Sex av tio svenskar anser att övervakning och kontroll på arbetsplatsen har ökat de senaste tio åren. Det visar en stor undersökning som TCO har låtit ta fram. Framför allt rör det sig om en ökad elektronisk övervakning. E-post, mobiltelefoner och GPS kan underlätta för anställda och göra arbetet tryggare. Men det lämnar även elektroniska spår och det finns idag inga klara regler för hur arbetsgivare får handskas med den typen av information.
Den lagstiftning som finns är inte anpassad till arbetslivet och det är ytterst ovanligt att den här typen av frågor finns reglerade i kollektivavtal.
Kräver se sjukdagar
De senaste åren har det även blivit vanligare att arbetsgivare kräver olika typer av registerutdrag inför anställningar. Utdrag från belastningsregistret har blivit mest omdebatterat. Men det händer även att arbetsgivare begär att få se utdrag från Försäkringskassans register över sjukskrivningar och vård av barn. Krav på medicinska undersökningar inför anställningar kan också förekomma, enligt TCO. Inte heller på det området finns några tydliga regler.
Vilket enligt TCO:s ordförande Sture Nordh skapar ett godtycke.
– TCO kräver en tydlig lag om personlig integritet i arbetslivet. Den osäkerhet som idag råder om vilka regler som gäller för kontroll och övervakning på jobbet, och vilka tester och registerutdrag som kan krävas vid anställning, är ohållbar.
Tidigare i år har det kommit ett lagförslag kring integritet i arbetslivet. Förslaget innehåller få inskränkningar i vad arbetsgivaren har rätt att övervaka. Däremot skulle lagen tydliggöra när och i vilket syfte som övervakning får ske.