuella vänsterväljare som skrockat gott åt drevet mot och det egna klanteriet kring partiledaren Håkan Juholt bör ha i åtanke att i botten ligger politik som denna. Väsensskild den före detta S-ledningens, PR-byråernas och lobbyisterna från tjänsteföretagens dröm om Sverige.