En politisk lösning är avlägsen samtidigt som konflikten får effekter på yttrandefriheten.
Sri Lankas offensiv innebär att uppemot 50.000 soldater nu bekämpar den väpnade gruppen Tamilska tigrarna, LTTE. Regeringen talar om att en seger är nära, men mycket tyder på att problemen inte kan lösas militärt. Samtidigt som regeringen genomfört sin offensiv har tigrarna använt självmordsbombare. LTTE är terroristklassat av bland annat EU.
Uppgifterna om varför så många civila dödats går isär. Regeringen anklagar de tamilska rebellerna för att använda civila som mänskliga sköldar. Tamilska tigrarna menar att civila söker deras skydd.
– Det finns 300.000 personer som vill stanna hos oss för att de känner sig trygga med att vi är deras beskyddare, sa Balasingham Nadesan ur LTTE:s ledarskikt, enligt BBC.
Självständighet som mål
Tigrarnas primära mål är att skapa en självständig tamilsk stat i de områden där befolkningsgruppen är välrepresenterad, i norra och östra Sri Lanka. Inbördeskriget mellan LTTE och staten har pågått sedan 1980-talet och krävt mer än 70.000 liv.
Bakom kraven på självständighet finns ett missnöje med att den tamilska minoriteten i landet inte lever under samma ekonomiska och politiska villkor som majoritetsbefolkningen som består av singaleser.
De båda stridande sidornas oförmåga att skapa en varaktig fred har haft en repressiv effekt på debattklimatet i landet. Det anser exempelvis journalisten Sonali Samarasinghe, som själv är från Sri Lanka. Misstänksamhet har riktats mot hela den tamilska minoritetsgruppen. Avvikande åsikter mot regeringspolitiken har också blivit mindre tolererade, hävdar Samarasinghe.
– Vi blir stämplade som förrädare och terrorister av statsmedier för att vi beskriver bekymren för civila som mördas i en krigszon. Sri Lanka går mot att bli en slags monoetnisk diktatur där minoriteter och meningsskiljaktigheter inte är välkomna. Det kan snart bli ett Zimbabwe eller Burma, menar Samarasinghe.
Evakueringsförsök
FN har manat de stridande parterna att låta civila lämna oroliga områden. Just nu tros tiotusentals civila försöka lämna oroshärdarna, enligt BBC. John Holmes från FN har lagt fram sin prioritet tydligt.
– Jag vädjar till regeringen och Tamilska tigrarna att göra allt de kan för att undvika den här typen av dödande och att se till att internationella humanitära lagar följs, sa Holmes.
LTTE:s Nadesan sa till BBC att rebellerna var beredda att respektera en vapenvila, om internationella samfund kunde skapa rätt förutsättningar för detta. Samtidigt avfärdade han FN:s och regeringens anklagelser om mord på civila och användandet av barnsoldater.
Indiens utrikesminister Pranab Mukherjee har erbjudit evakueringshjälp för civila. På samma gång talade han om vikten av en politisk lösning, något som enligt utrikesministern försvåras av LTTE.
BAKGRUND: Sri Lanka
Befolkningsmängd: Cirka 21 miljoner
Folkgrupper: 70 procent singaleser som dominerar det politiska och kulturella livet. Största minoriteten består av tamiler som utgör 20 procent av befolkningen.
LTTE: Har existerat sedan 1970-talet och använder sig bland annat av självmordsbombare i sin väpnade kamp.