Till denna 16:e festival skickades inte en enad delegation från Sverige, så som ofta skett tidigare. Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung vänster och Revolutionär kommunistisk ungdom, ungdomsförbund till Kommunistiska Partiet (före detta KPML(r)), lyckades inte komma överens i organisatoriska frågor och skickade var sin delegation.
Till Ung vänsters delegation hörde 21-åriga Jenny Grannas från Haparanda som tagit starkt intryck av de veckor hon tillbringat i landet.
– Vi fick se de olika ”missiones”, uppdrag, som chavisterna startat runt om i landet. Bland annat ett där kubanska läkare ger fattiga gratis sjukvård i förorterna, berättar Grannas som också uppskattade studiebesöket på icke-Chavez-vänliga tidningen Ultimas Noticias.
– Det var intressant att också få deras perspektiv även om vi blev lite brända av att de skrev en massa om vårt besök och om kritik vi hade mot festivalen. Grejer som vi aldrig sagt, säger Jenny Grannas.
Jämställt land?
Delegationen besökte också facket UNT, det nya fack som nu tagit över nästan alla landsorganisationer från det gamla korrumperade CTV-facket, som deltagit så aktivt i försöken att avsätta president Chavez regering.
Viss kritik har hon dock. På festivalen deltog hon i en diskussion om jämställdhet som blev en besvikelse.
– Det var en minister från Venezuela där som tyckte att de nu nått jämställdhet i Venezuela för att de bytt orden ”han” mot ”hon/han” i den nya konstitutionen, säger hon och påpekar att i Venezuela är fortfarande abort förbjudet och att en kvinna kan få tre års fängelse för otrohet medan en man inte straffas alls.
Människorna visade färg
– Men politiken fanns överallt i Caracas och man märkte en enorm medvetenhet. När vi gick förbi skrek folk ”vänta!” och hängde ut en Chavez-fana för att visa färg, säger Jenny Grannas.
– Det är en enorm fokusering på Chavez som person. Det är möjligt att det inte är så bra i längden men just nu ger det den enade vänstern en enorm fördel mot den splittrade oppositionen. Nästan alla ställer upp bakom Chavez.
På festivalen knöts massor av informella kontakter och Jenny Grannas har bytt epostadresser med ungdomar från många länder. Det festades också en hel del.
– En del verkade vara uppe dygnet runt. Jag fattar inte hur de orkade.
Svårt att orka med var också föreläsningarna ibland. De kunde vara upp till fem timmar långa och började i princip aldrig på utsatt tid.
– Men det var ändå bra arrangerat. Mitt i kaoset fungerade i princip allting på något vis ändå, säger hon.
Socialistisk offensiv
I sitt tal till Världsungdomsfestivalen uppmanade Venezuelas president Hugo Chavez till en ”socialistisk offensiv”, över hela världen. 14 år efter Sovjetunionens fall lever fortfarande den dödförklarade socialismen och Chavez menade att valet nu står, som Friedrich Engels en gång, sade ”mellan socialism och barbari”.
– Vi har ingen tid att förlora. I detta och de nästa fem årtiondena kommer framtiden att avgöras, sade Chavez som varnade för att allt liv på planeten hotas av den nuvarande rovdriften på människor och miljö.
Han tog upp CIA:s roll i kuppförsöket mot honom i april 2002 och anklagade CIA för att flera gånger ha försökt mörda honom.
Ett uppmärksammat möte på festivalen var det mellan Kuba- och USA-delegationerna. Där möttes ungdomar från de båda länderna för att diskutera hur kampen ska fortsätta för att befria de fem kubaner som sitter i fängelse i Miami för att ha infiltrerat högerextrrema kretsar i USA. De möttes bara dagar efter att det beslutades att ”de fem” ska få en ny rättegång utanför Miami.