– Det värsta är att det inte finns något slut. Beslutet skjuts hela tiden upp, säger en boende i Kastanjegården.
Ombildningen av Kastanjegården i Enskededalen utanför Stockholm har drivits sedan i våras. Den första köpstämman skulle ha varit i maj, men ställdes in av bostadsrättsföreningen med en dags varsel. Hyresgästföreningen tror det beror på att man inte hade lyckats mobilisera minst 67 procent av hyresgästerna för en ombildning.
Allt tycks ha eskalerat under den fjärde och senaste köpestämman i mitten av september. Hyresgästföreningen i Kastanjegården var orolig för att allt inte skulle gå rätt till och valde att kalla in oberoende medborgarvittnen. Totalt slöt runt 20 personer upp utanför lokalen där stämman skulle hållas. De fick inte vistas inne i lokalen.
Obehaglig stämning
På plats var även Teres Lindberg, vice ordförande (S), i Svenska bostäder.
– Jag ville se hur det gick till, efter att ha hört så mycket om konflikterna, och det var en helt bisarr upplevelse. Jag såg hur representanter från bostadsrättsföreningen sprang i husen under pågående stämma för att jaga fullmakter hos de boende, säger hon till Flamman.
Även Hyresgästföreningens representanter vittnar om en obehaglig stämning.
– En kvinna från bostadsrättsföreningen kom fram och skrek att det skulle bli svårt för mig att bo kvar här, säger Marie-Louise Granbom.
Hon och andra i Hyresgästföreningen har också fått höra att människor känt sig pressade eller lurade att skriva under fullmakter.
”De sa att det här är ingen fullmakt utan bara ett papper där det står att du är på vår sida. (…) De snackade sönder mig totalt”, berättar en kvinna i en utsatt situation i ett brev till Hyresgästföreningen.
Ett bostadsklipp
Det fanns inte majoritet vid den här stämman heller. Senare beslutade Svenska bostäder om förlängning av erbjudandetid för att ombilda. Bostadsrättsföreningens konsult uppgav Teres Lindbergs närvaro som ägarrepresentant som ett av skälen.
– Det känns tråkigt att bli använd som en murbräcka i det här sammanhanget. Jag krävde aldrig att få vara med på stämman, säger Teres Lindberg.
Ett skäl till att ombildningen väcker så heta känslor kan vara att det finns mycket pengar att tjäna. Den nybildade bostadsrättsföreningen Äppelgården ligger inte långt från Kastanjegården. Enligt föreningens egna uppgifter fick medlemmarna köpa sin lägenhet för drygt 12.000 kronor per kvadratmeter. Marknadspris i området kan ligga på runt 25.000.
– Flera av dem som är mest för ombildning kommer troligen att flytta härifrån snart. Det finns till exempel par som nyligen fått barn och bor i en tvåa, säger Majne Wistheden från Hyresgästföreningen.
Jonas Fermelin, ordförande för bostadsrättsföreningen Kastanjegården, tillbakavisar helt anklagelserna.
– Vi har försökt informera på ett sakligt sätt. Jag känner inte igen beskrivningen.
Men varför har ni haft fyra köpstämmor som ni ställt in eller ajournerat i sista stund?
– Vi kände att vi inte hade hunnit nå ut med information till alla boende.
Enligt Sebastian Wiman, som varit involverad i ärendet på Svenska bostäder, har man inga synpunkter på hur många köpstämmor som hålls i ett bostadsområde.
– Däremot strävar vi efter att hålla erbjudandetiderna. Att de fick förlängt i det här fallet beror på att det tycks ha varit väldigt speciella omständigheter. Det har kommit in klagomål och motstridiga uppgifter från båda sidor.
Det ska hållas ytterligare en köpstämma i oktober.