– Han har, med sina tv-kanaler och sin kontroll över den statliga tv:n, i sista stund lyckats skrämma tillbaka många väljare, säger Fabio Amato från kommunistpartiet Rifondazione Comunistas (PRC) internationella utskott.
– Att vi nu stoppat Berlusconi är framför allt en seger för demokratin. De senaste fem åren har varit en mycket farlig för tid för vårt land, och ni kommer också att få nytta av vår seger, säger Fabio Amato, som menar att en spridning av Berlusconis politik i resten av Europa nu, i alla för tillfället, är stoppad.
Gemensam plattform
Den italienska vänstern gick framåt i valet. PRC fick sju procent av rösterna i senaten och sex procent i parlamentet. Sammanlagt fick partiet två miljoner röster. De gröna och det mindre kommunistpartiet Comunisti Italiani gick till val gemensamt i senaten och fick fyra procent. I parlamentet fick de cirka 2,2 procent vardera.
Nu väntar ett hårt arbete för den nya regeringen att komma överens i de stora frågorna. Unionen består trots allt av en mycket stor bredd av partier, från mitten och vänsterut. Men Fabio Amato är inte orolig för den saken.
– Alla partier har skrivit på en gemensam politisk plattform, om att bekämpa de nya osäkra anställningsformerna. Dessutom har vänsterrösterna varit en mycket viktig bidragande orsak till valsegern och det kommer att ge oss en bra position i förhandlingarna.
Romano Prodi har annars varit otydlig på den punkten under valrörelsen, och antytt ett gillande för den osäkra formen av ungdomsanställningar som Berlusconiregeringen genomfört.
– Vi kommer att finnas där och göra vårt jobb för att kontrollera att det gemensamma politiska programmet följs, säger Fabio Amato.
– Protesterna i Frankrike kommer också att hjälpa oss.
Alla politiska krafter i center-vänsterunionen talade efter segern om ”en ny vår” för Italien.
– Folket har röstat för förändring. Nu måste den politiska stämningen av hat och rädsla, som Berlusconi piskat upp i landet förändras, säger Fabio Amato, som understryker att den nya regeringen måste anstränga sig för att bli enig i de stora politiska frågorna.
– Det som oroar mest är att vi misstänker att ekonomin, som vi får ta över, egentligen är ännu sämre än vad regeringen hittills medgivit.
Tudelat land
Italien är tudelat. Den politiska atmosfären är hårdare än på mycket på länge. Italienare som är motståndare till Berlusconi har på allvar i medier vädrat funderingar om att emigrera om Berlusconi vunnit valet igen.
– Klockan två i natt funderade jag på allvar på att lämna landet, säger Markus Ljunggren, svensk ekonom från Bologna, som bott i Italien i sex år, på tisdagseftermiddagen.
Klockan åtta på måndagskvällen trodde inte heller Fabio Amato sina ögon. Då ledde Berlusconi också parlamentsvalet.
Jag har talat med flera italianare som funderar på att lämna landet.
– Den tanken slog också mig i går kväll, säger Amato, kanske mer på skämt än allvar.
”Välj normal högerledare”
Om Silvio Berlusconi nu är uträknad som politisk profil i Italien återstår att se. Regissören och vänsterdebattören Nanni Moretti har uppmanat den italienska högern att välja en ”normal högerledare som respekterar demokratin”. I skrivande stund har inte Berlusconi hållit sin presskonferens om valresultatet. Men det stod tidigt klart att hans allians kommer att kräva omräkning av rösterna på grund av det jämna valresultatet, och att omkring 43 000 röster till parlamentet, enligt inrikesministeriet, var otydliga.
Vid denna tidnings pressläggning ser det ut som om italienarnas röster i utlandet räddade landet från en situation där Berlusconi skulle styrt senaten (överhuset) och Prodis breda union styrt parlamentet (underhuset). Innan utlandsitalienarnas röster räknades ledde mitten-högeralliansen senatsvalet och Prodis union hade vunnit parlamentsvalet med bara 25 000 röster. På grund av Italien nya valsystem ges vinnaren ändå 341 mandat mot oppositionens 277.