– Vi passade på att höja avgifterna i familjerådgivning när vi införde valfrihetsmodellen, så att människor slapp vänta länge på att få en tid om man behövde familjerådgivning, sa socialborgarrådet Ulf Kristersson (M), till Radio Stockholm i mars.
Stockholms stad tar 450 kronor per samtal. Innan LOV infördes var kostnaden 250 kronor per gång. Då var köerna långa. Med konkurrensutsättningen kortades köerna. Men med fler platser ökade kostnaderna. Dessa pengar tas nu ut av klienterna, eftersom de inte fanns i socialnämndens budget.
Låginkomsttagare drabbas
Maud Livén är familjerådgivare på kommunala Familjerådgivningen Stockholms stad. Hon menar att priset gör att låginkomsttagare inte går i familjerådgivning förrän relationen är i allvarlig kris, om ens då.
– 450 kronor är en förskräcklig summa. I en kris behöver man kanske komma på samtal en gång i veckan och det är många som inte har de pengarna. Unga familjer och familjer med dåliga löner tar stryk.
Maud Livén poängterar att många stockholmare har långt till släkt och vänner, som annars skulle kunna ge stöd i besvärliga familjesituationer.
– Då har de kanske inga andra utvägar än familjerådgivning för att få hjälp att få igång det egna samtalet kring det som bekymrar och oroar.
Ekonomiskt bistånd
Enligt vad socialborgarrådet Ulf Kristersson (M) sagt till DN, har de som inte har råd med familjerådgivning möjlighet att ansöka om ekonomiskt bistånd från socialen för att betala samtalen. Ulf Kristerssons borgarrådssekreterare Johan Stuart säger att fem-sex par, har fått avgiftsbefrielse för familjerådgivning sedan avgiftshöjningen.
– Men vi ser att samarbetssamtalen har ökat, och de är avgiftsfria.
Flamman poängterar att när samarbetssamtal blir aktuellt har paret redan separerat.
– Ja, så är det, medger Johan Stuart.
Enligt Johan Stuart förs ingen statistik över vilka socioekonomiska grupper som går hos familjerådgivningen.
– Den kommunala familjerådgivningen säger att alla utom hemlösa kommer till dem, säger Johan Stuart.
– Oppositionen har begärt att få ut siffror från entreprenörerna, men det har vi inte fått. Vi vill veta om klienterna är nöjda, vilka som går dit och hur mycket vinst entreprenörerna gör. Som politiker måste man ha insyn i vart pengarna går. De enda som har svarat är den kommunala familjerådgivningen, och de säger att familjer har fått glesa ut samtalen eller skjuta upp dem till efter lön sedan prishöjningen, säger Karin Rågsjö.
Stora skillnader i pris
Stockholms stad erbjuder tio alternativ att välja mellan, bland andra omsorgsjätten Attendo som är registrerad i Jersey, Svenska kyrkan och stadens kommunala familjerådgivning.
En annan familjerådgivningsentreprenör är Söderstöd AB.
De har kontrakt med tolv kommuner i Stockholms län. Avgiften som klienten får betala varierar mellan 125 och 500 kronor per samtal, beroende på i vilken kommun man bor.
– Stockholms stad har ingen känsla för förebyggande arbete, för familjerådgivning är
förebyggande, säger Karin Rågsjö.